Историкът Владимир Вятрович: Само смъртта на Путин не е достатъчна за спирането на войната

Той е убеден, че ако Путин бъде отстранен от руския политически механизъм, това значително ще отслаби Русия

Путин и Володимир Вятрович
Путин и Володимир Вятрович Източник: Главред

Украйна определено ще спечели войната, отприщена от руския диктатор Владимир Путин. Но смъртта на руския диктатор няма да е достатъчна, за да се случи това, разказа в  интервю  за Главред историкът, украински депутат и бивш ръководител на Института за национална памет на страната Володимир Вятрович.

 

"Това е необходимо, но не достатъчно условие. Смъртта на Путин би разтърсила много Русия, защото една от слабостите й е, че там няма приемственост във властта. Русия се отказа от демократичните методи, така че те вече не избират президент. Путин всъщност стана пожизнен президент. Русия не въведе монархия, при която едно от децата на Путин, законни или извънбрачни, би могло да вземе властта", каза Вятрович.

 

Той е убеден, че ако Путин бъде отстранен от руския политически механизъм, това значително ще отслаби Русия. Въпреки това, дори и след смъртта на Путин, може да се появи "условен Пригожин", който ще намери лостове за влияние и "този механизъм ще се върти с главоломна скорост".

 

Визитка
Володимир Виатрович е историк, публицист, политик, общественик, доктор по философия (кандидат на историческите науки), народен представител в IX Рада.

Бил е ръководител на Украинския институт за национална памет (от 25 март 2014 г. до 18 септември 2019 г.), председател на академичния съвет на Центъра за изследване на освободителното движение (Лвов), член на надзорния съвет на Националния музей-мемориал на жертвите на окупационните режими, бивш директор на архива на Службата за сигурност на Украйна (2008-2010 г.)

Още от "Интервю"

Последни новини

Най-четени