Иван Хиновски в интервю за Zonanews: Депутат в сегашното НС държи 50 ВЕИ-та през подставени лица

За ЕК Белене е несъществуващ проект, добави той

Иван Хиновски
Иван Хиновски Източник: TV7

Г-н Хиновски, в днешно ваше телевизионно участие съощихте, че в настоящото НС има депутат, който е "с 50 ВЕИ централи" и Вие го познавате. Бихте ли разкрили за кого става дума?
Не, не мога, макар че го знам кой е. Но никъде му няма името - в тази собственост. Но той не е един, те са много. Има хора и на висши позиции в момента, има хора бивши ръководители в енерегетиката, бивши народни представители, настощи. Да направя уточнението, че тази информация аз съм получил по косвен път - никъде официално не стоят имената на народни представители в тези собствености. 

 

Тоест, това са подставени лица, които са официалните притежатели на тези ВЕИ-та, подставени лица на настоящи и бивши депутати?
Да, може да се каже, че се оперира през подставени лица. 

 

Пак да уточним - Вие сте сигурен, че чрез подставени лица и чрез косвени връзки в това НС има депутат, който косвено контролира около 50 ВЕИ-та?
Има няколко такива.


Може ли да се добави, че има бивши и настоящи депутати и в сектора на ВЕЦ-овете? Кирил Добрев ,Еленко Божков са имена, за които има официална информация от Търговски регистър, че са били съдружници в подобни централи. 
Не е само той. 

Вероятно има хора и от ПП "Продължаваме Промяната"?
Има депутати от всички партии, които са с интереси във ВЕИ сектора. Във всичките партии - без само ИТН.

Това означава ли, че Националния план за възстановяване и устойчивост е компрометиран? Нека поясня - в този план виждаме, че има много сериозен дял на ВЕИ сектора!
Не е компрометиран. Ние там имаме цели, които са ни поставени от ЕК, трябва да стигнем много висок дял на ВЕИ - около 33 и повече процента.

Това не е ли в крайна сметка продължение на бизнес интереса на тези хора? 
Би могло да се каже, че има такъв интерес. Но обикновено в такива бизнеси участват роднини, подставени лица на същинските собственици. Знаете, че в българия има такива огромни бизнеси, знае се, че този бизнес е на еди кой си, но неговото име го няма никъде. Това е от години. 

 

Христо Ковачки? 
Ами да, това е един от случаите. Не е етично да се съобщават имената в такива случаи, защото тези хора биха казали, че нямат нищо общо. 

На какво градите прогонзата си, че напролет цената на тока ще намалее?
Това, което не се разбира е, че скокът на цената на тока работи и в полза на българската икономика, защото свръхпечалбите, които ние предлагаме да се преразпределят през Фонда, ще отидат за по-високи помощи на тези, които имат нужда. Има възможност да се компенсират бизнесите - със 70-90 % от ръста на цената. Регулирания пазар е изцяло защитен. Ако има ръст напролет, моята прогноза е, че ще бъде в рамките на инфлацията.

Вие в ИТН държите категорично на развитие на ядрената енергетика, но в коалицията има партии, които виждат това единствено през реализацията на проекта "Белене"? Какъв е Вашият коментар.
7 и 8 блок ще бъде с американска технология - това изобщо не е ясно. Американска технология работи в момента и на 5 и 6 блок - цялата дигитализация е американска. В рамките на търга за модернизация спечели американската компания "Уестингхаус", но ние не казваме, че тези два реактора работят с американска технология. 7-ми и 8-ми блок, ако се правят, ова ще бъде с "обкичване", както се казва за системите за управление, на автоматизация, на базата на международен търг. И ако този търг се спечели от американски компании, които са много напред в цифровизацията на ядрените централи - тя ще бъде такава. Това някои го наричат хибриден блок. 

А кои реактори ще използваме тогава - тези, които бяха купени за АЕЦ "Белене" ли?
Да, те са купени и си ги има. Те са сигурни, качествени реактори. Тук се разпространяват вссякакви нелепости, че им е минал срока на годност - това да не е сирене. Въпросът е, че реакторът е една част от системата. Реакторът е един метал, който се съхранява при определени условия и ако не се използва има неограничен срок на давност. Металът старее под въздействието на радиация, на неутронен поток. Той почва да старее в момента, в който в него започне верижната реакция. 

А каква ще бъде реакцията на ЕК по отношение на тези руски реактори?
Никъде няма такова официално становище, че не може да има руски реактори в държава-член на ЕС. Ако един конкурс се проведе открито, ние ще предложим търг за неговото довършване - то може да бъде довършено с американска технология, например най-вероятно турбината ще бъде на "Дженерал Електрик", те са най-модерните турбини, автоматиката ще бъде на "Уестингхаус", електрооборудване ще бъде на френската "Фраматом" или на немска, на "Сименс".Трябва да бъде обявен конкурс, всичко да става прозрачно. 

Може ли да се каже, че е сложен кръст на АЕЦ "Белене"?
Да, за мен на проекта "Белене" е сложен кръст порад имного причини. Ще Ви кажа само две  от тях - загубил е давност ОВОС-а, трябва да с еправи нов ОВОС. И втората, по отношение на площадката ЕК има нови, повишени изисквания и т.н. "антисейзмична възглавница"отдовна е наводнена и корумпирана. В едно писмо на Комисията от от януари 2020 г. те казват, че за тях такъв проект не съществува. 


Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени