Иван Сотиров пред Zonanews: От дълго време в България се случва обратна лустрация, пълна легитимация на ДС и комунистите

Да водиш с БСП и хората от ДС битка с корупцията е пълен абсурд, защото системата на корупция е разработена, създадена и внедрена от тях, казва той

Иван Сотиров
Иван Сотиров

Интервю на Живка Кехайова с бившия зам.-председател на СДС и бивш депутат Иван Сотиров

Това ли е резултатът от липсата на лустрация у нас в началото на промяната?
Да. В България не само не се извърши лустрация, но и се създадоха всички условия за обратна такава. Всички несвързани с комунистическата номенклатура и ДС бяха отстранявани при отказ да влязат в комуникация и колаборация с тях. Дори в БСП след вътрешния преврат там, антикомунистическият елит бе отстранен. Онези, които не бяха вкарани в схемите, бяха маргинализирани.

 

Стигнахме до там у нас да няма нито една сериозна антикомунистическа партия. Олигархията, която управлява целия преход в България маргинализира не само отделните хора, които след 1989 година искаха истинска промяна, но и целите партии.

 

Мислите ли, че в момента нещо е станало радикално различно?
Не. Олигархията се състои от различни групи, части, от които ситуитивно се обединяват в битките една срещу друга за преразпределяне на влияние и власт. Т.н. днес "партии на промяната" днес са смесица от хора на задкулисието с различни интереси, те са ситуативно обединение, които не може да е трайно. Олигархията си има внедрените хора във всяка от тях. Най-голямата, "Продължаваме Промяната" - тя дори не е партия, ползва партия под наем. ДП се състои от три партии... 

 

Преговорите за правителство приличат на социалистическо съревнование - всеки обещава, наддава, а хората не си дават сметка, че това също е форма на корупция. Това е начин да подкупиш избиратели да гласуват за теб. При това дори не го правят със собствени пари вече, а директно с пари от държавния бюджет обличат обещанията си. "Борците" за нулева корупция корумпират определени групи от обществото с обещания за пренасочване на плщания от държавата към тях.


Да чухте нещо конкретно за обещаваните вече 30 години реформи в държавната администрация, за премахването на дублиращи институции, за децентрализация? Аз чух за нови министерства. Всеки, преди да дойде на власт говори за намаляване на регулациите, но след това прави всичко необходимо да концентрира власт.

 

Не може да има борба с корупцията при съществуването на силно централизирана държава, която се меси на всички нива, защото това е същността на корупцията. Корупцията не само е неизбежна, тя се поражда от централизацията. Само ако чуете някой да отстоява и изисква децентрализация на държавата и свобода на бизнеса, само тогава можете да вярвате, че се е появил борец срещу корупцията. Всичко друго е откровена лъжа.

 

А твърденията, че България ще стане просперираща и икономически стабилна?
Без децентрализация и свобода на бизнеса, пари няма откъде да дойдат, освен за кратко. Колкото и големи да са трансферите на европейски пари, те се реализират при централизираната държава като корупционни схеми и не могат да подхранят реално развитие на икономическата среда. Увеличаването на социалните плащания на базата на все повече и повече заеми, задлъжняването - още по-малко.


Следователно, според Вас т.н. нови политически субекти, са просто нова маска на част от олигархията?
Ами вижте предпочитаните механизми - за засилване на намесата на държавата. А и лицата, експертите - да водиш с БСП и хората от ДС битка с корупцията е пълен абсурд, защото системата на корупция е разработена, създадена и внедрена от тях. Всеки, който не е приел да бъде част от тази система е отстранен от политиката, дори в т.н. десни партии.

 

Партиите - имам предвид значимите от тях и онези с потенциал, са инвестиция на олигархията. Това са наистина големи инвестиции. Видяхме, че и механизмът е усъвършенстван. Олигархията вече може да създава значими политически партии само за месец-два (преди й отнемаше повече време).


А правиш такива значими инвестиции, естествено, с цел възвращаемост. Успешният политически проект после трябва да върне инвестицията - във възлови икономически постове и структури, даващи достъп до големи парични потоци и съответно до още повече власт.

 

Като видя в нечия програма създаването на мегафинансова структура, вече е ясно. И сега е вече ясно. Едва ли цялата битка беше само да се вземе една банка и едно строителство. Явно става въпрос за голямо пренасочване на парични потоци от една олигархична група към друга. България не е толкова голяма. Всички, които следим процесите знаем, или се досещаме коя партия на коя хранилка е и защо партиите са готови буквално да се избият една друга (за щастие не буквално, но пък с използване на всички други методи).

 

Има ли изход от този омагьосан кръг - изход, който явно няма да видим точно сега?
Има, но е труден - нужна е критична маса интелигентни и честни хора, които непрестанно да притискат политическите партии - всички до една, да се направи нужното България да стане нормална държава. Това означава централизираната държава да се децентрализира. Да спре да захранва всички тези икономико-политически кръгове, НПО - 90% от които са на държавна хранилка, местна власт...


Прекъсването на корупционните зависимости освобождава огромен финансов ресурс, освобождава и огромен потенциал за развитие на талантливите, умните, знаещите - създаващите проспериращи общества. Никъде по света няма идеални държави и общества, но е време да поискаме да сме сред добрите.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени