Камен Невенкин, специално за Zonanews: Путин с всички възможни средства - все по-безумни, отлага неизбежния край

"Тезата на Путин, че НАТО е врагът на Русия, е само пропаганда за вътрешна употреба и действията му във войната го доказват" - казва Невенкин

Камен Невенкин
Камен Невенкин Източник: Лична снимка

Интервю на Живка Кехайова

Камен Невенкин е независим изследовател, посветил над 20 години от живота си на военната история и най-вече на изучаването на Втората световна война. Той е автор на над 10 книги по тази тема, които са издадени в чужбина и пише предимно на английски език. Прави изклюителен пробив още с първата си книга издаената през 2008 г. "Fire Brigades" - която веднага се превръща бестселър и в момента е библиографска рядкост. Някои от книгите му вече са преведени на полски и на унгарски. През 2020 година с книгата си "Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" Невенкин спечели голямата награда на специализирания сайт за книги за Втората световна война "Стоунбукс" (книга на годината) едновременно в две категории –"избор на редакторите" и "популярност сред читателите" - в конкуренция с над 20 000 заглавия. Контактува с военни експерти от цял свят и участва в различни дискусии за хода на войната в Украйна. Води рубрика "Очертанията на войната" в bntnews.bg.

 

Руската агресия срещу Украйна развенча ли мита за "втората армия в света"?

 

Това бе и очаквано, и неочаквано. И аз дори първоначално бях със сериозен респект към възможностите на руските въоръжени сили, но пък опитът ми в историческите изследвания показва, че при руснаците винаги е имало много силен момент на пропаганда. Така че не се учудвам, че армията им, в крайна сметка, се провали. 

 

Първоначалната войска, с която нападнаха Украйна, беше сравнително подготвена, но и тогава видяхме по-скоро еуфория и пропаганда, отколкото воена сила. Оказа се, че извън онова, с което нападнаха Украйна, руснаците с друго не разполагаха.

 

Жестокостта, която Русия демонстрира в тази война, броят на военните престъпления и вида им - за какво говорят, на какво се дължат? Нормални ли са те за всяка война?

 

И да, и не. Разбира се, всяка война обуславя някаква степен на жестокост, защото пряко въвлечените в нея хора от един момент нататък, престават да се държат като човешки същества. Във всяка война могат да се намерят примери за жестокост, беззаконие, действия, несъобразени с цивилизовано държание и международно възприетите закони.

 

И това го има, но мащабите и вида, демонстрирани в Украйна, са по-скоро типични за руснаците, защото при руснаците това, което сега виждаме, се наблюдава при всички войни още от Руската империя насам - поне от 300 години. И през Първата световна война, и през Втората световна война, през Руско-Турските, ако щете, говорим за военни престъпления, показателни за нивото на развитие на обществото и нравите му. 

 

Войната в един момент за руснаците се оказва своеобразен отдушник. Не бива да забравяме, че те в мнозинството си винаги са били едни бедни и подтиснати хора. Наричам престъпленията, на които сме свидетели - престъпления на системата. Те винаги са живяли в система, довеждаща хората до бедност и до безправие. Хората в такава система са сведени до "безгласни букви" и изведнъж отиват на някакво място, където почти никой не може да ги контролира.

И виждаме едно нечовешко изпускане на напрежение. Грабежите и кражбите ясно защо ги правят - бедни са.

 

Системата ги е докара до оскотяване?

 

Самата система ги е докарала до такова състояние и затова са престъпления на системата.

 

Путин и военната върхушка в Русия през цялото време говорят, че основният противник е НАТО, но в същото време изразходват огромната част от високоточното си и безумно скъпо оръжие срещу Украйна, т.е. няма какво да противопоставят на НАТО. Това не разобличава ли тезата на Путин и ястребите?

 

Абсолютно разобличава тезата му, да. И не само изразходването на високоточните оръжия разобличава тезата - Путин на практика вече е изразходвал почти целия си класически боен потенциал. Армията, която евентуално би могла да воюва срещу НАТО вече я няма. И това всичко го виждат.

 

В момента в руската армия се мъкнат хора от "кол и от въже" в никакво физическо състояние, разконсервират се стари оръжия. Това означава, че цялата тази реторика за НАТО, е била за вътрешна консумация. Путин никога не е разчитал реално и сериозно не е възнамерявал да влезе в конфликт с НАТО, а просто всичко това е част от пропагандата за вътрешни цели.

 

Срещу НАТО Русия евентуално има ядрени оръжия. НАТО също има и те взаимно се неутрализират. А за конвенционална война... Ако Путин наистина се е надявал за конвенционална война с НАТО, още преди Украйна не е имал особени шансове и това вече е безкрайно ясно на всички.

 

В момента там просто се говори, за да отвлича вниманието на публиката у дома, а иначе - всичко, което има и е имал, го хвърля на фронта в Украйна.

 

Как смятате, че ще се развие тази все по-безсмислена за Русия война, освен като опит Путин да се задржи още малко на власт?

 

Целта на тази война вече е една единствена - Путин да остане на власт. Ако той прекрати войната, на практика веднага ще загуби властта. За да спре войната Путин, трябва да се признае за победен, или пък да постигне победа. Победа очевидно не може да постигне, а да се признае за победен, ще е фактическия му край. В Русия такова нещо няма да му бъде простено - там не търпят хора, довели страната до военно поражение.

 

Това, на което сме свидетели и мисля, че всички вече виждат, е как Путин с всички възможни средства - все по-безумни, отлага неизбежния край.

 

Загубата на Русия е предопределена вече?

 

Въпросът е, че от това, че Русия ще загуби не следва, че Украйна непременно ще победи. За съжаление, според мен, краят на тази война е изключително далечен и неясен. За украинците победа ще е, когато си възвърнат абсолютно цялата територия обратно, което към момента е много трудно. За руснаците всякакъв вариант, при който те не могат да превземат Киев е загуба, а както виждаме - да превземат Киев е невъзможно.

 

Получава се една много дълга агония. А трябва да имаме предвид, че и двете страни са икономически бедни. В момента и двете вече воюват отвъд ръба на собствените си възможности - далеч са прекрачили този ръб. Следователно няма как да се наблюдава висока интензивност на военните действия, големи въздушни настъпления - както би воювала една Америка, например, или алианс на богати държави.

 

Всичко от тук нататък, ще са многомесечни битки за села, градчета, да се премине река, да се преодолее някаква позиция. Най-близката подобна война, за която ми хрумва, е Ирано-Иракската през 80-те години на миналия век и която продължи около 9 години, ако не се лъжа. Там почти през цялото време всичко беше статично. Нанасяха си загуби, имаше движение леко напред и леко назад...

 

Ако украинците изведнъж станат достатъчно силни - както те искат изведнъж да получат много и модерно оръжие, вероятно ще осъществят много сериозен пробив и ще отвоюват по-сериозни територии. Но понеже при тях всичко идва на някакви порции, не виждам как през идващите няколко месеца, ще могат да постигнат някакво достатъчно голямо превъзходство. И понеже всичко е бавно, постепенно - за съжаление ще бъде доста кърваво.

 

Считате ли, че на някакъв етап Западният свят може да се опита да принуди Украйна да води преговори - всъщност това е единственото, на което Путин разчита?

 

С това много се спекулира, но Западният свят в момента демонстрира единство. А Западният свят, слава Богу, не е една, а са десетки държави. Общото настроение е Украйна да се поддържа до край. Може да звучи малко цинично, но в момента Украйна води войната на Западния свят.

 

Хората разбраха, че първо - Русия не е толкова страшна и второ - са на ясно, че ако се даде на Русия почивка при тази нейна държавна конструкция и държавна идеология, тя ще си направи в един момент изводи и ще опита отново, като тогава може да е още по-жестоко и неприятно дори от сегашната ситуация. 

 

Като цяло стратегията, която в момента се изповядва от Западния свят, е да се помогне на Украйна да изтласка Русия от окупираните територии и когато ситуацията се стабилизира на границата, евентуално тогава да се говори за мир с Русия. Такава е тенденцията, която усещам. Все по-малко са хората, които имат илюзията, че с някакъв доста непостоянен (не знам и психическото състояние на Путин какво е) субект, могат да се постигнат договорки, които той ще спази.

 

А къде стоим ние на фона на всичко това?

 

Българската политика, или обществото като цяло?

 

А не е ли политиката следствие от нивото на обществото?

 

Българската политика е следствие от това кой е на власт в момента. Съответно в даден период определена политика не се харесва на едни хора, като се смени властта, явно не се харесва на други хора.

 

Според мен последните стъпки, които се предприеха - да се даде официално оръжие на Украйна (защото си беше публична тайна, че иначе продаваме такова чрез посредници), аз ги приветствам. Защото са проява на честност и мъжество. Другото беше смешно и унизително. Приветствам тази позиция - тя е достойната, правилната, нарежда ни сред нормалните държави и се надявам да продължи.

 

Напълно нормално е да има политици, които да са против официалната ни политика на санкции, на гонене на руски дипломати, които не са се държали като дипломати, на даване на оръжие - не знам доколко е откровена тяхна позиция, или я заемат заради собствения си електорат.

 

А като общество, за мен е показателно, че на голямата част от него, симпатиите са към Украйна. Това говори добре за нас. В един момент се опитаха да изкарат, че 80% от българите симпатизирали на агресора Русия и само някаква върхушка се опитвала да ни вкара във война с нея. Това се оказа неправилно, некоректно, невярно от всяка гледна точка - чиста проба пропаганда. 

 

Като цяло българското общество има проевропейска и пронатовска ориентация. Нормално е при някои хора да има притеснение, че е възможно някой да ни вкара във войната реално, но тези притеснения към момента са безпочвени и неоправдани.

 

И тук трябва да се каже, че не бива да се позволява безотговорно говорене по медиите, целящо да плаши. Не бива да се дава възможност на някакви хора, само заради някаква "солидна" визитка, да твърдят, че техният анализ показва възможност за ескалация на конфликта и че България щяла да стане част от този конфликт.

 

Редно е подобни хора винаги да се аргументират - медиите да изискват те да се аргументират. Ще призова колегите Ви да не оставят подобни изказвания да "висят във въздуха", а винаги да задават въпрос и да изискват аргументи. Сигурен съм, че 99% от хората, правещи подобни изказвания с цел сплашване, не биха могли да го подкрепят с нищо конкретно.





 

 

 

 

 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени