Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Михаил Подоляк
Михаил Подоляк Източник: Скрийншот/Youtube

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на Володимир Зеленски, отхвърли предложението на съветниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Кийт Келог и Фред Флайц за замразяване на украинския конфликт по фронтовата линия.

 

Подоляк отбеляза, че би било "странно" да се ескалира войната по този начин, тъй като Русия е нарушила международното право и армията й е на украинска територия.

 

"Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски. В нея ясно се посочва, че мирът може да бъде справедлив и мирът може да се основава само на международното право", каза той в интервю за Ройтерс.

 

Подоляк добави, че войната не може да приключи, без да се търси отговорност от Русия. Той също така нарече условията за прекратяване на огъня, предложени от руския диктатор Владимир Путин, абсурдни. "Виждаме плана на Путин - това е абсолютно нелепо", подчерта съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна.

 

По-рано стана известно, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, ако спечели предстоящите президентски избори, може да поиска Киев да започне мирни преговори с Москва под заплахата да спре доставките на американско оръжие. Това включва план за разрешаване на военния конфликт в Украйна, който беше разработен от двама от ключовите съветници на Тръмп - началниците на щабовете в Съвета за национална сигурност по време на неговото президентство (2017-2021 г.), генерал-лейтенантът от резерва Кийт Келог и Фред Флайц. В същото време инициативата предполага, че Вашингтон ще заплаши Москва с повишена подкрепа за Киев в случай на отказ от преговори. Планът предвижда замразяване на конфликта по "съществуващата фронтова линия".

 

Според Флайц разработеният план не съдържа клауза, че Украйна ще трябва официално да отстъпи териториите си на Русия, но докато Киев не може да ги върне под свой контрол, рискува "да загуби цяло поколение млади хора на бойното поле". Съветникът на Тръмп също така посочи, че за траен мир в Украйна САЩ ще трябва да въоръжат Киев "до зъби" и да дадат допълнителни гаранции за сигурност.

 

Путин обяви своя "мирен план" за Украйна на 14 юни. По-специално, той поиска Киев да изтегли войските си от Луганската, Донецката, Херсонската и Запорожката област, които Русия преди това беше анексирала, но никога не контролираше напълно.

 

"Веднага щом Киев обяви, че е готов за такова решение и започне реално изтегляне на войските от тези региони, както и официално уведоми за отказ от плановете за присъединяване към НАТО, буквално в същата минута на нашата войска издам заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори", каза Путин.

 

В същото време военнопрестъпникът Путин напълно отхвърли възможността за териториален компромис с Киев и заяви, че Москва ще преговаря само с представители на Върховната рада на Украйна, която според Путин е "единствената легитимна" власт в страната.

 

Володимир Зеленски нарече предложението на Путин "ултиматум", като посочи, че "не се различава от другите ултиматуми, които той е правил и преди".

 

"Няма да има замразен конфликт", заяви президентът на Украйна.

Още от "Интервю"

Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени