Красимир Райдовски: Време е да заключат "Позитано" и да хвърлят ключа в тоалетната

Нинова никога няма да си подаде оставката и ще си отиде вкъщи с председателския стол, прогнозира бившият полковник от ПГУ-ДС

Красимир Райдовски
Красимир Райдовски Източник: Zonanews

Красимир Райдовски е завършил ВНВУ „В. Левски” във Велико Търново и Висшия икономически институт в София. Бивш кадрови служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, полковник от резерва. Работил е в София прес, Българската национална телевизия и в Министерството на външните работи. Райдовски е ръководител на пресслужбата на Министерския съвет при управлението на Жан Виденов в периода февруари 1995 г. - ноември 1996 г. Интервюто е за Lupa.bg.

 

Г-н Райдовски, най-голямата изненада на вота се оказа не Слави, а съкрушителната загуба на БСП. Преди малко стана ясно, че Изпълнителното бюро на партията подава оставка, Корнелия Нинова - не. Не трябваше ли тя да поеме отговорност за разгрома?

Номерът с оставките вече сме го играли... Първо, искам категорично да подчертая, че споделям лично мнение, което утре на може да бъде използвано в съда от Корнелия Нинова срещу мен.  Защото тя може да реши да ми запорира и моите сметки – нали съди всички наред.

 

Как все пак коментирате този неин ход? Не се оттегля въпреки разгрома?

Защо да е разгром? БСП ще има и още по-малко гласове, ако тя продължи да бъде председател. За мен резултатът на БСП не е разгром – резултатът е личната победа на Корнелия Нинова. Защото преди години, когато тя стана председател на партията – пак бях споменал,  че според мен целта й е да унищожи тази партия. Тъй като другарката Нинова бърка някои лични мераци с политическия потенциал. За това, което се случи и ще продължава да се случва с тази партия, вината не е у Нинова – вината е у тези хора, които я доведоха преди време на "Позитано".

 

Кои са тези хора, кои са виновните?

Говореше се, че тя е била "промотирана" от Иван Абаджиев. Но не мога да знам доколко е достоверно. Следващият човек, който я развиваше, беше Румен Овчаров.

 

Овчаров дали сега съжалява?

На този въпрос би могъл да ви отговори само той. Питате кой е виновен? Не е виновна Нинова – виновна е пандемичната криза, предстоящото изригване на вулкана Масая и установената напоследък активна сеизмична дейност на Балканите.

 

Ироничен сте, но какво тогава предстои оттук нататък за най-голяма доскоро опозиция? Ще продължи ли да се свива, възможен ли е обрат или й дойде краят?

Държа да подчертая, че аз с БСП никога не съм имал нищо общо. Но ми се струва, че е време вече да бъде заключена входната врата на "Позитано" и някой да хвърли ключа в тоалетната. От твърденията на Нинова днес може би само аз не бях изненадан – оказа се, че не изборната победа е нейната лична цел – тя отново потвърди, че има лична вендета с г-н Борисов, което не може да бъде сериозна позиция на председател на най-старата партийна структура в България.

 

Водачите на листи оказаха ли влияние на резултата?
Аз не знам кои са водачите на листи по места, но присъствието на хора като Светлана Шаренкова - бивш активен член на СДС, Велизар Енчев, Нона Йотова и още няколко според мен потискат желанието за гласуване у доста хора. Не мога да знам по какъв принцип са подбирани тези кандидати – на това може да отговори само г-жа Нинова. Но лично на мен  ще ми липсва активното присъствие в пленарна зала на "най-младия" депутат на БСП - Тома Томов.

 

В началото казахте – номерът с оставките вече сме го играли. Какво имате предвид?  
Това значи, че Нинова никога няма да си подаде оставката и ще си отиде вкъщи с председателския стол. Но докато тази партия не намери своето място в идейно-политическия спектър, тя ще продължи да се срива – с или без Нинова. 

Още от "Интервю"

Жан Виденов: БСП няма бъдеще, положението е безнадеждно, деградирала е до отпадъчен продукт!

Ще се боря, ако трябва и с оръжие в ръка! ПП "Лявата алтернатива" е формацията, която ще подкрепя в новата коалиция "За чиста и свята Република", казва още Виденов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени