Кулеба: Тези, които днес смятат, че Путин няма да посмее да изпрати армията си в страна от НАТО, са късогледи и малоумници

Ако бяхме отделили толкова време за размисъл по време на Втората световна война, Хитлер никога нямаше да бъде победен, заявява украинският външен министър

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: НАТО

Дипломат от кариерата, Дмитро Дмитро Кулеба е външен министър на Украйна от март 2020 г. В интервю за френския вестник Le Figaro той говори за военни стратегии и анализира подкрепата от западните страни, особено от Европейския съюз.

 

LE FIGARO: Западните страни ви доставиха достатъчно оръжия, за да ви позволят да се съпротивлявате на руснаците, но не достатъчно, за да ви позволят да спечелите войната. Как си го обяснявате?

Дмитро Кулеба: Благодарни сме на нашите партньори, защото техните оръжия ни позволиха да отблъснем първоначалната инвазия. Но е ясно, че сегашното ниво на доставки на оръжия, както количество, темпове, така и динамика, не е достатъчно, за да изгоним Русия от Украйна. Дали това е умишлено действие от страна на нашите партньори? Ние не мислим така. Причината е по-скоро неподготвеността на Запада за война от такъв мащаб в Европа.

Ето защо основната цел за 2024 г. трябва да бъде увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси в страните от ЕС и Украйна. Нещата в крайна сметка са много прости. Как да постигнем победа в Украйна? Като й доставим повече оръжия. Как да получим повече оръжия? Чрез увеличаване на производството. Ако ЕС не може да разреши този проблем през 2024 г., посланието, което ще изпрати на Путин, ще бъде много ясно: европейските страни не само не са в състояние да помогнат на Украйна достатъчно, за да й позволят да спечели, но те няма да могат повече сами да се защитават от потенциална агресия от Русия. Така ще се тълкуват нещата в Кремъл.

 

LE FIGARO: Ако доставките на оръжия не се увеличат, колко дълго можете да устоите на руската армия?

Дмитро Кулеба: Никога няма да се откажем от битката. Въпросът за западните оръжия няма отношение към нашия капацитет за съпротива. Това е свързано само с цената на съпротивата. Колкото по-малко оръжия има, толкова повече са жертвите. Колкото по-малко оръжия, толкова повече териториални придобивки за Русия. Колкото по-малко оръжия, толкова по-големи са заплахите на Русия срещу Запада. Ако някой си представя ситуация, в която Украйна, лишена от оръжия, става по-възприемчива към компромиси и отстъпва пред Русия, ще бъде разочарован. Не става така.

 

LE FIGARO: След бунта на Пригожин, успя ли Путин да консолидира властта си или все още виждате признаци на слабост в режима?

Дмитро Кулеба: Всички авторитарни режими в дългата история на човечеството си приличат. Те изглеждат силни отвън, но вътре имат дълбоко вкоренени слабости, които постепенно ги разяждат. Мисля, че това е и случаят с руския режим.

Използвайки всички средства, с които разполага, Путин се позиционира като най-силния президент на всички времена. Но международната му легитимност е много слаба. Няма да говоря за мартенските избори, които ще бъдат само ново коронясване на царя или цар от неговото обкръжение. Но има тенденции в руската икономика и общество, които отслабват волята на Путин, въпреки очевидната му сила.

 

LE FIGARO: Кои са те?

Дмитро Кулеба: Нараства недоволството сред майките и съпругите на войници, воюващи и загинали в Украйна. Руснаците започват да разбират, че войната се гради върху лъжи. Политически, разбира се, хората от вътрешния кръг остават обединени около Путин, защото техния просперитет и сигурност зависят от него. Но всички знаят, че той не е вечен, че някой ден ще умре и че трябва да започнат да мислят какво ще се случи след това. Това също е фактор за ерозия.

 

LE FIGARO: Володимир Зеленски каза, че 2024 г. ще бъде годината на Черно море и Крим. Това промяна във военната стратегия ли е?

Дмитро Кулеба: Това е промяна на тактиката. Стратегията остава същата: възстановяване на териториалната цялост на страната, което означава изгонване на руската армия от Украйна. Тази цел няма да се промени, но как ще я постигнем ще зависи от ресурсите, с които разполагаме. И от тези, с които Русия ще разполага.

Ето защо е от съществено значение западните страни да продължат да подкрепят Украйна, но и да попречат на Русия да укрепи армията си. Руският режим създаде система за заобикаляне на санкциите, като внася от Запада, през трети страни, резервни части и чипове, използвани за производството на оръжия. Западът има капацитета да прекъсне тази верига на доставките. Но драматичната промяна в природата на конфликта също ни принуди да преразгледаме военната доктрина и оперативното планиране. Преминахме от война на танкове и артилерия към война на дронове. Следователно през 2024 г. фокусът ще бъде върху дронове, ракети с голям обсег и всичко, което може да унищожи врага, като същевременно запази живота на нашите войници.

Друга цел, разбира се, ще бъде да запазим Черно море отворено и да държим на разстояние руския флот, който изтласкахме обратно през 2023 г. Що се отнася до Крим, имаме същите права да унищожим врага там, както навсякъде другаде в Украйна. И ще продължим да го правим. Керченският мост не е изключение. Това е незаконна инфраструктура, която се използва за военни цели и служи за снабдяване на руската армия в Крим.

 

LE FIGARO: Защо още стои две години след войната? По политически или военни причини?

Дмитро Кулеба: По чисто технически причини. Имаме нужда от оръжия, които могат да го ударят ефективно, като същевременно избегнем руската противовъздушна отбрана. В деня, в който бъде разрушен, ще има огромна радост не само в Киев, но и в много европейски столици. Ще отворим бутилка страхотно шампанско...

 

LE FIGARO: Как си обяснявате отказа на Берлин да ви достави своята ракета "Таурус", която всъщност може да унищожи Керченския мост?

Дмитро Кулеба: Германците имат своите аргументи, а ние нашите. Продължаваме да повдигаме въпроса пред тях. Ракетите Scalp, доставени от Франция, са полезни не само на бойното поле, но и са добър аргумент в нашите дискусии с други правителства...

 

LE FIGARO: Кои са слабите звена сред европейските страни?

Дмитро Кулеба: Свикнали сме да мислим за Европа като за едно цяло. Европа направи изключителни неща от началото на инвазията. Но изходът от войната надхвърля интересите само на Украйна. Ако Украйна победи, Европа ще бъде просперираща и сигурна. Ако Украйна не победи, Европа ще загуби своя просперитет и сигурност. Колкото по-дълго продължава тази война, толкова повече нарастват заплахите срещу Европа.

Ако тя наистина иска да надделее в тази битка, трябва да преодолее три слабости. Първо, трябва да стане ясно, че финансовата подкрепа за Киев ще продължи, докато Украйна победи и че няма да бъде обект на политическо изнудване. След това руските активи трябва да бъдат замразени. Те трябва да бъдат използвани за финансиране на Украйна и нейното възстановяване, защото Русия трябва да плати. И накрая, Европа трябва да създаде общо пространство за своите отбранителни индустрии. В деня, когато бариерите, които пречат на сътрудничеството между европейските отбранителни компании, бъдат премахнати, тогава Европа и Украйна ще бъдат непобедими.

 

LE FIGARO: Какви ограничения ви поставят вашите западни съюзници при използването на тяхната военна техника? Нямате право да удряте Русия. Наложени ли са ви същите ограничения за Крим и Керченския мост?

Дмитро Кулеба: Това, което се случва в Крим, е наша работа и никой не може да ни налага ограничения. Това, което се случва в Русия, е руска работа и всички въпроси трябва да бъдат насочени към Кремъл, а не към Украйна.

 

LE FIGARO: Путин чака ноември и евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп. Как се подготвя Украйна за този сценарий?

Дмитро Кулеба: Путин все още се надява на изборите. Той чакаше първото избиране на Тръмп. Сега чака второто. Преди няколко години той очакваше изборите за президент на Франция. Той все още се надява, че може да отстрани лидерите, които не са съгласни с него. Относно американските избори нямаме особени страхове, защото най-лошото, което може да ни се случи, вече се случи...

Когато се страхуваме, вече не се борим, предаваме се. Каквото и да избере американският народ, ние ще го приемем. Бих искал обаче да ви напомня, че докато нашите отношения с Белия дом имаха възходи и падения с Доналд Тръмп, той беше първият американски президент, който предостави ракети Javelin на Украйна. Така че ще видим какво ще стане, ако бъде преизбран. Каквото и да се случи, ден след изборите, ние ще продължим да защитаваме страната си.

 

LE FIGARO: Мислехте ли, че ще бъде по-лесно да се противопоставите на руснаците и да получите помощ от Запада?

Дмитро Кулеба: Беше по-трудно да накараме Запада да разбере, че е способен да победи Русия, отколкото да се бием с руската армия на бойното поле.

 

LE FIGARO: Какви според вас бяха грешките, допуснати от западните страни?

Дмитро Кулеба: Най-голямата грешка преди февруари 2022 г. беше да се вярва, че могат да бъдат постигнати трайни споразумения с Русия и че Украйна никога няма да оцелее след руска инвазия. На Русия не може да се вярва. От друга страна, можем да вярваме в Украйна. Ние сме способни да спечелим тази война! Когато казвам "ние", нямам предвид само украинците, но и Запада.

В света има две групи. Първата обединява Украйна и страните, които й помагат военно. Втората обединява Русия и страните, които й оказват военна помощ, пряка или непряка. Общият БВП на страните от списък А обаче е 21 пъти по-висок от този в списък Б. Следователно не става дума за липса на ресурси или военни способности, а за липса на политическа воля.

 

LE FIGARO: Европейците имат ли воля да спечелят тази война?

Дмитро КулебаМисля, че няма съмнение за това във Франция, където Еманюел Макрон и неговото правителство разбират, че победа за Украйна би била победа за цяла Европа. Но в други страни това не е толкова очевидно, дебатът продължава. Ако бяхме отделили толкова време за размисъл по време на Втората световна война, Хитлер никога нямаше да бъде победен. А Париж пак щеше да бъде окупиран от нацистите.

 

LE FIGARO: Ако ситуацията за Украйна не се подобри, каква според вас ще бъде следващата цел на Путин?

Дмитро КулебаАко Путин не бъде победен в Украйна, той ще тества член 5 от Северноатлантическия договор, който задължава всички членове да защитават страна от НАТО, ако бъде нападната. Ако европейците искат да избегнат война на територията на НАТО, където техните войници ще трябва да се бият и да умрат, те трябва да помогнат на украинците днес да победят Русия в Украйна.

 

LE FIGARO: Как Путин би тествал член 5 на НАТО? Като изпрати армията си в балтийска страна? Има ли руската армия потенциал за това?

Дмитро Кулеба: Кой би предположил, че руската армия ще влезе в Грузия през 2008 г.? Никой. Кой би предположил, че Русия ще започне пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г.? Никой. Тези, които днес смятат, че Путин няма да посмее да изпрати армията си в страна от НАТО, са късогледи. Дори бих казал, ако зарежа политическата коректност, че са малоумници...

Превод: News.bg

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени