Лъчезар Борисов: Кризата в Украйна вдига ударно цените на храните, губим до 5% от БВП

Ще изпитваме сериозни затруднения от инфлацията

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ
Интервю на Лъчезар Борисов пред Люба Иванова, Flashnews
 
Г-н Борисов Русия обяви война на Украйна. Ситуацията е изключително динамична, търсим Ви с вашата експертиза за икономически анализ. С ясната уговорка, че всичко търпи промяна. Какви са предполагаемите последствия от тези действия за икономиките на Европа и в частност на България?
Ситуацията е безпрецедентна наистина в момента. Такава агресия не е позната през последните десетилетия, военна агресия. Наистина ефектите към Европа и към България ще бъдат доста значими. Разбира се трябва да очакваме какви ще бъдат точно конкретните икономически мерки на международната общност вкл. и на ЕС. Но да си спомням един период от 2014 година, когато работихме превантивно и активно напред.
 
Правехме анализи и за евентуално наложени мерки от Европа към Руската Федерация и ефекта върху България. И тогава си спомням, че този ефект при най-лошите сценарии достигаше до между 3 до 5%от БВП. И веднага ще обясня защо. България в определена степен, и то не малка, е зависима по линия на енергийните доставки от Русия. По специално от петрола, газта и ядреното гориво. Ако има сериозни икономически санкции към Москва и респективно ответни мерки от страна на Русия, най-лошите сценарии водят до там. Българската рафинерия работи предимно с руски петрол. Което може да си представите какво ще се случи с горивата и със свързаните промишлености, които са във сферата и на химията и т.н.
 
Така е, но ако ви направи впечатление днес в парламента имаше дебат за декларацията на НС и спорът беше на тема санкции?
На първо място – Декларацията от Парламента е изключително закъсняла. Имаше предложение от народни представители още преди два дни, та ка че определено сме доста закъснели. Има и преки ефекти, тъй като ние започнахме разговора по отношение на Русия. Но има и преки ефекти и по отношение на работата с Украйна. България и българското машиностроене са зависими от вноса на черни метали и изделия от тях. 62% от стокообмена и вноса от Украйна е на такъв тип продукти, които захранват нашите промишлености. Споменах за химическата промишленост с оглед на остатъчните продукти от производството на петрол. За щастие в момента ядрената ни централа е заредена така, че не би имало директен шок. Но в бъдеще такива санкции биха могли да намерят отражение и в българската ядрена енергетика. Останалите стоки и продукти – да, зависими сме по линия на износ на медикаменти и за двете страни и други по-малки групи стоки. Но по линия на този стокообмен можем да срещнем доста сериозни притеснения. И трябва на тези прогнози и такъв тип анализи, които очаквах, че ще бъдат направени предварително. Както сме го правили преди години да се помислят за адекватни мерки.
 
Например за черните метали да се търсят други източници. Да се преговаря с ЕК за повече квоти. Например от съседна Турция, където има такъв тип изделия. Ние от Украйна внасяме и изделия за нашия ЖП-транспорт, за локомотиви, включително и някакво минимално оборудване и за АЕЦ Козлодуй. И всичко това трябваше да бъде пресметнато и то доста по-рано. Така че в една такава ситуация ние да имаме вариант за светкавична реакция. Но в момента виждам както и обикновено едно доста сериозно забавяне във всички действия, включително и декларацията. Не се работи превантивно и активно! И пак ви давам пример, анализите тогава и черните сценарии не се развиха. И нямаше толкова сериозни санкции към Русия. България при ситуацията от 2014 не беше така силно засегната. Но сега това, което имаме като състояние на икономиката наистина е много плашещо. Само за ден виждате как пазарите реагират. Имаме 10-годишен връх на борсовите цени на пшеницата. Петролът за първи път достига такива нива.
 
Кажете това обаче, какво означава за крайния потребител, за обикновения българин? Ще има ли и какво отражение? Може ли да стигнем до там да се редим на опашки за бензин?
Ще стигнем дотам, че ще изпитваме сериозни затруднения от инфлацията. Дори в проектобюджета, които в момента се приема в НС – инфлацията е изключително подценена. Знаете, че централната банка даде становище и своята макроикономическа прогноза, която без да се калкулира това, което в момента се случва в Украйна, предвиждаше ръст на цените на храните от 14,1%. А това, което в сега се случва на борсите и с петрола и с пшеницата, този ефект може би ще бъде удвоен. Мога да ви кажа, че чисто макроикономически съвсем скоро приключих с няколко изследвания, според които цените на производител към цените към краен потребител се пренасят за 4-5 месеца, но при храните това става почти мигновено. Месец за месец! Така че това, което очакваме да се случи е много бързо. Да има отражение точно в крайните потребителски стоки и най-напред в храните. Така че очакваме доста сериозно покачване. А предварителните анализи трябваше да са готови и да се мисли за контрамерки. Да се види откъде какво може да се внася, което не ни достига, какви зелени коридори могат да се направят за такъв внос. Не чувам и не разбирам от колеги от настоящите две министерства на икономиката да се работи в тази посока.
 
Има ли полезен ход?
Вариантите са да сме готови за ней-черния сценарий на икономически санкции и на реципрочни мерки предприети от Русия, така че ние да можем веднага да реагираме виждайки ги довечера или утре. Видяхте че тази безпрецедентна
агресия от днес, само за часове взриви абсолютно всички борси. Търгуемите акции се сринаха, но пък продуктите от първа необходимост като пшеница и петрол достигнаха 10 годишен връх, дори в Китай соевото брашно достигна невиждани цени. Само сутринта при нас цените на природния газ на фючърсни сделки за март поскъпнаха с 35% и то за няколко часа. Не ми се мисли ако продължи тази тенденция. Тоест дори да го няма проблема с евентуално прекъсване на газовите доставки, което се надявам че няма да се случи. Ние общо взето в България с тези газопроводи имаме застраховка самите борсови цени оказват такъв международен натиск в целия свят. Проблемът е, че българският потребител ще усети всичко това. И то на първо място от ниско-доходните групи. Тези които основно харчат своите заплати и пенсии за храна. Без тази криза прогнозата беше 14,1% ръст на цените за 2022 година, а сега наистина ще имаме проблем.
 
Според вас трябва ли да има икономически санкции спрямо Русия в тази ситуация?
Аз лично считам, че при едни такива военни действия и една такава агресия разбира се че трябва да има санкции. Тук европейските лидери включително и България трябва да бъдат внимателни. Защото едни такива санкции съответно и реципрочни, могат да костват много на Европа. Но военната агресия трябва да бъде наказана!
 
Визитка
Лъчезар Борисов е български икономист, доктор по икономика. Министър на икономиката, в правителството "Борисов 3". 

 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени