Легендарният "Гандалф" от полка "Азов": Русия не е народ и общество. Те нямат национална идея, те имат държавна идея. Това е империя, чиято цел е експанзията. И ако експанзията се провали, идва терорът

Той смята, че убийството на руския диктатор Владимир Путин няма да засегне Руската федерация по никакъв начин

Иля Самойленко и Дмитрий Гордон
Иля Самойленко и Дмитрий Гордон Източник: Скрийншот/Youtube

Руската култура е пагубна и враждебна за нас. По време на многостолетното противостояние между Украйна и Русия те винаги са се опитвали да направят с нас това, което правят в момента. Заплахата за нашата страна няма да изчезне, а и Русия няма да се промени. Това заявява участникът в защитата на Мариупол, офицерът от Азов Иля "Гандалф" Самойленко, в интервю за журналиста Дмитрий Гордон. 

 

"...Русия не е народ, население, общество. Русия е система и държава. Те нямат национална идея, те имат държавна идея. И това е било винаги. Това е империя, чиято цел е експанзия. И ако експанзията се провали, идва терорът", смята Самойленко.

 

"Те така постъпваха с нас преди сто години, преди 80 години. Преди 150 години забраняват украинския език, украинските издания, опитват се да унещожат нашата история, да унищожат културата ни. През цялаат си история са правили това. Княз Андрей Боголюбски подпалва Киев от завист", припомня възпитаникът на Историческия факултет на Киевския университет "Тарас Шевченко".

 

"Заплахата за нашата страна ще съществува практически вечно. И трябва да сме готови за това. Дори и в най-кратки срокове да победим днес, това не означава, че нашите проблеми ще свършат. Заплахата няма да изчезне. Това трябва да се разбира. Русия няма да изчезне по някакъв магически начин", добавя той. 

 

"А по немагически?", пита Дмитрий Гордон. 

"И по немагически, за съжаление, също е невъзможно технически. Просто защото това е много голяма територия...Трябва да се има предвид, че при тях има наследствена линия - Съветския съюз, Руската импария. Трябва да имаме предвид, че днешна Русия е необолшевишко явление. Мисля, че фашистите ще се обидят, ако бъдат сравнявани с руснаците".

 

Той смята, че убийството на руския диктатор Владимир Путин няма да засегне Руската федерация по никакъв начин. Украинският журналист Дмитрий Гордън по време на интервю попита боеца на "Азов": "Ами ако Путин бъде убит например утре?". Събеседникът отговори на този въпрос по следния начин: "Това няма да промени нищо".


Визитка
Иля Самойленко е роден 1994 г. в Киев. Учил е в историческия факултет на Киевския университет "Тарас Шевченко". Постъпва в "Азов" през 2015 г. и е взимал участие в операции на ВСУ в Източна Украйна. При взрив през 2017 г. губи лявата си ръка и едното си око. След рехабилитация се връща в "Азов". През 2022 г. е сред защитниците на Мариупол. През периода май-септември 2022 г. е в руски плен. 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени