Лозан Панов: Радев трябваше да положи повече усилия за кабинет, дори и с ДПС и ГЕРБ

Предложената подкрепа от ГЕРБ на втори тур - "прегръдка, която звучи задушаващо", според председателя на ВКС

Лозан Панов
Лозан Панов Източник: Свободна Европа

Кандидатът за президент Лозан Панов смята, че настоящият държавен глава Румен Радев не е положил достатъчно усилия, за да има действащо правителство. Той допусна, че е трябвало в преговорите между отделните партии да се включат и ГЕРБ, и ДПС, за да се намерят допирни точки дори не по всички теми. Това заяви Панов в интервю за "Свободна Европа", попитан дали е трябвало да има правителство след последните парламентарни избори.


Председателят на Върховния касационен съд, който е в неплатен отпуск и е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България" не отговори почти на нито един въпрос конкретно - дали би останал в политиката след изборите ("за всеки юрист има място под слънцето"), за коя партия ще гласува на парламентарния вот ("за онези формации, които ме убедят в политиките, които изповядват и имат ясни визии за промяната на съдебната реформа"), пише "Дневник". 


"Липсата на действащо правителство само задълбочава проблемите в държавата. Радев не положи необходими усилия да може хората да постигнат правителство и съгласие", заяви Панов. Според него за да има коалиция трябва да се мине през много разговори. Попитан какво би направил той в подобна ситуация, той заяви: "Бих се насочил към най-малкият, който може да намери допирни точки с по-големите", без да назове коя точно формация визира.

 

Според него е можело да има "разговори и дебати" с останалите участници в парламента."Когато в парламента има различни формации, трябва и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени- всеки да представи своите идеи, да намерят своите точки. Това е нормалният парламентаризъм - има разговори, дебат. После и правителство - ако не е възможно с тях, също са възможни варианти на коалиция. Има държави, които са изживели това, през което ние преминаваме", заяви още Панов.

 

Предложената подкрепа от ГЕРБ на втори тур - "прегръдка, която звучи задушаващо". Попитан дали би приел подкрепа от ГЕРБ, ако стигне на втори тур срещу президента Румен Радев (подобна заявка направи преди няколко дни Томислав Дончев от ГЕРБ - бел.ред), Панов определи като "предложение за прегръдка, която звучи задушаващо".

 

"Не бих приел подкрепа от никой, който се меси в съдебната система. Бих се насочил към свободните хора. Ставам обект на предложения и оферти...Хората, които гласуват за ГЕРБ, сами си решават какви политически послания ще изпратят техните лидери, самото достойнство на хората се накърнява. Не са стадо, което да се премести от една кошара в друга кошара", заяви още Панов.

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени