Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Pinterest

Президентът Еманюел Макрон говори в четвъртък,14 март 2024 г. в интервю в 20:00 часа за TF1 и France2 относно подкрепата на Франция за Украйна. Превод: ИЦ на МО

Ако Русия спечели войната в Украйна, животът на французите ще се промени фундаментално. Няма да имаме сигурност в Европа. кой може дори за секунда да си помисли, че президентът Путин, който не спазва никакви поети ангажименти, ще спре дотук? Това заяви френския президент  Еманюел Макрон в интервю за TF1 и France2 относно подкрепата на Франция за Украйна. Ние имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да спечели тази война.Това, което искам е: Русия да спре тази война, да се оттегли от своите позиции и да позволи да се установи мир.  Нека напомня, че вече от няколко години всички живеем в свят, в който онова, което смятахме за немислимо, вече се случва. Това е краят на онзи манталитет на безгрижието, за който говорех преди няколко години. Свърши се! Войната е на наша, на европейска земя. Между Страсбург и Лвив има по-малко от 1500 км, подчерта френския президент. През всички тези последни месеци, дори в градация, чрез умножаване на информационни и кибератаки и нахлуване в ежедневието ни, в болниците във Франция и другаде в Европа. режимът в Кремъл дори реши да убива политическите си опоненти, изтъчна Макрон. В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ. Ние подкрепяме Украйна, ние правим всичко, за да ѝ помогнем да надделее над Русия. Защото ще ви го кажа много просто: няма да има траен мир, ако няма суверенитет и връщане към международно признатите граници на Украйна и включително Крим. Но е право на украинците да решат, от тях зависи за какво и как да преговарят. Няма как да има сигурност и траен мир, ако те не са плод на преговори, които ще се водят от украинците. Френския президент Еманюел Макрон подчерта, че  ако Украйна падне, нашата сигурност е застрашена и следователно сега е времето, когато трябва да се съпротивляваме. И сега е времето да кажем, че ако Русия продължи да ескалира, ако ситуацията се влоши, трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели.

 

TF1 и France2: Благодарим Ви, че се съгласихте да говорите по двата ни канала, за да изясните позицията си относно ангажимента ни към Украйна. Първо, на 26 февруари, след международна конференция, Вие изумихте всички, като отказахте да изключите изпращането на западни войски в Украйна. Второ, няколко дни по-късно Вие призовахте европейците да не бъдат страхливци. И накрая, Вие потвърдихте, че няма граници, няма червени линии за френската подкрепа за Киев. Така че, правилно ли сме Ви разбрали? Смятате ли да изпратите западни, френски войски в Украйна?

ЕМ: Добър вечер и добре дошли! Ето, Вие двамата сте седнали пред мен.  Нека попитам – изправени ли стоите? Не. А изключвате ли възможността в края на това интервю вече да не сте седнали, а да стоите изправени? Разбира се, няма как да го изключите като възможност.  

 

TF1 и France2: Но не е едно и също да сравнявате "седнал или изправен” с въпроси на живот и смърт.

ЕМ: Разбира се, има градация и зависи къде го правим, но аз правя това сравнение, за да обясня какво означава да не изключваме възможните опции. И аз имам ясна причина защо не го правим и не трябва да го правим. Не трябва да заявяваме позиция, която се състои в това просто да кажем какво правим и сами да си поставяме червени линии. Защото как се разви ситуацията през последните 10 години?

 

Защото всичко това започна през 2014 г.! Русия започна агресивна война срещу Украйна. Тогава ние направихме всичко по силите си, за да възстановим мира.  Всичко! Минските споразумения, преговорите, които се водиха под егидата на Франция и Германия, с Украйна и Русия. Точно тук, в тази зала, се проведе единствената среща между президента Зеленски и президента Путин на 9 декември, в края на годината. И Русия, режимът в Кремъл, отново реши сам, през февруари 2022 г. да започне втория етап от тази офанзива – пълномащабна война срещу Украйна. И не просто срещу Донбас, защото той не ни казва къде са неговите граници – той бомбардира Киев, редовно атакува Одеса и т.н.

 

Ние имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да спечели тази война. В продължение на 2 години ние помагахме на Украйна. И ако сега Украйна започне да губи и обстановката да излиза от контрол, за това отново ще бъде отговорна само и единствено на Русия. Но това също така означава, че ако ние днес решим да проявим слабост, ако се изправим срещу някой, който не признава граници и лимити, ако се изправим срещу някой, който е преминал всички граници, които допреди е заявил, че ще спазва, а ние наивно му казваме "аз няма да отида по-далеч от това или онова", в този момент ние не решаваме постигане на мир; ние предопределяме поражението си.

 

TF1 и France2: И Вие решихте да кажете, че можем да изпратим войски – това не е ли твърде силен жест – да решите да кажете, че може би ще стигнем толкова далеч?

ЕМ: Да, казах го и поемам тази отговорност. Защото това е задължение на Президента на републиката в нашите институции. На Президента на републиката е възложена отговорността за националната отбрана. Той не прави коментари. Той взема решения относно сигурността на френския народ. Какъв е залогът в Украйна – една война, която е екзистенциална за нашата Европа и за Франция? Надявам се, че ще се върнем към нея, защото това е ключов проблем, ключова тема. И затова аз реших, че след две години война – искам да подчертая и да Ви напомня – две години война, през които две години ние систематично правехме това, което малко преди това заявявахме, че няма да правим! Което също поставя в светлината на прожекторите много категоричните заявления, често правени от някои хора в Европа. Преди две години ние заявихме, че никога няма да изпратим танкове. Е, направихме го. Преди две години също така заявихме, че никога няма да изпратим ракети със среден обсег. И това направихме. Казахме, че никога няма да изпратим самолети. И някои от нас вече са в процес на изпращане на самолети. Така че, поставихме си твърде много ограничения – ако мога така да се изразя – в нашия речник. Ние не ескалираме войната. Ние не сме във война с Русия. Просто трябва да сме пределно ясни: ние не трябва да позволяваме на Русия да спечели.

 

TF1 и France2: Но французите не разбраха – защото както казахте, важно е какъв речник използваме – при какви точно, конкретни условия, ​​войници от френската армия биха отишли да се бият в Украйна? Дали защото руската армия е пред решителен пробив на фронта, дали защото ключов град, като Одеса, например, е пред падане в плен… Вие не бяхте особено прецизен в това.

ЕМ: Може би имам право да не бъда прецизен. И го повтарям отново.

 

TF1 и France2: Но двете условия, които току-що споменах, са просто фикция, или само едни възможни сценарии?

ЕМ: Нека напомня, че вече от няколко години всички живеем в свят, в който онова, което смятахме за немислимо, вече се случва. Това е краят на онзи манталитет на безгрижието, за който говорех преди няколко години. Свърши се! Войната е на наша, на европейска земя. Между Страсбург и Лвив има по-малко от 1500 км.  Само си представете – в тази страна се води война. И това не е нито фикция, нито е далеч от нас. Така че, всички тези опции са възможни и единственият, който ще носи отговорността за това, е кремълският режим. Не ние. Ние никога не ще водим настъпателна война, ние никога няма да тръгнем първи. Франция е сила на мира. Но днес, за да има мир в Украйна, ние не трябва да проявяваме слабост. Трябва ясно да гледаме на ситуацията и е нужна решителност, воля и смелост да кажем, че сме готови да направим всичко, каквото е нужно, за да постигнем нашата цел, която е, че Русия не бива да победи.

 

TF1 и France2: Ако сме готови, защото ние се подготвяме…

ЕМ: Ние сме готови. Франция не е стояла бездейна до февруари 2022 г., и едва тогава да започне да се подготвя. Ние имаме пълен армейски модел, имаме възпираща сила и оперативни войски. И бих искал да използвам тази възможност да припомня тук и да отдам още веднъж почитта си към нашите войници и техните семейства. Ние сме една от малкото страни в Европа, която в продължение на 10 години имаше сили, разположени в Сахел, със задача да воюват срещу тероризма. И ние загубихме десетки мъже там.

 

TF1 и France2: Но за Вас това не беше същият тип война. Това беше битка с ислямисти и с терористи и вътрешни врагове.

ЕМ: Ние се биехме с терористи, по искане на суверенна държава, за да предотвратим нейното разпадане и да защитим нашите аванпостове. Нали не смятате, че днес е по-различно и че не е необходимо в Украйна? Трябва ли да го изключим като възможност за Украйна? Не. Това, което имам предвид е, че ние сме готови. Ето защо аз реших още през първия си мандат и то още в самото му начало, значително увеличаване на бюджета за въоръжените ни сили. Двете военни програми, които трябваше да реша като президент, ще доведат до удвояване на бюджета за нашата армия. Така че, ние не сме едва събуждащи се по тази тема.

 

Бих искал само да изясня един акцент, а именно, че случилото се през последните месеци е дълбока промяна. И това начало, за което призовах на 16 февруари заедно с президента Зеленски, тук, и което ме накара да кажа това, но преди всичко да вземем решение за много конкретни неща с нашите съюзници е, че украинската контраофанзива не върви според очакванията през последните месеци. И когато погледнете ситуацията през последните седмици и кажете, че ситуацията на бойното поле е трудна за украинците – това е дори твърде слабо казано. Те са смели, но има граници, които не могат да се компенсират със смелост. Има ограничения по отношение на хората. Защото Русия е по-голямата страна. А украинците губят хора; и имат ограничения по отношение на ракети и снаряди, тъй като дори в момента, както тук говоря с Вас, когато Русия изстрелва 10 снаряда, ние отговаряме с един.

 

И така виждате, че това поставя ситуацията на фронта в страхотна уязвимост. И наред с това имате режим в Кремъл, който дълбоко се втвърди през последните месеци. През всички тези последни месеци, дори в градация, чрез умножаване на информационни и кибератаки и нахлуване в ежеднеВието ни, в болниците във Франция и другаде в Европа. Режимът в Кремъл дори реши да убива политическите си опоненти.

 

TF1 и France2: Но това не е нищо ново, Вие бяхте предупредени още през 2014 г.

EM: Не казвам, че е ново, но Ви казвам, че се засилва. Не можете да ме обвинявате, че алармирам твърде рано. Като погледна ситуацията с ясна мисъл, мога да кажа, че ние направихме всичко, което можехме, и не се ограничихме с просто алармиране. Споразуменията с президента Путин, с яснотата, която споменах пред Вас, която имам още от юни 2017 г. във Версай, когато му казах, "Вие ни атакувате, Вие манипулирате нашите данни, аз самият станах жертва на тази ваша атака през първата си кампания и затова трябва да наложим взаимно уважение. Трябва да Ви ​​спрем да бъдете дестабилизираща сила". Повтарях това и през 2018 г. и през 2019 г., но по това време искахме да избегнем войната. Тогава помогнахме на Украйна да устои, но сега ситуацията на място, на бойното поле в Украйна е много по-трудна за тях. Русия става по-твърда у дома и увеличава атаките си. Ето защо казвам с най-голяма отговорност: този момент, началото на 2024 г., за нас трябва да бъде стартът.

 

TF1 и France2: Но ако изпратим войници там – съжалявам че ви връщам в този мрачен сценарий – наши пехотинци и авиатори…

ЕМ: Не, нямам намерение да си играя на политика и не го желая. Това, което искам е: Русия да спре тази война, да се оттегли от своите позиции и да позволи да се установи мир. Но едва ли има вече някой, който все още вярва, че това е възможно. По-важното тук е, че на първо място, това не е въпрос на мое желание, и второ – аз няма да разкривам намеренията си на някой, който отказва да разкрие своите. Въпросът, който отправяте към мен, трябва да зададете на президента Путин.

 

TF1 и France2: Но вашият министър на отбраната ни разкри известни намерения, той каза не, не няма да изпращаме въоръжени сили там.

ЕМ: Той направи разграничение между това, което беше решено, и това, което не бива да се изключва, защото ще се адаптираме. Ние решихме, на 26 февруари в Париж, да продължим в подпомагането на Украйна, като създадем коалиция, която да им осигури ракети или бомби, с които да достигат зад руските позиции днес. Ние също решихме да ускорим осигуряването на боеприпаси, където и да са налични. Ето защо отидох в Прага преди няколко дни.  Решихме да проведем пет съвместни действия и там, около онази маса, всички се съгласихме, и европейци, и американци, и канадци, и британци да кажем, че ще разчистваме мини заедно, ще произвеждаме и ремонтираме оборудване, ще разполагаме граждански сили на границата с Беларус, ще защитаваме границата с Молдова – там също с цивилни сили и ще провеждаме отбранителни кибер действия на украинска земя.

 

TF1 и France2: От друга страна те не са решили да изпратят войски и Ви уведомиха веднага щом произнесохте това изречение.

ЕМ: Да, но ние винаги ще можем да се връщаме към този въпрос и аз ще стигна до дъното на този въпрос.

 

TF1 и France2: Точно това французите искат да чуят от Вас сега.

EM: И те са абсолютно прави. И аз ще кажа днес, че ние взехме решение по този въпрос и това е промяна. Решихме го в Париж. Това е началото на ново пробуждане. И Ви заявявам, ще направим всичко, каквото е необходимо, за да постигнем нашата цел. Защото ако Русия спечели тази война, животът на французите ще се промени фундаментално. Как ще се промени? Ние вече няма да имаме сигурност в Европа. Кой може дори за секунда да си помисли, че президентът Путин, който не спазва никакви поети ангажименти, ще спре дотук?

 

TF1 и France2: Това, което се случва днес в Украйна, засяга също жизненоважните интереси на Франция. Има опасност за сигурността на Франция.

ЕМ: Сигурността на Европа и сигурността на французите е застрашена там и това са нашите жизненоважни интереси. Вие използвате термин, който има специфични конотации. Казвам сигурност…

 

TF1 и France2: Но Вие самият използвате термина екзистенциална заплаха. Екзистенциална, което означава, че самото нашето съществуване е под въпрос.

ЕМ: Казвам го и го приемам. Ние вече търпим последствията от тази война в ежедневието си. Вече търпим тези атаки, вече претърпяхме дни и дни на лишения в няколко от нашите болници точно поради руската агресия. Ние претърпяхме последствията в Европа: цената на газа, положението на нашата икономика, цената на зърнените култури, последвалите икономически сътресения са следствие от тази война, която Русия започна. И ако Русия спечели тази война, доверието вътре в Европа ще бъде сринато до нула. Какво би било доверието у нас към силата на Европейският съюз и на неговите членове, които биха позволили това да се случи? Каква би била сигурността на европейците? Мислите ли, че поляците, литовците, естонците, латвийците, румънците , българите биха могли да останат спокойни дори за секунда? И дори не говоря за Молдова, която днес може да не е в Европейския съюз, но която може да бъде застрашена всеки момент.

 

TF1 и France2: Значи с една дума казвате "Путин няма да спре дотук. Ако той спечели тази война, той ще си намери следваща жертва" Това ли казвате?

ЕМ: Казвам, че и в нашето минало добре познаваме режими, които убиваха политическите си противници у дома, въвеждаха авторитарни ексцесии и завладяваха всичко, което им позволявахме да завладеят. И по това, което казвам тук, има пълен консенсус от президента Байдън до германския канцлер, всички лидери на Европа. Днес отново трябва да използваме един стар израз на Чърчил: "силата на мира". Да искаш мир не означава да избереш поражението. Да искаш мир днес не означава да изоставиш Украйна. Това подпалване на война ли е? Не! Да искаш мир означава да бъдеш надежден, да бъдеш силен и да бъдеш готов да се адаптираш към избора, какъвто и да е той, който Русия би направила.  И ако войната дойде, ако се разпространи в Европа, това ще бъде само и единствено поради решението и избора, който Русия е направила и само и единствено тя ще носи цялата отговорност. Но ако ние днес решим да бъдем слаби, ако решим, че няма да ѝ отговорим – това вече ще е поражение и аз не искам това.

Но противно на това, което искате да повярвате, много от моите колеги ме последваха. Бях няколко дни по-късно в Прага и до мен, самият президент на Чехия каза точно същото нещо. Преди няколко дни тук беше президентът на Литва и той самият каза, че всички опции трябва да са отворени. Той дори е получил мандат от своя парламент да изпрати сили.

 

TF1 и France2: Но това означава, че сте убедили и други държави да се присъединят към тази позиция?

ЕМ: През март 2022 г. във Версай взехме решение за стратегически дневен ред, дневният ред за стратегическата автономия на Европа. Ние все още го наричаме Версайски дневен ред, той все още е валиден и Франция беше в авангарда. Ние обсъдихме възможността за признаване на кандидатурата на Украйна за влизане Европейският съюз. Два месеца по-късно отидох с влак до Киев, заедно с канцлера Шолц, председателя на Съвета Драги, президента на Румъния.  Срещнахме се със Зеленски. И решихме, че на следващото заседание на Съвета това ще бъде главна тема. Нещата се движат. Ние просто трябва да ги ускорим. И тъй като това е моя отговорност – нека да изясня: моята отговорност е сигурността на френския народ и националната отбрана – и нашата сигурност също е заложена на карта в Украйна днес.

 

TF1 и France2:  В този смисъл, днес, през март 2024 г., враг на Франция ли е руският режим, режимът на Владимир Путин?

ЕМ: Той ни е противник.

 

TF1 и France2: Но какъв е семантичният нюанс между противник и враг?

ЕМ: Ние не сме във война с Русия.

 

TF1 и France2: Но тя води война срещу нас.

ЕМ: Тя ни атакува на кибернетично ниво, да.

 

TF1 и France2: Но това е форма на война. Руски агенти, наети от Русия, които бяха молдовски граждани, действаха в Париж…

ЕМ: Вие сте прав да казвате всичко това, но то е хибридна форма на война. И трябва да внимаваме да не бързаме с квалификациите.

 

TF1 и France2: Кога бихте използвали думата враг?

ЕМ: Ако Русия реши да ескалира отново, като въвлече всички ни в конфликт – надявам се с всички сили това да не се случи. Но в днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ. Ние подкрепяме Украйна, ние правим всичко, за да ѝ помогнем да надделее над Русия. Защото, ще Ви го кажа много просто: няма да има траен мир, ако няма суверенитет и връщане към международно признатите граници на Украйна и включително Крим. Но е право на украинците да решат, от тях зависи за какво и как да преговарят. Няма как да има сигурност и траен мир, ако те не са плод на преговори, които ще се водят от украинците. И няма да има сигурност за французите, ако в Украйна няма мир. Мир не означава капитулация на Украйна. Нито означава ампутация на Украйна. Защото всичко това вече би означавало, че сме слаби. Така че, позицията на Франция винаги е била последователна от самото начало. Просто има ескалация от страна на Русия и на тази ескалация трябва да кажем, че сме готови да отговорим подобаващо.

 

TF1 и France2: Мислите ли, че Русия може да се опита да Ви убие? Неотдавна отменихте посещение в Украйна от съображения за сигурност.

ЕМ: Не мисля. Да, така го интерпретира Русия. Не им вярвайте. Знаете ли, много е интересно как публичният дебат е повсеместно проникнат от руската дезинформация, която накара хората да повярват в тази афера. И много хора сега са убедени, че ще изпратим сухопътни войски. И това влезе и в колективния дебат. Един от вашите колеги ми задава въпроса, защото словашкият министър-председател, който е много близък до Русия, казал, че тайният проект, който имаме, е да изпратим сухопътни войски и ние всеки път, когато реагираме, затваряме врати, ние се свиваме. Така че отложих пътуването, което бях планирал, защото президентът Зеленски идваше в Европа за конференцията по сигурността в Мюнхен. Затова му предложих да дойде и да подпише споразумението тук. И след това му казах, въз основа на много дългата дискусия, която проведохме и ясното наблюдение, което направих и което току-що изложих пред Вас, че сметнах, че ще съм далеч по полезен, вместо да бъда в Киев, да убедя европейците и нашите съюзници да бъдем по-решителни и да направим крачка напред. Това, което направихме тук на 26-ти с тези нови инициативи, които бяха предприети, беше да се опитаме да отидем по-далеч и по-точно да накараме всички да осъзнаят, че нещата се променят и че се променят бързо и че промяната не е в добрата посока. И това послание ще отнеса утре в Берлин, където ще видя с канцлера Шолц и с полския министър-председател.

 

TF1 и France2: Почти всяка седмица руският президент Владимир Путин размахва ядрената заплаха по доста ясен и заплашителен начин. Франция е единствената страна-членка на Европейския съюз, която разполага с ядрени оръжия. Чувствате ли, или трябва ли ние да се чувстваме особено застрашени от руската ядрена заплаха?

ЕМ: Първо, ние трябва да се чувстваме особено защитени, точно защото ние имаме тази мощ и сила, и че защото това е самият смисъл на избора, направен още от генерал дьо Гол след Втората световна война.  На следващо място, ние сме готови, ние имаме доктрина, която е установена и по ядрените въпроси. И освен това, по ядрените въпроси не са необходими много думи. Ядрената сила не е инструмент за дестабилизация или заплаха. Тя е инструмент за сигурност.

 

TF1 и France2: Фактът, че ние имаме ядрено оръжие, точно както и Русия, ни поставя в специална конфронтация – по-голяма отговорност ли ни възлага това, или по-голяма тежест?

ЕМ: На първо място нашият ядрен капацитет дава сигурност на французите, което малко държави в света имат. Но това ни натоварва и с отговорността да бъдем сила, оборудвана с това оръжие и следователно никога да не ескалираме напрежението нито вербално, нито де факто.

 

TF1 и France2: И въпреки това той размахва ядрената заплаха? От колко време вече не сте говорил с Путин?

ЕМ: От няколко месеца. Проблем ли е, че не говоря повече с него? Вижте, говорих с него всеки път, когато беше необходимо. Очевидно говорих с него стотици часове преди февруари 2022 г. След това, дълго време между февруари и април 2022 г., за да се опитам да спра тази война и да преговарям за мир, но от момента, в който самият той вече не спазваше никаква рамка, и когато в разрез с това, което говореше, той провеждаше "специалната" си операция, която вече осъдихме и която нямаше правна рамка, легитимност, законност, но нападна Киев, извършваше военни престъпления в северната част на страната – дискусията нямаше повече смисъл. Но все пак я удължихме до септември. Тогава имах случайни дискусии по ядрения въпрос, защото ние поехме инициативата заради атомната електроцентрала, която беше близо до фронтовата линия. И заедно с Международната агенция за атомна енергия опитах да направя всичко, за да защитя тази централа и така имах дискусии по това време, но дискусии, които съм напълно готов да водя по всяко време. Но във всеки случай насреща трябва да има някой, който говори истината и чието намерение е да постигне мир, а това не е така днес.

 

TF1 и France2: Според Вас Владимир Путин руски патриот ли е, или е автократ или диктатор? Всичко, което казахте в последните минути, т.е. престъпленията, които извършва срещу цивилни – гледаме в речника и виждаме, че само автократ или диктатор може да извършва престъпления срещу цивилни.

ЕМ: Аз не съм коментатор. Това е президентът на Руската федерация, който днес е уличен в личен репресивен и авторитарен режим в своята страна и който направи избора през последните години, по ескалиращ начин през последните месеци да бъде дестабилизираща сила в Европа, като започна война, за която единствен носи отговорност и който застраши сигурността на всички, но и на много други театри на операции от Близкия изток до Кавказ, до Африка, където Русия е сила която дестабилизира.

 

TF1 и France2: Вие вече не говорите с него, така че няма да сте Вие, който ще преговаря за мир с него. Кой ще може? Дали САЩ?

ЕМ: Всяко нещо с времето си. Аз несъмнено съм най-обсъжданият лидер по отношение на отговорността.

 

TF1 и France2: Но има известна хладина между Вас и Тръмп.

ЕМ: Тук не става дума за лични отношения. И освен това не искам да ги персонализирам. Това не е роман. Тук говорим за живот и смърт. И доколкото съм информиран, нямам чувството, че Доналд Тръмп е президент на Съединените американски щати. Днес е ясно, че има война. И докато говорим, има жени и мъже, които умират в Украйна и чиято смърт е отговорност на президента Путин. И това, което Ви казвам е, че ако Украйна загуби, нашата сигурност е застрашена и следователно сега е времето, когато трябва да се съпротивляваме. И сега е времето да кажем, че ако Русия продължи да ескалира, ако ситуацията се влоши, трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели. И ще дойде, надявам се,  възможно най-скоро моментът, в който ще трябва да говоря отново с президента на Руската федерация, който и да е той тогава.

 

TF1 и France2: В началото на януари казахте, че Франция е във военна икономика, по-рано говорихте за снаряди, ние гледахме числата, докато говорим: Франция произвежда по-малко от 100 снаряда на ден, ако не грешим и това е, което украинските войници използват за няколко минути. Съжалявам, но това е много скромно, ако това е максимумът, който можем да постигнем.

ЕМ: Скромно е и е съвсем нормално по отношение на тези категории, защото ние нямаме отбранителна индустрия, която да е адаптирана към война с висока териториална интензивност, война, която не беше в никоя от нашите прогнози и война която ние не сме планирали никога да инициираме сами. Следователно няколко неща: първо още през февруари 2022 г. посочих, декларирах на всички индустриалци, че преминаваме към военна икономика, помолих ги да положат усилия да произвеждат повече и да произвеждат по-бързо и това е проектът, който поверих на министъра на отбраната тогава. В момента имаме няколко сегмента, които бяха от съществено значение за украинците. Оръдията "Цезар", които са решаващи за отбраната на Украйна – увеличихме тяхното производство. И където доставихме няколко десетки от началото на конфликта тази година, ние ще произведем и доставим близо 75 оръдия "Цезар" тази година. Всички те ще отидат на украинския фронт. Ние утроихме нашето производство на категориите снаряди и ракети, които са от значение за украинците, но и ние имаме ограничения във възможностите и това е вярно за всички европейски държави.  

 

Това, което правим в лицето на този проблем е, че ние увеличихме нашите капацитети и нашите скорости, но преди всичко това отнема време, защото трябва да създадем нови линии от нови производствени структури. Затова решихме, че ще ги създадем в Украйна, защото е по-близо до фронта, където са необходими. И това може да стане много по-бързо там. Ето това беше решено тук в Париж с всички партньори и това е, което ще направим ръка за ръка с Германия. Може би има някаква форма на противоречие в това, че някои от нашите партньори са готови да ги произвеждат на украинска земя, но не са готови да поемат определени ангажименти за бъдещето. В рамките на тази коалиция ще разположим мощности в Украйна, с които да организираме съвместно производство и това ще ни позволява да вървим по-бързо. И накрая, правим две други неща, едно в краткосрочен план и едно в средносрочен план: това е цялата логика на военната икономика. В краткосрочен план ще търсим навсякъде, където има налични боеприпаси и така ще проверим по всички страни по света. Няма да кажа имената им тук, защото за някои от тях поверителността е задължителна, но ще разгледаме наличните им запаси и им предлагаме да купуваме от тях, защото това е въпрос на бързина. В същото време поставяме европейската отбранителна индустрия в позиция да е способна да произвежда много повече в дългосрочен аспект.

 

TF1 и France2: И как го финансирате, защото имаме леки бюджетни проблеми в момента, виждаме, че трябва да спестим много милиарди. Как финансирате цялото това военно усилие.

ЕМ: Първо ще бъда много откровен с нашите сънародници и с Вас. Ние не сме спирали да го повтаряме от 2 години насам и го казваме, всички европейски лидери, всички без изключение казват, че в тази война ние сме заложени на карта, за нас, за нашето бъдеще тази война е екзистенциална и не можем да продължим да живеем, сякаш нищо не се е случило.  Така че ние, както Ви казвам, вече сме предвидили финансиране. Имаме закон за военното програмиране, който идва след другия, удвоихме бюджета на армията си, към това се добавят бюджетните решения, които направихме от 2022 г. насам, в допълнение към това, че финансираме помощ в Украйна, вече сме финансирали приблизително 4,8 милиарда евро и ще стигнем до 3 милиарда евро тази година. На следващо място това е наш европейски ангажимент. Затова стартирахме Европейския механизъм за мир и той ще бъде утвърден следващата седмица от Европейския съвет. И той планира да даде договори на нашите отбранителни производители да произвеждат на наша земя, за да произвеждат повече оръжия за нас, за нашия източен фланг и за Украйна и ние ще използваме тези пари. Ние също ще използваме парите, които имаме в инвестиционната програма, за да отидем и да произвеждаме в Украйна с украинците.

 

Така че, Европа е тази, която също се мобилизира заедно с нашите национални инвестиции. И в допълнение към това не трябва да изключваме също, че на оперативно ниво ще трябва да вземем допълнителни решения като европейци. Тоест да решим да финансираме нови инициативи със заеми и аз не го изключвам. Мисля, че и това, което успяхме да направим през периода на Covid, когато си казахме, че сме изправени пред шок от тази пандемия, че всички сме засегнати и че трябва по някакъв начин да съберем пари заедно на пазарите, като поставихме всеки от нашите подписи на масата. Това ни позволи да се задържим и това ни позволи да стартираме отново. Мисля, че ако нуждите се окажат по-големи, а това е предложение, направено от министър-председателя на Естония, това не е френско предложение, но се присъединявам към него и затова смятам, че това, което искам да Ви информирам от началото на нашия разговор и общо взето в продължение на последните десет дни – искам нашите сънародници да разберат, че има само една страна, отговорна за ситуацията, в която се намираме, и това е режимът на Кремъл. Но и ние носим отговорност и Ви казвам това по съвест като президент на републиката…

 

TF1 и France2: Но виждали ли сте социологическите проучвания за подкрепата на Украйна и че има спад в подкрепата за нея?

ЕМ: Знаете, че сме преживели много други подобни моменти в нашата история. Винаги е много по-лесно да отидете и да "пеете на хората приспивни песнички”. Но аз ще Ви го кажа тази вечер, макар да не е популярно: мирът не е близо. Да, те прокламират, че са за мир – същите хора, които казват, че днес не искат да подкрепят Украйна, те не избират мира. Напротив, чрез своя избор те избират поражението. Преди няколко дни те избраха да предадат своя суверенитет. И сега казват на агресора, че ние имаме лимити в своите възможности и ще го оставим да напредне колкото си желае.

 

TF1 и France2: Г-н президент, преди няколко дни Сенатът и Националното събрание трябваше да вземат решение чрез гласуване на споразумениеto за сигурност, което подписахте с украинския президент. Няколко политически партии се въздържаха или гласуваха против. Националното събрание се въздържаха, а Комунистическата партия на Франция гласуваха против. Какво мислите за тяхната позиция? Те пацифисти ли са, което е тяхно право, те инструменти на Кремъл ли са, полезни идиоти ли са, както бихме казали преди няколко десетилетия?

ЕМ: Не! Аз постоянно съм се стремял да поддържам единството на страната от самото начало. На срещите, които направих с всички партийни лидери и президенти на конституционните събрания преди няколко дни потвърдих, че това е свобода, това е политически плурализъм, така че трябва да уважаваме това. Но имам едно много дълбоко несъгласие, което е, че днес изборът да се въздържиш или да гласуваш срещу подкрепата за Украйна не е избор за мир, а избор на поражение.

 

TF1 и France2: А когато някой Ви обвини, че използвате конфликта в Украйна в своя политическа полза?

ЕМ: Ние вече проведохме този дебат. Последните президентски избори се проведоха няколко месеца след началото на конфликта от 22 февруари. Чуйте ме – това не е сериозно, това е всичко, което мога да Ви кажа, не е сериозно, защото отговорността за тази война, отговорността за ударите, нанесени на украинския фронт, е само на Русия. Нашата отговорност е да бъдем силни за мира, нашата отговорност е именно да поддържаме това европейско единство и всеки път, когато постигаме европейско единство от самото начало, то е било под френското лидерство и ние ще го получим, ще видите, че ще устоим нашето единство. Но трябва да бъдем силни, трябва да бъдем силни, за да възпираме, трябва да бъдем силни, за да разубедим, трябва да бъдем силни, за да се съпротивляваме, трябва да бъдем силни за нашата сигурност.

 

TF1 и France2: Г-н президент, това интервюто е посветено на войната в Украйна, но ние не можем да не обсъдим и другата война, която се води в Газа, причинила може би 30 000 убити. Обстоятелствата там са ужасни. Вие винаги сте казвали след терористичните атаки от 7 октомври в Израел, че стоите зад Израел и че Израел има право на абсолютна защита. Има ли Израел право да се защитава до степен на отмъщение? Какво мислите за действията на израелската армия днес в ивицата Газа?

ЕМ: Думите са важни – aз никога не съм казвал, че Израел има абсолютно право. Никога не съм казвал думата абсолютно. Франция има постоянна позиция от самото начало и освен това – и тук може би бяхме сами в един момент миналия октомври, ние неумолимо осъдихме мащабната терористична атака, предприета от Хамас срещу Израел и неговото население. Ние всички сме в процес на разпускане на асоциациите, които финансират Хамас. С няколко партньора ние прекъсваме финансирането на Хамас, където и да съществува. Имаме разпуснати асоциации, уверявам Ви. Най-добрият начин да не притеснявате другите е да не казвате нищо или просто да казвате това, което масите искат да чуят. Но това не е позицията на Франция и никога не е била през цялата ни история, ние имаме позиция. И ако ми позволите да я изразя просто: първо неумолимо осъждане на атаката – тогава казахме, че сигурността на Израел не е само тяхна работа, което също означава, че не могат да водят защитата си без условия и ограничения и ние сме готови да си сътрудничим, например за финансирането. Това е, което казах веднага. Второ, казах им, Вие сте демокрация, следователно имате отговорност, трябва да спазвате хуманитарното право, военното право, международното право и затова от месец октомври Франция призова за примирие, затова ние сме първата европейска страна, която прие резолюция на Съвета за сигурност с няколко държави в района – Йордания, Обединените арабски емирства, за да призове за прекратяване на огъня. Ето защо ние организирахме през октомври тук единствената хуманитарна конференция за подкрепа на палестинския народ, като официално призовахме за прекратяване на огъня. И третата част е политически отговор, тъй като сигурността на целия регион на Израел, на палестинския народ и на всички държави в региона е, че има политически отговор на легитимните права на палестинците.

 

TF1 и France2: Трима френски заложници са държани от Хамас вече повече от 5 месеца. Живи ли са, знаете ли къде са? В преговори ли сте – директно или с посредник, за да ги освободите?

ЕМ: Благодаря Ви, че повдигнахте тази тема, която е толкова важна за нас. Ние се борихме тежко, заедно с Катар и Египет, да осигурим освобождаването на нашите заложници, които бяха освободени през последните месеци. Ние все още имаме трима. Аз няма да кажа нищо тази вечер и Вие ще ме разберете, защото дискусиите са в ход. Само семействата са информирани. Дискусиите са в ход, ние влагаме много енергия и искам да благодаря на партньорите, които споменах, и наистина се надявам, че ще успеем да освободим нашите заложници. Това е от съществено значение за нас и се надявам, че освен френските заложници, всички израелски заложници от целият свят ще бъдат освободени, защото това е неприемлива практика и се разбиват и отнемат животи. Във всеки случай и там ще направим всичко за мира и сигурността за всички – това е смисълът на инициативата, която повдигнахме и нека направим всичко, за да призовем още веднъж за прекратяване на огъня.

 

TF1 и France2: Благодарим Ви, г-н президент, че отговорихте на въпросите ни!

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени