Милен Керемедчиев: Русия през последните месеци води целенасочена кампания и атакува с хибридни средства българските институции

Русия ще продължава информационната си атака към нас, защото показваме все по-ясно, че сме лоялен член на НАТО и ЕС, смята Керемедчиев

Милен Керемедчиев
Милен Керемедчиев Източник: Facebook

Атаката срещу журналиста Христо Грозев е свързана с факта, че Русия периодично обновява списъците си на хора, представляващи заплаха за тяхната национална сигурност. Така дипломатът и анализатор Милен Керемедчиев коментира за "Марица" случая с вкарването с черен списък на разследващия журналист Грозев, което обяви Москва.   

 

България и български граждани все по-често ще бъдат част от такива списъци, тъй като Русия през последните месеци води целенасочена кампания и атакува с хибридни средства българските институции. Бяхме обявени за държава от неприятелския списък на Русия, бяхме обвинени, че от наша територия е тръгнал камионът, взривил стратегическия Керченски мост към Крим, т.е. атаката срещу Грозев не е първата на Русия към "натовска" България, както подчертават от Кремъл, посочва анализаторът. 

 

Според него позицията ни в последните месеци относно ситуацията в Украйна, решението на НС да предоставим военна помощ на Киев, дава основание на Москва да активира хибридните си атаки срещу страната ни.  Той не смята, че има пряка заплаха за живота на Грозев. Припомня, че руските служби не предупреждават предварително, когато искат да атакуват мишена извън граница, каквито бяха опитите за отравяне срещу бившия шпионин Скрипал, срещу  българския оръжеен търговец Гебрев. 

 

Посланик Митрофанова можеше да бъде извикана по-рано за обяснение. Нормално е да реагираме много по-остро, защото става въпрос не само за журналист, а и за български гражданин.  Трябваше да изпратим много по-твърд и ранен отговор.

 

Трябва да сме наясно, че Русия е включила България от доста време в списъка на държавите, които не само счита за неприятелски, но и са обект на нейните медийни и хибридни атаки. Това ще продължава, руските служби ще бъдат активни на наша територия. Русия ще продължава информационната си атака към нас, защото показваме все по-ясно, че сме лоялен член на НАТО и ЕС, смята Керемедчиев.  

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени