Министър Тагарев пред "Киев Индипендънт": Президентът ни е проруски настроен

Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България, заяви военният ни министър

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: Пресцентър на МО

Президентът Румен Радев е проруски настроен. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за украинското издание "Киев Индипендънт". "Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България по редица причини", каза Тагарев. Русия "наруши всички международни норми" и "унищожава международната архитектура за сигурност", добави още министърът на отбраната.

 

"Първо, това е моралното задължение да помогнем на жертвата на агресия. Но също така е в наш стратегически интерес Украйна да удържи руската агресия и да успее да възстанови своя суверенитет и териториална цялост. Това е ключово за стабилността в Европа – особено за Източна Европа и Черноморския регион", добави проф. Тодор Тагарев.

 

"Ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен", допълни Тагарев.

 

Военният министър отбеляза, че има политици, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, твърдейки, че се опитват да постигнат мир по-бързо, въпреки че този аргумент e несъстоятелен. "Наративът на Кремъл се приема доста благосклонно от значителна част от населението, но това се променя. Все повече българи подкрепят Украйна", каза още Тагарев.

 

Българският министър на отбраната заяви, че изказванията на президента Радев няма да повлияят на подкрепата от страна на България, която е парламентарна република.

 

"Всичко е в нашите ръце – на кабинета, а сега кабинетът се различава значително от позицията на президента", каза Тагарев и добави, че правителството "всъщност" не обсъжда с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.

Още от "Интервю"

Иля Хржановски: Промяната в Русия ще дойде с кръв, терор, за огромно съжаление, ще се случат много ужасни неща

Съветската империя не можа да се справи с предизвикателството на демокрацията и свободата, попадна в реалния нацистки, фашистки и тоталитарен режим на Путин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени