Митрофанова с признание: Не плащаме на никого, но бих гласувала за Костадин Костадинов, ако можех (ВИДЕО)

Нямаме пари за български тролове, дори и за журналисти, пошегува се тя

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова Източник: Руские вести

"Ако бях български гражданин, бих гласувала за този, когото разбирам - за "не подкрепям никого" или Костадин Костадинов (известният с прякора "Копейкин" председател на прокремълската партия "Възраждане", бел. ред.)." Това обяви руската посланичка в България Елеонора Митрофанова в интервю за Мартин Карбоски, което е публикувано в неговия видеоблог в You Tube.

 

"Защо бих постъпила така ли? Защото може би от всички да ги наречем условно опозиционни партии, той най-малкото изразязва пробългарска позиция, което ми харесва. Мисля, че има балансиран подход във външната политика", обясни още Митрофанова. Интервюто е публикувано в сряда - денят, в който в парламента Асен Василев от "Продължаваме промяната" открито нарече "Възраждане" прокремълска партия. Митрофанова обаче защитава Костадинов и отрича той да представлява интересите на Москва. "Не, не бих казала, че той представлява руските интереси в България. Може би - "Русофилите". Да, разбира се. Друг е въпросът, че не печелят нищо. Но по принцип това е (Николай, бел. ред.) Малинов", отговаря Митрофанова.

 

"А финансирате ли Малинов", пита Карбовски. "Не, как... Не. Ние от посолството не финансираме никого", отвръща тя. На няколко пъти в интервюто Митрофанова подчертава, че Русия няма пари в момента да плаща нито на политици, нито на журналисти. Руската посланичка прави и кратък анализ на политическата ситуация в България.

 

"ГЕРБ е партия, която е била в управлението достатъчно дълго време, има своите силни страни, затова и вотът за тях не е изненада. Те са познати като управленци, как да го кажа - това е дракон, но свой дракон. ПП изгубиха доста от позициите си, но в коалиция с ДБ получиха добри проценти, но те също вече са познати лица", казва тя.

 

 

Митрофанова обяви, че хората искали да дойдат нови лица в политиката и направи забележка на партиите, които говорят, че обичат Русия, а трябвало да обичат България. "Класиката казва, че икономиката управлява политиката, но сега политиката в голяма степен управлява икономиката. И за съжаление на тази база, икономката потъва", коментира Митрофанова съвременните отношения между Москва и София, след като Русия нападна Украйна и обяви България за вражеска държава.

 

"А ние ще отидем ли на фронта? Как мислите?", запита Карбовски. "Мисля, че народът ще въстане", отговори Митрофанова. "Ще въстане, ще е против, разбира се", допълни тя. "От началото на войната България е доставила въоръжение на Украйна на сумата два и половина милиарда долара", добавя  Митрофанова. "Вашият военнопромишлен комплекс бележи ръст на печалбите приблизително 173%, в сравнение с  миналата година", допълни още тя.

 

Отказа ли се Русия от Европа, запита Карбовски. "Ние се преориентираме на първо място икономически към Изток. Ние сме евроазиатска страна, но не можем да се откажем от своята идентичност. Мисля, че ще мине време и ще си идат днешните политически елити. Ще минат десетина години и всичко постепенно ще си дойде на мястото+, отбеляза Митрофанова.

 

Запитана дали има опасност България да бъде въвлечена във война срещу Русия, руската посланичка отговаря: "Мисля, че такъв риск не съществува. Но това не зависи, нито от Лавров, нито от Путин. Това зависи от вашето ръководство и позицията ви към САЩ (...) Дай Боже, да няма Трета световна война", допълни още тя.

 

"Никога не сме плащали на никакви тролове, всъщност нашите финансови ресурси са ограничени. Всичко е насочено към военните нужди и социалните плащания. В нашата политика никога не е имало нещо подобно, нито пък във външната ни политика. Нямаме пари за български тролове, дори и за журналисти", твърди още Митрофанова в интервюто пред Карбовски.

 

"Народът в Русия не усеща, че се провежда военна операция. Ще ви дам и някои интересни данни. През 2022г., една година след началото на войната, ние сме на 6-о място по вътрешен брутен продукт, на 9-о по абсолютни цифри в света, а в Европа на второ място. Хората, които си мислят, че Русия е слаба, имат много повърхностна представа. Европа не е наясно, те виждат само руснаците, които са в Европа и харчат парите си там. Ние сме в топ 10 в развитието на науката, робототехниката, изкуствения интелект.

 

В топ 20 по развитие на ИТ технологиите и на 23-о място в рейтина на най-добрите страни в света по данни на US News Word Roport. Когато се въвеждаха санкциите, се говореше, че Русия ще сгромоляса, а някои дори сравниха Русия с бензиностанция. (думи на Кирил Петков, който цитира Маккейн, бел. ред.) Всички тези политици са в грешка", посочи още Митрофанова.

 

Усилено работим за заместване на вноса, при това с невероятно темпо. Руският посланик у нас посочи, че не се съмнява, че руската икономика ще издържи. Прогнозата беше, че ще има 20% спад, а спадът е едва 2%. Ние сме огромна страна, с огромни ресурси. Русия няма да загине, подчерта още тя. Европа отдавна вече не е субектна. Тя беше напълно зависима, във всички случаи по въпросите свързани за сигурността от САЩ и ние прекрасно знаем това. Санкциите въведени от Европа и не само, отказа от руски газ и петрол, всъщност доведе до това, че те сами се наказаха, каза руският посланик.

 

"През всички тези 8 години, още през 2014г., беше ясно, че това няма да свърши добре. Обвиняват ни, че безпричинно и неочаквано сме нападнали Украйна, но това не е така. Украйна беше концентрирала 150 хилядна войска готова да атакува Луганск и Донецк. За осем години Украйна построи три мощни линии на отбрана", каза Митрофанова.

 

"Трябваше да се изпълняват само два пункта и всичко това нямаше да се случи, допълни още тя. Според руския посланик у нас това са Минските споразумения и неутралният статут на Украйна.

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени