Митрофанова: Войната не е война

Всички, участвали в Руско-Турската война са били руснаци, щом са били част от Руската империя, нагло твърди посланикът

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова Източник: Посолство на РФ в София

Посланикът на Русия в София Н. Пр. Елеонора Митрофанова говори пред bTV. На среща с нея вчера следобед премиерът поиска да няма обиди към България, а от Министерския съвет съобщиха, че Митрофанова се е извинила.

 

Припомняме, че на 2 март България изгони двама руски дипломати, които бяха обвинени в шпионаж. А на 3 март официалният поздрав на посланик Митрофанова по случай националния празник предизвика бурни обществени реакции.

 

За какво говорихте с Кирил Петков?

Говорихме за това, което се случва в момента и за двустранните отношения. Това е всичко, което мога да кажа.

 

Защо Русия започна войната с Украйна? Обяснете позицията на Русия.

Знаете ли, смятам, че руската позиция по повод на военната операция в Украйна беше 10 пъти, ако не и повече, обяснена от нашето ръководство, от външния ни министър. Говорих по телевизията. Всички слушат, но не чуват, или не разбират.

 

Защо Русия нападна суверенна държава?

Първо, това не е война, а военна операция за освобождаването на Донецка и Луганска области, които осем години се намираха под иго на Украйна и издевателствата на киевския режим. Никакви преговори с Украйна през тези осем години не действаха. Минските споразумения, които можеше да бъдат подписани през тези осем години и всичко да приключи мирно, не бяха спазени, нещо повече - Киев се отказа от тях, затова се случва това, което се случва.

 

Продължава ли Русия да смята тази война за спецоперация?

Това не е война, това си е специална военна операция.

 

Докога ще продължи тази война, днес е 11-ият ден?

Украйна не е малка страна и аз смятам, че всичко скоро ще приключи.

 

Вие сте жена, майка, гледате ли кадрите с бежанци и всички хора, които страдат в Украйна? И в Киев, и в Одеса , и в Донецк и в Луганск?

Не смятам, че има човек, който не би страдал с цялото си сърце и не би съчувствал на тези хора. И на майките, чиито синове и от руска страна са отишли на фронта. Това е огромна беда, че Русия се сражава с режима в Украйна. И все пак това е неизбежен резултат от действията на киевския режим за последните осем години.

 

При какви условия би се постигнал мир?

Когато изцяло бъдат освободени тези две области и когато тези нацистки формирования бъдат или унищожени, или разформировани.

 

Едно от условията е Зеленски да подаде оставка?

Не мога да гадая. Не знам. Не смятам, че Зеленски в бъдеще ще осигури мир за тази страна.

 

Направихте аналогия между Руско-турската война през 1878 г. и войната, която сега Русия води.

Във войската участват и руснаци, и украинци, и българи. Искам да кажа, че в този момент тези, които наричате украинци, финландци, естонци и други, всички те са били част от Руската империя. Всички те са били руснаци. Искам да ви напомня един интересен детайл, а именно, че в руската армия са взимали само православни. В руската армия не са взимали хора с друга религия.

 

Много хора са взели участие, но те всички са били част от Руската империя. Към момента това, което се случва в Украйна, е ограничена операция, имаща за цел да освободи Донецк и Луганск и също да унищожи военния потенциал на Украйна, който изцяло беше насочен срещу Руската федерация.

 

Какво имахте предвид под „Евроатлантически подлоги” и за това, че България е член на НАТО и ЕС. Това отнася ли се за България, или не бяхте разбрана?

Разбира се, че не съм имала предвид България. С България имаме специални отношения и те винаги са били такива. Прекрасно знаем, че от България е дошла нашата писменост, православие, ценим всичко това. Винаги сме имали и имаме специални отношения с България. Това трябва прекрасно да го разбирате.

 

Притеснява ли ви, че български политици и бивши дипломати искат да бъдете изгонена от България като дипломат?

Не. Ако аз си тръгна, как ще има диалог, как ще разговаряме, ако няма дипломати? Това ще е непродуктивно. Искам да ви напомня, че по времето на Втората световна война дипломатическата мисия на СССР е работила тук, в България, въпреки, че сме били от различни страни на фронта.

 

Ваши дипломати бяха изгонени заради шпионаж. Защо?

Такива обвинения за шпионаж не са били представени. Това беше една демонстративна акция.

 

За какво разговаряхте с премиера?

Имахме много хубав и откровен разговор. Смятам, че се разбрахме.

 

Кога да очакваме мир?

Мисля, че скоро.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени