Началникът на украинското военно разузнаване: Когато си върнем Крим, Кримският мост ще бъде разрушен

Дори да взривят Каховската ВЕЦ, това няма да даде никакво предимство на руснаците, а единствено ще забави настъплението на ВСУ за максимум две седмици, добавя ген. Буданов

Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов
Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов Източник: Украинская правда

Кримският мост е символът, който ще бъде разрушен. Когато си върнем Крим, този мост ще спре да съществува. Никой не се нуждае от тази пътна артерия. Това заяви началникът на Главното управление на разузнаването на МО на Украйна (ГУРМО) Кирил Буданов в интервю за Украйнская правда.

 

Язовирната стена на Каховската ВЕЦ е частично минирана. За цялостното ѝ разрушаване окупаторите до момента не са провели подготвили предварителна подготовка. Дори да я взривят, това няма да даде никакво предимство на руснаците, а единствено ще забави настъплението на ВСУ за максимум две седмици, добавя той.

 

Според него руснаците в момента вече подготвят почвата за евентуално отстъпление от областния център. Буданов е категоричен, че Украйна може да си върне Херсон до края на годината независимо дали това ще се случи след боеве или отстъпление на руските части на десния бряг на Днепър.

 

Началникът на военното разузнаване подчертава и че ядерната заплаха за Украйна е абсолютно реална, "тъй като съседът ни е много болен". "Риск от ядрен удар има, но той е на същото ниво, на каквото беше и преди 2 години", посочва Буданов.

 

На въпрос "Какво е сегашното състояние на ядрените оръжия в Русия", той отговаря:
"За стратегически ядрени сили ли говорим? Да, пари бяха похарчени за тях, те бяха подсилени, опитаха се да ги модернизират по някакъв начин. Ако говорим за тактически ядрени оръжия, тогава, извинете, последният път, когато някой се е сетил за тях, е през 80-те години на миналия век, нищо ново не е произведено. Гаранционният срок на повечето ядрени заряди на тактически ядрени оръжия беше 10 години. Вече минаха 40".

 

Според него около 30 процента от иранските дронове камикадзе Шахед 136, с които Русия обстрелва инфраструктурата на Украйна, достигат целите си, а Москва постоянно поръчва допълнителни количества от тези безпилотни самолети. До момента руските нашественици са поръчали 1700 дрона от различни видове, но част от тях все още не са произведени. Доставката на една партида е около 300 броя. Русия вече прилага втората партида, посочва Буданов.

 

Според шефа на ГУРМО към 22 октомври руснаците са използвали около 330 Шахеди, от които 222 са били свалени, а останалите "в някаква степен са достигнали целите си или са попаднали близо до тях". Буданов подчертава, че "противовъздушната отбрана на Украйна по принцип се справя добре, 70% са свалени", но "терорът с използването на "Шахед" може да продължи дълго". 

 

На въпрос ще продължат ли руснаците да ги купуват, ген. Кирил Буданов отговаря:
"Поръчаха около 1700 дрона от всички видове, в момента е заминала втората партида. Трябва да разберете, че са поръчали 1700 броя, но те тепърва трябва да бъдат произведени. Следователно, тук също има определени проблеми. Но, както можете да видите, противовъздушната отбрана по принцип се справя, 70% са свалени".

 

"При "Искандерите" им остават около 13%, при ракетите от типа "Калибър-ПЛ", "Калибър-НК" - около 43%, при ракетите Х-101 и Х-555 - също около 45%. Слизането под 30% е много опасно, защото това е неприкосновен запас. Що се отнася до "Искандерите", Русия отдавна е преминала неприкосновения запас, но що се отнася до "Калибрите" и Х-101, Х-555, те все още се опитват да останат в рамките на нормите", казва ген. Буданов.

 

 

Израелският министър на отбраната Бени Ганц потвърди, че Йерусалим следи участието на Иран във войната в Украйна, въпреки възраженията на Техеран срещу предоставянето на Москва на безпилотните самолети камикадзе "Шахед 131" и "Шахед 136". "Виждаме, че Иран предоставя безпилотни летателни апарати, а в близко бъдеще може да предостави и допълнителни усъвършенствани системи. Иранците методично лъжат, че продават това оборудване", казва Ганц.

 

На 16 октомври вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на американски служители по сигурността и съюзници, съобщи, че Иран увеличава ангажимента си да доставя оръжия на Русия за войната срещу Украйна и е готов да предаде не само безпилотни самолети, но и ракети земя-земя. В същия ден израелският министър по въпросите на диаспората Нахман Шай заяви, че тъй като Иран прехвърля балистични ракети на Русия, Израел трябва да предостави военна помощ на Украйна, както правят САЩ и страните от НАТО. Бени Ганц обаче заяви, че Израел няма да доставя оръжейни системи, но предложи да помогне на Украйна да разработи система за ранно предупреждение за ракетни заплахи.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени