Недялко Недялков, ПИК: Ужасно е това, че на власт дойдоха отявлени престъпници

Радев скоро ще жертва аватара си Кирил Петков и ще го замени с резервния си премиер Стефан Янев, прогнозира журналистът

Недялко Недялков
Недялко Недялков Източник: Facebook

Интервю на Живка Кехайова със собственика на Агенция ПИК Недялко Недялков

Кои са
най-ужасните събития на 2021 година, които ще повлияят и 2022-ра?

"Ужас" е думата на годината за 2021-ва. Ужасно е това, че на власт дойдоха отявлени престъпници. Ужасно е това, че премиер на страната стана човек, подписал документи с невярно съдържание - чужд гражданин. Ужасно е, че президент на страната стана лице, нарушило Конституцията. Ужасно е, че ни управлява една партия, която не съществува като юридическо лице, а е в коалиция с Нестимир Ананиев. Ужасно е това, че има една юридическа бутафория. Може би по-ужасно е, че всичко това се случи доброволно. С едни редовни, макар и машинни избори. Но като си помисля, че и Хитлер е дошъл на власт чрез избори, може би е логично. Знаете, първият път историята се повтаря като трагедия, вторият път - като фарс.

 

Все пак, ако трябва да градирам, най-ужасното е това, че гражданското общество не показа никакви съпротивителни сили. Не отстоя демокрацията и не отстоя ценностите на прехода. Допусна чрез машинния вот легитимацията на едни избори, които бяха сто на сто подменени. Само два дни преди вота всички социологически агенции даваха съвсем различен резултат - до една даваха 8-10% преднина на ГЕРБ и трето място на "Продължаваме промяната". И два дни по-късно се оказа, че всички социологически агенции - до една са сбъркали фатално, представете си. Това трябва да е най-големият социологически провал в историята. Излиза, че до една не са отчели едни 250-300 000 души? Или означава, че тези 250-300 000 души са се събудили сутринта в изборния ден с различен акъл и единодушно, внезапно са решили да гласуват за ПП. Съгласете се, това технически дори няма как да се случи. Пробутаха ни една измама под формата на промяна и за съжаление опозицията и ощетените като БСП, например, не реагираха адекватно. Признаха тези избори въпреки фалшификацията, не се съпротивляваха и следователно съучастваха в измамата.

 

Тя и измамата е някакъв вид промяна. Никой не е казал, че всяка промяна е нещо хубаво.

Всъщност - да, промяна е! Имаме двуцифрена инфлация, 5-6 пъти по-скъп ток, най-висока смъртност в света от Ковид и най-ниски нива на ваксинация. Ако приемем, че промяната идва с един клоун под формата на премиер-министър - клоун от цирка "Продължаваме промяната", който забавлява населението всеки ден с нови и нови визуални и езикови небивалици. Който общо взето доказва, че академичното образование в България е на по-високо ниво от това в Харвард - ако това е промяната, има промяна по линия на реабилитацията на българското академично образование.

 

Действително е време хората да се замислят дали не е по-добре да заложат на българските университети, вместо да пращат децата си в Харвард, ако това ще е резултатът. В българските университети сякаш няма как такива клоуни, такива илитерати да бъдат моделирани и атестирани в обществото под формата на високо образовани. Ето това е добрата новина на 2021 година - реабилитацията на българското академично образование.

 

Вие сте опитен журналист. Десетилетия наблюдавате политическите и икономичеките процеси - как си обяснявате това непрестанно лъгане? Лъжи за проверими веднага неща, лъжи не само на едро, а и на дребно. Лъжи, които са ненужни и необясними.

Има два варианта. Или става дума за някакви ментални дефекти у премиера, за някакъв клиничен статус, или става дума за много добре отигран PR и тактика, съобразен с нивото. В България, при това за съжаление лековерно население, склонно към суеверия, хиперболизация, склонно към зомбиране от социалните мрежи. При население което вярва повече на Фейсбук, отколкото на науката, лъжата прониква много лесно, представена като разбираема истина. Много е тънка границата често между лъжа и истина, но това не прави границата по-малко важна. От това обаче се възползва пропагандата - точно така диктатурата на Радев успя да осъществи своеобразния си преврат, маскирана като промяна.

 

Тези хора дойдоха на власт на крилете на лъжата, на крилете на манипулацията. Ето това продължава и днес, в новата година. Имаме си дори министър на лъжата и министерство на лъжата - МВР. Къде би било възможно иначе шефът на полиция, на репресивния апарат (не стига, че е следовател от времето на Тодор Живков без никакво морално право изобщо днес да е в тази система, не стига че е символ на най-мракобесния сталинизъм), но и сякаш има задачата, поверен му е специален ресор - ежедневно да бълва чудовищни клевети и лъжи ненаказуемо. Когато му поискат доказателства като случая с магистрала "Хемус" днес, той казва: "Ама аз говоря като политическо лице". Как шефът на полицията говори като политическо лице, когато става въпрос за конкретни факти, конкретни суми, престъпления, хора, места?

 

ГЕРБ заявиха, че ще го съдят, но Татяна Дончева правилно им каза, че това трудно ще стане, защото юридическо лице няма как да търпи неимуществени вреди. Права е в случая и аз имам предложение: нека всеки член на партия ГЕРБ - те са над 90 000, да подаде индивидуална жалба спрямо лъжите на Рашков. Всеки партиен член от ГЕРБ, почувствал се обиден от клеветите на вътрешния министър, че като такъв се е облагодетелствал от пари за магистралата, да подаде жалба, че се накърнява доброто му име. Тъжителите биха могли да поискат и обезщетение за накърняване на името и достойнството им. Биха могли да поискат запор на резиденциите и тоалетните на Бойко Рашков като обезпечение за бъзещи вземания на иска.

 

Не при 90 000, при половината на тази цифра жалби, дори г-н Рашков ще се замисли да говори "политически", че пари отивали при ГЕРБ, да говори за канибализъм, за масово подслушване, за "бивши хора", които трябва да си получат заслуженото, без грам фактическо доказателство. Защото какво се случи с обвиненията, които изброих? Ами нищо - всичко се оказа клевета.

Наистина този човек трябва да си плати за чудовищните клевети.

 

Какво ще се случи между премиер и президент в перспектива. Нещата не изглеждат гладки в последно време?

Както казах, премиерът е бутафорна фигура. Той е просто аватар на президента Радев, а такива аватари често биват жертвани, когато се промени конюнктурата. Г-н Петков е силно наивен, а и политически неопитен, ще бъде пожертван твърде скоро, според мен. Даже вече има сигнали за напрежението между "Дондуков"1 и "Дондуков"2. Видяхте по линия на изказването на Петков за КЕВР, как главният секретар на Радев скастри премиера. Естествено, не би го направил без указанията на шефа си. Силната, авторитарната фигура на държавата - Радев, ще играе по две плоскости. Първата - да упражнява и съблюдава властта чрез марионетното си правителство, но втората ще е да играе "опозиция", "коректив" на същото това правителство. Очаквайте ескалация на напрежението между двата адреса на "Дондуков" и все по-опозиционно поведение на Румен Радев спрямо марионетката му Кирил Петков.

 

Защото когато дойдат сметките за парно, за ток, данъците, ефектите и дефектите от справянето с пандемията, поскъпващите сметки дори за храна, ще трябва да има виновни. Виновно ще е неопитното правителство, което Радев ще пожертва веднага като нищо. Ще каже: "Ето, даден им беше шанс на тези млади хора да се докажат, но не успяха. Време е за по-опитни, за доказани. Нека да преформатираме коалицията, да дадем шанс на опита - отнвово на Стефан Янев например". Всъщност Стефан Янев през цялото време играе точно това - резервен премиер на Радев. Той е човекът, който публично артикулира тезите на Радев, примерно по линия на НАТО. Това не са тези на Кирил Петков и са даже обратни на неговите. Когато ситуацията в държавата стане неудържима, когато цените побеснеят, когато стане осезаемо народното недоволство, ще се яви "спасителят" Стефан Янев, доказал се в президентските служебни правителства.

 

А няма ли вариант да бъде пожертван самият Румен Радев?

България, за съжаление, е окупирана територия от век и половина насам. Зависи от сговора на великите сили. У нас политиката никога не е била самостойна и самостоятелна. Румен Радев успя в своя държавен преврат с помощта на американското посолство. Без съпорта на посолството на САЩ той не би могъл, не би и дръзнал нито да размахва юмрук, нито да агитира за протести, нито пък за по-сериозните неща.

 

У нас промяната на властта никога не се случва без одобрението на няколко чужди столици. В момента, съдбата на нашето поколение е да живее между шамарите на Запада. Жертването на Радев е въпрос на геополитика и ще се случи като се появи по-послушен от него, както се появи самият той, когато се оказа, че Борисов не е вече удобен. Борисов натрупа своите "черни точки" с позицията за Северна Македония, за Черно море с платноходки и яхти, не с флот на НАТО, с неприемането на Истанбулската конвенция. Смени ли се конюнктурата, винаги се намира по-удобен.

Още от "Интервю"

Шефът на украинското военно разузнаване: Войната ще завърши за Русия със смяна на ръководството й или с разпадането й на

На въпрос как може да свърши за Украйна, Буданов отговаря "с връщане на окупираните ни територии", но и с уточнението "включително Крим"

Прочетете повече прочетете повече

Николай Василев специално за Zonanews: Тези политики, които управляващите предлагат сега с етикет антиинфлационни, са пр

Две години всичко, което се правеше, беше "борба с пандемията" без да е такова. Сега пък всичко е "антиинфлационно", защото звучи красиво, а всъщност е обратното

Прочетете повече прочетете повече

Психологът Росен Йорданов, специално за Zonanews: Радев е руско прокси, не натовски генерал! Русия и русофилите ни напра

Зловещото е, че тези тежнения към чуждо общество са наричани "патриотични", наричат чуждопоклоннически организации "патриотични" - перверзия, говореща за сериозен проблем в обществото ни, смята той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени