Николай Денков пред Politico: Край на широко затворените очи за руската намеса

По негови думи публичните му изказвания относно "Възраждане" са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от партията и други промосковски формации, за да плашат българите с прокремълска пропаганда

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Набиращата популярност българска проруска партия "Възраждане" разби офиси на ЕС в София, блокира физически депутати в парламента, заплашваше хора на прайд събития и призоваваше враговете на президента Владимир Путин да бъдат унищожени - и какво се случи? Не много.

 

Същото може да се каже и за поредица от мистериозни взривове в оръжейни заводи - инциденти, които са под интензивно наблюдение, в момент, когато София увеличава производството на оръжия за износ в Украйна. Въпреки това, което може да се окажат сериозни руски атаки на българска територия, софийските следователи са обвинявани в години на бездействие, прикриване и протакане. Това посочват от Politico.

 

В интервю за изданието новият министър-председател на България Николай Денков заяви, че е крайно време да се сложи край на този модел на правоохранителните органи и службите за сигурност да си затварят очите, когато става дума за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

 

Денков дойде на власт на 6 юни и е изправен пред брутален опит да насочи нестабилното си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и властови мрежи, упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност, държат огромна власт, пише изданието.

 

Независимо от това, в началото на опита си да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да отправи директен призив към прокремълската ултранационалистическа партия "Възраждане", като настоя властите да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа се е увеличила до около 16% спрямо 10% през есента, че е "неофашистка" и води "война срещу европейските ценности".

 

Запитан за призива си за действие срещу "Възраждане", той посочи, че в подхода си към руската намеса българските официални лица често са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи".

 

"Единственото, които поисках, е различните институции да престанат да гледат встрани", подчерта той в Брюксел миналата седмица. По негови думи публичните му изказвания относно "Възраждане" са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от партията и други промосковски формации, за да "плашат българското население" с прокремълска пропаганда.

 

"Те разпространяват (лъжи) чрез социалните мрежи, за да сплашат населението и да се опитат да използват тази среда за извличане на някаква политическа полза", отбелязва говорещият тихо бивш химик, допълвайки, че "Възраждане" е прибягнала до "езика на агресията" и подстрекателството.

 

"Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече", категоричен бе той.

 

Всъщност лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, наричан г-н Копейкин заради промосковската си и антиевропейска позиция, не прави опити да прикрива лоялността си. Скоро след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в края на миналия месец той заяви, че дълг на обикновените българи е да унищожат "деформираните боклуци" - навярно опонентите на Путин в България, които се надяват, че метежът на наемниците от групировката "Вагнер" може да означава края на президента Путин.

 

Партията се стреми и към провеждане на референдум за спиране на присъединяването на България към еврото - друг от приоритетите на Денков.

 

Не след дълго призивът на Денков за действие от 27 юни започва да действа. В същия ден Софийската градска прокуратура съобщи, че ще разследва Костадинов за реч на омразата и подбуждане към насилие. Самият Костадинов отхвърли хода на Денков срещу себе си с думите, че премиерът просто изпълнява инструкциите на американското посолство в София.

 

Запитан дали се опасява, че един легален подход към "Възраждане" може да има обратен ефект - да позволи на партията да натрупа още повече дивиденти, като твърди, че е жертва на прозападна репресия, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на "Възраждане" по-скандална. "Те и без това го казват", отбеляза той.

 

Проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна. Това не само доведе до това кабинетът (на Денков, бел. ред.) да се сблъсква с Москва, но и с президента Румен Радев, бивш пилот на МиГ 29, който е двусмислен относно позицията на България в НАТО и е враждебен към въоръжаването на Киев.

 

Беше фокусирано и вниманието към поредица от необясними взривове и пожари в български оръжейни фабрики и складове от 2011 г. насам. Последният се случи в град Карнобат, на място, което също беше ударено миналата година и както го описа собственикът - резултат от руска атака. Въпреки че години наред българските власти уж проучват инцидентите, властите са несигурни относно това какво наистина се е случило и дали руснаците са наредили атаки срещу съоръженията.

 

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби за изкореняване на агентите на Москва в тях, пише още Politiko. Но опитите на властите срещнаха съпротива от страна на президента Радев, смятан за промосковска фигура, който в момента подписва назначаването на шефовете на различните служби за сигурност, предотвратявайки каквато и да е промяна в системата.

 

За да преодолее тази пречка, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме "един или два месеца", каза Денков, "освен ако президентът не промени мнението си ... което според мен би било доста разумно за него."

 

Премиерът е изправен пред трудна битка в опитите си да отърве страната си от руското влияние: както той самият признава, не може да се каже докъде стига обхватът на Москва. На въпрос дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя. След момент на размисъл той отговори: "Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите".

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени