Николай Младенов: Няма пряка заплаха, но има цялостна среда на несигурност, която се заформя като полумесец около България - руската агресия в Украйна и на юг Ливан, Газа, конфликтът Израел – Иран

Ще следим за инициатива на международната общност за умиротворяване в Близкия Изток, добави генералният директор на Дипломатическата академия в Абу Даби

Николай Младенов
Николай Младенов Източник: БГНЕС

Трябва да се следи дали международната общност в рамките на следващите дни ще излезе с цялостна инициатива за умиротворяване на региона в Близкия Изток. Такава засега липсва и остава военната опция.

Това коментира за напрежението в Близкия Изток бившият външен министър на България Николай Младенов, бивш специален пратеник на ООН за Близкия Изток, сега член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики и генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби, в интервю пред БНР.

 

"Дали Израел ще удари по цели на Иран, свързани с режима, въоръжените сили или индустриалната инфраструктура, зависи от много фактори. Но основното е липса на инициатива за спиране на конфликта. Газа не е приключила, "Хамас" държи израелски заложници и там има военни групировки, хората живеят в разруха и като че ли светът забрави за това в последните дни. Трябват много бързи ходове, които да доведат до омиротворяване", каза Младенов в предаването "Неделя 150".

 

И допълни:

"На второ място ливанската държава от 2 години функционира без президент и институции, защото политическата ситуация беше блокирана от "Хизбула". Ливанските политически лидери трябва да изберат президент и председател на централната банка, и институциите да заработят, за да може държавата да поеме своите функции за сигурността на държавата и да се избегне ескалацията. На трето място - това е израелско-иранската конфронтация, която трябва да се овладее и ключова роля да имат страните от залива".

 

Николай Младенов
Николай Младенов Източник: МС

Младенов смята, че "за съжаление инициативите от Вашингтон не са на нивото за постигане на тази цел". Според него първо да се предприемат действия и бързо да се успокоят двете конфликтни зони – Газа и Ливан.

"За решаване на ситуацията в Газа е нужно да се върнат заложниците и да има примирие. Всички тези краткосрочни цели са разбираеми, но дългосрочната перспектива на омиротворяване е сложна. За мен започва с примирие в Газа и възстановяване на граждански контрол там с палестинско участие. На второ място връщането на функциите, които "Хизбула" отне от ръцете на ливанската държава", каза Николай Младенов.

 

И обясни, че "ако тези два фронта бъдат успокоени бързо, тогава се отварят перспективи за по-цялостно успокояване на региона и ще се чуе гласът на страните от залива".

 

"Засега се въздържат, защото иначе конфликтът ще се разрасне. В Сирия положението е сложно, в Иран също, "Ал Кайда" и "Ислямска държава" съвсем не са ликвидирани в степента, която се очаква, Йемен, трябва да се намери път към помирението. Какъвто и път да търсим, той минава през две врати - на Газа и на Ливан. Ако не се успокоят бързо, цялостната картина в Близкия изток не може да се разгледа. Трябва да се търсят механизми и всички участници в залива да седнат и да говорят. Такава маса все още няма и не може да се направи, докато рискуваме всеки следващ ден ситуацията да се влоши още повече", коментира бившият външен министър на България.

 

Мнението му за опасност от терористични актове в България, е че няма пряка заплаха, но има цялостна среда на несигурност, която се заформя като полумесец около България - руската агресия в Украйна и на юг Ливан, Газа, конфликтът Израел – Иран".

 

"Този полумесец е опасен за цялостното развитие на България. Трябва да следим тези конфликти и да преценяваме как да реагираме, за да намалим всеки риск – бежанска вълна, българските граждани във всички тези страни, да участваме в диалози, свързани в бъдещето на региона, защото ни засяга, да търсим икономическия ефект от случилото се върху нас", смята Николай Младенов.

 

И заяви, че първата гаранция за нашата национална сигурност е да се съсредоточим към вътрешнополитическо спокойствие, да имаме правителство, което да изкара цял мандат.

Още от "Интервю"

Николай Младенов: Няма пряка заплаха, но има цялостна среда на несигурност, която се заформя като полумесец около Българ

Ще следим за инициатива на международната общност за умиротворяване в Близкия Изток, добави генералният директор на Дипломатическата академия в Абу Даби

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Вили Лилков: В ДПС им беше удобно Пеевски да финансира избори, а хората около Доган да берат плодовете

В БСП отдавна текат интересни процеси, но можем да кажем, че едва сега наблюдаваме вече видимо този разпад, който години наред реално се случваше в БСП

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Пламен Павлов: Не може да твърдиш, че си патриот, и същевременно да си проводник на руските интереси - да бъдеш аг

Макар самият акт да е събитие с нотки на авантюризъм, то се оказва успешно заради противоречията на Великите сили и на крайно отрицателното отношение на Русия, казва професорът историк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени