Николай Василев: През последната година ни управляваха хора, които смятаха, че правилната политика е огромен дефицит и огромен дълг

"България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете. За да влезе в еврозоната, България трябва да има разумен обрат във фискалната политика на държавата с нов кабинет" - казва той

Николай Василев
Николай Василев Източник: Novini.bg


През последната година ни управляваха хора, които смятаха, че правилната политика е огромен дефицит и огромен дълг и въобще не се интересуваха от влизане в еврозоната. България се нуждае от реформаторско редовно правителство, което да поеме отговорност за големите проблеми на държавата.

 

Това се казва в анализ за БГНЕС на икономиста Николай Василев, три пъти министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в периода от 2001 до 2009 г.


Ако България наистина иска да влезе в еврозоната, тя все още може да го постигне на 1 януари 2024 г. За целта трябва да има разумен обрат във фискалната политика на държавата с нов кабинет. Т.е. да премахнем изцяло бюджетния дефицит, да не взимаме повече нови дългове и да водим антиинфлационна, а не проинфлационна политика.

 

През последната година България се превърна от една от малкото държави в Европа, които отговаряха на всички математически критерии за членство, в страна, която не отговаря на два от трите най-важни критерия за приемане на единната валута.

 

Подчертавам, ако желае, защото България искрено през последната година не желаеше да влезе в еврозоната. Тя можеше да го направи заедно с Хърватия през 2023 г., ако това наистина беше приоритет, но през последната година управляващите водеха политики, които ни отдалечиха от еврозоната, а не ни придвижиха към нея.

 

В еврозоната България може да бъде вкарана от реформаторски правителства, които вярват в икономически реформи, които вярват в изпълнението на Маастрихтските критерии, а не които ги погазват с убеждение. Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната политика е огромен дефицит, огромен дълг и изобщо не ги интересуваше влизането в еврозоната.

 

Най-важното е през следващите месеци да имаме действащо правителство. Това би било изключително добре. Защото животът показа, че поредица от служебни правителства, които са с манталитет на временно явление, не могат да реформират държавата и да я управляват добре. Те имат кратък хоризонт и малки задачи. България се нуждае от реформаторско редовно правителство, което да поеме отговорност за големите проблеми на държавата, което до момента не се случва.

 

Проблемите, пред които ще бъдем изправени през следващите месеци са широкоизвестни:

На първо място, краткосрочно решаването на енергийните проблеми с оглед идващата зима. Тук предстои да се намери отговор на въпроса: има ли количества газ, колко и на каква цена. В същото време ние разполагаме с ток, но каква ще бъде политиката в областта на електроенергетиката?

 

На второ място са въпросите, свързани с войната в Украйна. Надявам се България да бъде управлявана от евроатлантическо мнозинство, което да постави страната ни сред групата на цивилизованите западни държави от ЕС и НАТО, а не половинчато с единия крак в Европа, а с другия в Азия.

 

България в момента е една от малкото държави в Европа, които имат половинчата, смесена, хибридна позиция. Това е срамно и недостойно. Самият отказ да влезем в еврозоната е част от тази половинчатост. Ако попитате западните политици и граждани къде поставят България, те ще я сложат в незападните държави заради това ѝ поведение.

 

На трето място са стандартните въпроси на икономическата и бюджетната политика. Традиционно съм привърженик да няма бюджетен дефицит, да има по-малко харчове, държавата да не се намесва все по-дълбоко и по-дълбоко в икономиката, както прави в момента. Да се изтегли от икономиката чрез приватизация, концесии и създаване на конкуренция на пазара и на частния сектор.

 

Това не се случва и съм много обезпокоен, че повечето политически участници не гледат в тази посока. В момента властва популизмът, ролята на държавата, което е нещо като комунизма.

 

На 28 септември на балкона на нашия офис, който се намира в идеалния център на София, ще поставим часовника на дълга. Преди няколко месеца, преди да го свалим, той беше 32 милиарда, сега е над 36 милиарда. Цяла година предупреждавахме: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край.

 

Всяка година ще става по-лоша от предната. Неслучайно не са много успешни дълговите емисии, които държавата прави. Лихвените проценти стават все по-високи и това е само началото, а не краят на покачването им. Служебният министър на финансите правилно предупреди за големия фискален проблем, който се заформи в държавата.

 

Бих предложил на служебния финансов министър и на бъдещия редовен, да направят две неща.

1) Да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г., защото все още няма такава информация. Особено с оглед новото правителство да не реши да изхарчи 12 млрд. лв. този декември, защото може. Обществото не трябва да допуска, както предния път, да се изхарчи рекордна сума и никой никога да не каже защо и за какво.

 

2) Не само да констатират наличието на проблем, но и да предложат реформи, които да доведат до обръщане на тази политика. 

Още от "Интервю"

Васил Данов, специално за Zonanews: Украинската страна има инициативата, следователно тя ще избере времето и мястото за

"От страна на руската войска нямаме нито един пример, от юни-юли насам, за успешна воена операция или поне успешни бойни действия. Перспективата на въоръжената борба е ясна вече. Тя вещае само разгром на групировката, която Путин вкара в Украйна" - казва анализаторът

Прочетете повече прочетете повече

Евгени Иванов, ВСС: Желанието да бъде елиминиран главният прокурор е неистово

"Никой не е допускал, че ВСС може да работи над мандата. Резил на най-високо държавно ниво. Няма хегемония на главния прокурор в Прокурорската колегия на ВСС.", казва Евгени Иванов от Прокурорската колегия на ВСС

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Румяна Коларова, специално за Zonanews: Кабинетът става невъзможен поради доминиращата стратегия на ПП и ДБ, която

"Има неразбиране, че конституирането на едно парламентарно мнозинство и кабинет в кризисна ситуация се оценяват най-вече от резултатите, които се постигат. Кабинетът на Кирил Петков изглеждаше добре приет от едно голямо мнозинство, но резултатите от управлението му тотално го делигитимираха и самото функциониране на кабинета показа нежизнеспособност" - обясни проф. Коларова

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Антоанета Христова, специално за Zonanews: Когато маниакално, като ПП и ДБ защитаваш теза, обикновено винаги означ

"Все повече става съмнително, при тази паника буквално на ПП и ДБ, че има нещо гнило. Чак такава паника... просто е индикатор, че има нещо гнило" - казва проф. Христова

Прочетете повече прочетете повече

Владислав Горанов: Бюджетната сметка за 2023 година започва от 11 млрд. лв. дефицит и 15 млрд. лева дълг и който иска д

"Дебатите, които слушаме между отделните партии в парламента за допълнителни фискални мерки, са основно в посока намаление на приходи и увеличение на разходи и то в порядъка на около 5 млрд. лв. за предложенията на БСП и около между 5 до 7 млрд. лв. за предложенията на ПП" - предупреждава той

Прочетете повече прочетете повече

Севделина Арнаудова: Държаха се и с детето ми като с престъпник. То попита: "Мамо, много ли ни мразят?". Ще съдя ПП

"Цялата кампания на ПП мина под знака на тези арести. И въпреки решенията на две съдебни инстанции, че задържането е било незаконно и произволно, това не им пречи да лъжат" - заяви Арнаудова

Прочетете повече прочетете повече

Изключената от ДСБ Елена Спасова: ДСБ избяга от политиките си, избяга от своята разпознаваемост

"ДСБ за първи път в историята си нямаше водачи в никой от трите столични многомандатни избирателни райони (МИР). Нямаме и депутат от София. Това за мен е катастрофа" - казва тя.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени