Николай Василев специално за Zonanews: Тези политики, които управляващите предлагат сега с етикет антиинфлационни, са проинфлационни

Две години всичко, което се правеше, беше "борба с пандемията" без да е такова. Сега пък всичко е "антиинфлационно", защото звучи красиво, а всъщност е обратното

Николай Василев
Николай Василев Източник: Zonanews

Интервю на Живка Кехайова

 

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от Националния статистически институт. Отчита се голямо поскъпване при хранителните стоки – над 4%. Повече плащаме и за дрехи, транспорт и здравеопазване. Поскъпване се отчита и в цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата. 

Индексът на потребителските цени за април 2022 г. спрямо март 2022 г. е 102.5%, т.е. месечната инфлация е 2.5%. Инфлацията от началото на годината (април 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 7.8%, а годишната инфлация за април 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14.4%. 

 

Г-н Василев, как ще коментирате тези данни? Правителството оповести и мерки, наречени антиинфлационни. Такива ли са?

 

Това е най-високата инфлация у нас от 1997 г. насам, откакто е въведен Валутния борд. Прави впечатление, че инфлацията у нас е доста по-висока от тази в целия Европейски съюз. Причините са много, но една от основните е проинфлационната политика на управляващите.

 

Голямото харчене, голямото раздаване на пари на всички, не намалява инфлацията, а я увличава всъщност. Смятам, че досега в държавата няма нито една антиинфлационна мярка досега, а тези политики, които управляващите предлагат сега с етикет антиинфлационни, са проинфлационни.

 

Отново са раздаване на пари и няма да намалят инфлацията. Още по-лошото е, че голямата част от средствата и мерките не са насочени към хората, които се нуждаят от подкрепа - към социалнослабите, а са насочени към хора, които нямат нужда от такъв тип подкрепа и могат да се справят сами. Затова и не ги приемам.

 

Бяха обявени от правителството още 2 млрд. лв. за раздаване.

 

Замразяването на цената на тока, или пък онези 25 стотинки отстъпка на литър гориво до 50 литра, подкрепят по-богатите хора, не крайно нуждаещите се. Защото колко наистина бедни имат коли и ако имат някаква, колко могат да си позволят да я карат, пък било и с въпросната отстъпка? И с нея цената на горивата е много висока, т.е. мярката е за по-богати хора, способни да се справят и без нея.

 

Управляващите наричат тези мерки антиинфлационни, защото така им отърва. Две години се оправдавахме с пандемията и всичко, което се правеше, беше "борба с пандемията" без да е такова. Сега пък всичко е "антиинфлационно", защото звучи красиво, а всъщност е обратното.

 

Какви би трябвало да бъдат истинските антиинфлационни мерки, за да бъде управлявана инфлацията и у нас поне толкова ефикасно, колкото в останалите европейски държави?

 

Ще го кажа само с едно изречение: много по-малко държавни разходи, но насочени само към хората, които имат нужда - социалнослаби, пенсионери... Но не и политики, даващи повече пари на по-богатите.

 

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени