Новият посланик на САЩ в България Кенет Мъртън: Енергийните проблеми са на предна позиция при работата с България. Трябва да работим тясно свързано с колегите в ЕК и ЕС, за да видим с какви механизми може да се развали тази зависимост от Русия

Мъртън заяви, че ще продължи да помага в борбата на България да пребори влиянието от Русия

Посланик Кенет Мъртън
Посланик Кенет Мъртън Източник: U.S. Embassy in Haiti

Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България по-важна от всякога. Това заяви номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън, по време на изслушването си пред Комисията по външни отношения към Сената. Това стана близо половин година след като американският президент Джо Байдън обяви кандидатурата му за поста на Херо Мустафа.

 

На изслушването Мъртън, беше заедно с жена си Сюзън, и представи приоритети на мандата си, който е с продължителност от 3 години. Посланикът похвали страната ни, че откакто е влязла в НАТО през 2014 г. постоянно показва своята отдаденост към алианса, като е предоставила военни и е понесла човешки загуби в Ирак и Афганистан. Той отбеляза, че България в момента е приела международна група на НАТО, която включва и американски войници.


"България е приела е над 145 хил. бежанци от Украйна, напълно подкрепи санкциите срещу Русия и през ноември парламентът на България гласува за военна помощ на Украйна", отбеляза Мъртън. На изслушването Мъртън беше запитан от сенатор Крис ван Холън за продължаващите отношения на България с "Лукойл" и това, че София продължава да преработва за вътрешни нужди руски петрол, както и, че има намерения да изнася такъв. Според ван Холън срещу изнасянето на руски петрол трябва да има общ фронт, а искането на България да изнася е нарушение на този фронт и санкциите срещу Русия.

 

"Зная, че както споменах преди, енергийните проблеми са на предна позиция при работата с България. Имали сме визити от енергийния ни секретар, работили сме с българите за да намерим начини, при които те да намалят това. Мисля, че трябва да работим тясно свързано с другите европейски колеги, тези, които в ЕК и в ЕС, за да видим какви механизми може да предложим на българския народ за да се развали тази зависимост. Може би ще отнеме още време, но със сигурност ще вложа усилия да работя по това" отговори Мъртън на ван Холън.


По отношение на Черно море в контекста на войната, Мъртън заяви, че САЩ работят с българските военно-морски сили, за да можем да защитим морето си.

"Трябва да работим с всички страни в района на Черно море, за да подсигурим, че търговската дейност ще продължи да работи", каза Мъртън. Той допълни, че ако  бъде избран за поста ще продължи да помага в борбата на България да пребори влиянието от Русия.


"България е предприела и стъпки за енергийна диверсификация, особено след като Русия спря доставките на природния газ през април. Завършването на интерконектора с Гърция, който експортира газ от Азербайджан, беше голямо постижение в този контекст. Ние ще продължим да работим заедно в тази насока, ако имам късмета да бъда избран. Ще продължа неуморно да градя постиженията на моите предшественици и да поддържам трайни връзки с България и да бъда гласът на приоритетите на САЩ", заяви Мъртън. 


По-късно на въпрос за енергийната сигурност посланикът потвърди, че САЩ работят с българските власти върху диверсификацията на енергийни източници. "Доколкото зная към момента те не получават никакъв руски газ, което е добре. Русия го спря през април. Ако бъда избран, ще участвам и в работата по ядрената мощност, как могат да го доразвият", обяви дипломатът.  Кенет Мъртън добави, че САЩ са финансирали изследване за 300 хил. долара в България, което трябва да помогне на властите в София да изследват опциите за по-малки модуларни реактори, както и за ресурсите за вече съществуващите реактори.

 

"Към момента тези ресурси идват от Русия, но "Уестигнгхаус" може да бъде източник", счита американският дипломат. Той говори и за времето си като посланик в Хаити: "Времето ми като посланик в Хаити, където съм се сблъсквал с едни от най-лошите природни бедствия в историята ни, холера и ураган, ми дадоха възможност да демонстрирам богат набор от умения в дипломацията", заяви още в началото Мъртън. Той благодари на президента Байдън и отдели внимание на съпругата си Сюзън и дъщерите им.

 

"Съпругата ми ме е придружила по време на кариерата ми, като 3 пъти в Хаити. Аз и семейството ми имаме честат да представляваме САЩ за 20 от 30-те ми години във Външното министерство. За 6 от тези години съм бил в две много различни държави. Ако бъда избран, мисля, че ще пренеса много опит в България", отбеляза Мъртън. Той допълни, че американските жители и хората в посолството ще бъдат най-важната му отговорност. 

 

Освен Мъртън комисията по външни отношения на Сената оценяваше и кандидатите за посланици в Естония, Латвия, Чехия, Сейшелите и представителя в Африканския съюз. 

 

Кенет Мъртън е бивш посланик на САЩ в Хърватия и Хаити. Той е смятан за висш дипломат от ранг "кариерен министър” и е изпълнявал ролята на заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент. Освен това има опит и като главен заместник помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти, а преди това е бил заместник помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо. Последно е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Носител е на Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г., което уби над 170 000 души.

Източник: "24 часа"

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени