Петър Николов специално за Zonanews: За "Продължаваме промяната" властта е като детска игра. Те дори не съзнават, че от всяко тяхно решение зависи съдбата на милиони българи

ИТН, ДБ и БСП са уплашени от бъдещ или твърде нисък изборен резултат, или направо от падане под 4%. Съответно нито могат да дефинират някакъв национален интерес, нито пък да надскочат личните и партийните си интереси

Петър Николов
Петър Николов Източник: Zonanews

Интервю на Живка Кехайова

 

Възможна ли е реализация на третия мандат, т.е. създаване на правителство с мандата на БСП? И на каква цена?

 

Разбира се, че е възможна. Ние сме видяли в рамките на този парламент, че партиите от доскорошното управляващо мнозинство нямат никакви принципи. Всички клетви бяха нарушени - примерно как ДБ никога няма да е в коалиция с БСП, после пък, че нямат и няма да имат споразумение с БСП - клетви, които явно не са значели нищо. Така че - възможно е, а цената ще бъде икономическото състояние на България. Просто тази управляваща конфигурация докара изключително високата инфлация - двойно по-висока от европейската, големите цени на горивата (можеха и могат да са по-ниски и в сегашното положение). И това ще продължи.

 

Днес и ИТН се зъвъръртяха и позицията им днес се оказа противоположна дори на тази от вчера...

 

ИТН и ДБ са партии на 4%-та бариера. И те разсъждават основно през призмата на това, че може да ги няма в следващия парламент и затова са готови на всякакви ходове и компромиси.

 

Какво очаквате да се случи на изборите, които най-вероятно предстоят през октомври?

 

Очаквам ГЕРБ-СДС да е първа политическа сила. Видяхте не само социологическите проучвания, а и серията от частични избори в страната с убедителна победа на ГЕРБ-СДС, включително в малки села, доскоро крепост на БСП. Мисля, че ГЕРБ-СДС ще повиши, или при по-ниска избирателна активност, ще запази досегашните си избиратели.

 

В случай, че това стане факт, ще търси ли ГЕРБ-СДС правителствена конфигурация, обединена поне от геополитическа ориентация?

 

ГЕРБ-СДС е последователен политически субект. Ясно е казала, че не би правила коалиция с БСП и съответно се подразбира - с партии, които не споделят цивилизационния избор и геополитическата ориентация на България. От там нататък ще направим всичко възможно да реализираме мандата, защото се видя, че алтернативата е много лоша.

 

Какво мислите за войната в Украйна. Ще бъде ли възможно България да докаже най-сетне, че е сериозен и читав геополитически партньор на структурите на цивилизацията и как очаквате да се развие ситуацията?

 

Вижте, България пропусна уникалния шанс да модернизира армията си без това да струва абсолютно нищо на държавния бюджет. Нормалните държави просто пратиха оръжие на Украйна и получиха адекватно и модерно натовско оръжие. Предишното правителство не го направи, защото за него беше важно изискването на БСП да не се развалят дипломатическите отношения с Русия.

 

Същевременно изгони 70 руски дипломати и разруши въпросните дипломатически отношения така, както от век не са били разрушавани. С други думи - резултатът беше само негативен за прагматичните цели, които България можеше да си постави и отстоява. Да не говорим, че с разфокусираните и непоследователни сигнали, които изпратихме във всички посоки загубихме и доверието на партньорите си от НАТО и ЕС, и минималното поне уважение от Русия.

 

Направо показахме на света, че България е страна, която не знае нито къде е, нито защо е, нито пък може да даде ясна морална оценка на случващото се в Украйна. А моралната оценка за войната в Украйна може да е само една - каквито и недъзи някой да вижда в действията на украинското правителство и на украинския президент, фактът е, че Русия е агресор, тръгнал срещу всички модерни "свещени крави" на световната политика - на суверенитета, ненакърнимостта на границите... - всичко беше нарушено. Гласът на България трябваше да се чуе силно и ясно в този случай.

 

Какво е важното в такава кризисна ситуация?

 

Ние сме в ситуация, в която политическия ни елит трябва да покаже зрялост, а партиите, които управляват до момента не показват такава. Тази конфигурация се състои от едни изключително неопитни хора - за "Продължаваме промяната" управлението е нещо като детска игра. Те не осъзнават, че от всяко тяхно решение зависи съдбата на милиони българи.

 

Другите три политически сили пък са изключително уплашени, че може да не минат бариерата на бъдещи избори, защото според мен такава заплаха тегне - макар и парадоксално - и над БСП, заради евентуалния ръст на "Възраждане".

 

И ДБ, и ИТН, и БСП работят под страх, че или резултатът им ще е много нисък, или че изобщо ще изпаднат, а така тях ги интересува единствено оцеляването им. Те нито могат да дефинират някакъв национален интерес, нито да защитават идеи, нито пък да надскочат личните и партийните си интереси.

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени