Петко Петков, "Галъп": ГЕРБ-СДС и ДПС-Ново начало с най-висок потенциал за мобилизация

При ПП-ДБ се наблюдава известно напрежение продиктувано от загубата на 300 хиляди гласа

ПП ГЕРБ
ПП ГЕРБ Източник: Zonanews

Интригата е в представянето на кандидат-депутатите  около Пеевски и Доган - "Ново начало" заявява амбиции да участва активно в управлението на страната и да се разширява , докато участващите в листите на АПС по-скоро искат да запазят старата роля на балансьор, заявява в интервю за "24 часа" новият изпълнителен директор  на "Галъп интернешънъл Болкан".

 

Новият изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан" д-р Петко Петков е доктор по социология. Има над 17 години експертен и управленски опит в социалната сфера, както и 11-годишен опит в сферата на социологическите и маркетингови изследвания. Основал и ръководил заедно с Борислав Цеков изследователския център "Спектър".

 

Д-р Петков, какъв е вашият прочит на кандидатските листи на основните партии?

- Кандидатските листи са важен индикатор за кондицията на една партия. Генерално погледнато, качеството на листите регресира с всеки следващ избор. Това се дължи на капсулирането на партийните номенклатури и отрицателната кадрова селекция. Анализът на листите по региони показва, че ГЕРБ-СДС и ДПС-Ново начало изглежда имат най-висок потенциал за осъществяване на политическа мобилизация на традиционните си избиратели. В листите на ГЕРБ-СДС виждаме водещи кметове на големи общини, както и управленския елит на партията на г-н Борисов.

 

Докато от листите на ДПС-Ново начало личи, че значителна част от актива на партия ДПС, която участва в тази коалиция, е останал лоялен към партийната си структура въпреки разцеплението. Имаме ключови кметове, лидери на местните общности в тези листи. Това е много важно за мобилизиране на традиционния ДПС-електорат, защото този тип избиратели не формират решенията си по чутото от медиите или в социалните мрежи, а се доверяват предимно на актива на своята партия, на местните авторитети.

 

От друга страна, ръководни фактори от ДПС, начело с Ахмед Доган, участват в листите на коалиция от други партии - това е коалицията АПС. Но техните листи изглеждат по-колажни: има осезаемо присъствие на лидери на други партии, познати от миналото - Николай Цонев, Николай Бареков, Явор Хайтов. В листите на ПП-ДБ пък се забелязва явен превес на ПП за сметка на ДБ. Това е залог за бъдещи напрежения. Докато листите на БСП са може би исторически най-слабите им листи от 1989 г. насам откъм разпознаваемост и политически капацитет. Те са една своеобразна дисекция на дълбоката и многопластова криза в левицата – идейна, кадрова, организационна. "Възраждане" на свой ред не изненадват с нищо в кадрово отношение.

 

Как оценявате разположението на силите на старта на предизборната кампания?

- Началото на кампанията е добра отправна точка, от която партиите да направят пренастройки на собствените си послания, за да стигнат до повече избиратели, а не да говорят само на твърдите ядра. Иначе социологическият анализ показва, че към момента ГЕРБ-СДС се опитва да зададе тон на диалог и търсене на съгласие. Като водеща сила правят опит да подемат инициатива за политически разговор и коалиционно управление. Това разбира се трябва да бъде надградено през кампанията с ясни действия и предложения.

 

При ПП-ДБ се наблюдава известно напрежение продиктувано от загубата на 300 хиляди гласа. Не се забелязват засега някакви по-конкретни стратегии за постигане на целта, която обявиха – да си върнат поне 100 хиляди гласа. Лош индикатор е тонът който задават лидерите на формацията – един черно-бял разказ за политиката в България. За тях или си лош, или си добър, или си корумпиран, или си невинен ангел. Това са понятия и мислене, характерни за децата в детската градина. В политиката не може да има такъв тип мислене, има нюанси. Въпросът е дали можеш да изпълниш определени политики, имаш ли необходимия капацитет и не на последно място с кого ще ги осъществиш.

 

"Възраждане" се позиционира, като основен конкурент на ПП-ДБ за второто място. Тези претенции обаче засега не изглеждат много реалистични, защото тази формация изглежда достигна своя зенит и няма прилив на симпатизанти. Вторият фактор е крайната риторика, която задават. Това отблъсква голяма част от избирателите и поставя "Възраждане" в изолация. И още - тази формация е в лесната позиция да критикува и обругава всичко, което властта предлага, но хората искат да чуят и решения, които да са работещи и ефективни, а не само прилагане на руски модели и законодателни образци.

 

Най-голямата въпросителна на тези избори, разбира се, е как ще се развият събитията с ДПС. Тази партия досега изпълняваше важна функция на балансьор в политиката. Сега се очертава нова линия - ДПС-Ново начало заявява амбиция да участва активно в управлението на страната и да се разширява. Докато явяващите се с листите на АПС по-скоро искат да запазят ролята на балансьор. Предстои да видим коя линия ще получи повече подкрепа. На тези избори ще бъде интересно и при БСП. Обединението на множество формации от левия спектър, засега не дава поводи за оптимизъм. Има сериозна криза на посланията и отлив на избиратели.

 

Формациите като ИТН, МЕЧ и "Величие" , ще се борят да влязат в парламента с крайни тези и послания, за да привлекат протестен и наказателен вот. Дали ще успеят, не зависи само от тях, а и от това доколко другите участници в състезанието ще съумеят да привлекат избиратели.

 

Очаквате ли кампанията да очертае поне контурите на бъдещо коалиционно мнозинство, което да излъчи редовно правителство?

- Желателно е, но не съм сигурен в поведението на политиците. До момента единствено ГЕРБ се опитва да зададе тон за диалог за бъдещо коалиционно управление. В някаква степен и ДПС-Ново начало. Другите по-скоро обясняват как и с кого не могат да управляват. От друга страна, има и конфронтация от партии като "Възраждане" и БСП, които звучат доста "източно". Големият въпрос, според мен е, дали ПП-ДБ ще преодолеят месианския си синдром на "носители на абсолютната истина" и дали ще подходят по-прагматично в името на едно бъдещо коалиционно управление.

 

Възможно ли е ново издание на "сглобката" между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС?

- Математически винаги може да се съберат различни партии и да сформират правителство. Въпросът е на каква основа ще се случи това - както беше в "сглобката" или ще се направи истинска коалиция с коалиционно споразумение и с ясни договорености и разпределение на отговорности.

Сериозните политици постъпват по втория начин. Това е пътят да се нормализира политическият процес и диалог в страната.

Още от "Интервю"

Проф. Вили Лилков: В ДПС им беше удобно Пеевски да финансира избори, а хората около Доган да берат плодовете

В БСП отдавна текат интересни процеси, но можем да кажем, че едва сега наблюдаваме вече видимо този разпад, който години наред реално се случваше в БСП

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Пламен Павлов: Не може да твърдиш, че си патриот, и същевременно да си проводник на руските интереси - да бъдеш аг

Макар самият акт да е събитие с нотки на авантюризъм, то се оказва успешно заради противоречията на Великите сили и на крайно отрицателното отношение на Русия, казва професорът историк

Прочетете повече прочетете повече

Висока избирателна активност или нова политическа сила може да спре серията от неуспешни мандати за съставяне на правите

От 2001 година насам тенденцията в българския парламент е да се излъчват коалиционни правителства, като той става все по-раздробен и раздробен, което означава, че или трябва да има широка коалиция, или най-големите партии да се разберат да управляват заедно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени