Политическият психолог проф. Антоанета Христова, специално за Zonanews: По джоба си българинът разбира защо това правителство трябва да си ходи

Време е да престанем да отричаме опита в политиката. ГЕРБ е единствената структурираща партия в момента, казва Христова

Проф. Антоанета Христова
Проф. Антоанета Христова Източник: Zonanews

Интервю на Живка Кехайова

 

Днес ГЕРБ/СДС внесоха в НС проект на решение за гласуване на вот на недоверие на правителството. Към момента ИТН - без отцепилите се, ДПС и "Възраждане" заявиха, че ще подкрепят вота и ако няма драстични промени в нагласите това означава 124 гласа "За" срещу 116 против. Какво да очакваме?

 

При този парламент винаги можем да очакваме неочакваното. Следователно, по-скоро мога да говоря за това какво очакват различните избиратели. Видяхме, че вчера на базата на социология, колкото и относителни да са данните, картината е следната - преобладават хората, които искат да има избори веднага. Това противоречи на всички досегашни тези на социолозите, че обществото, видите ли, не искало избори.

 

Единствената разлика в желанията на мнозинството, проличаващи в тази статистика, са дали изборите да са максимално скоро, или по-късно наесен, т.е. във времевия диапазон, но пък и често задаваните въпроси са не какво искаш да се случи, а какво предполагаш, че ще се случи.

 

С други думи - почти цялото общество, без една наистина много малка група, подкрепяща управлението, иска това правителство да падне от власт. Причината да има такова мнозинство, желаещо края на това правителство е преценката, че управлението му е във вреда на България. 

 

Контратезата, че наблизо има война, а се намираме и в икономическа криза, не е продуктивна, защото точно в такава ситуация е още по-недопустимо страната да се управлява зле. Правителството доказа, че не може да управлява кризи, а опитът да го прави води до още по-големи кризи. Води до двуцифрена инфлация в сравнение с едноцифрената в европейските държави.

 

По джоба си българинът разбира защо това правителство трябва да си ходи. Да не говорим за ценностите, които го ръководят - от лутането по отношение на казуса с войната в Украйна, до ветото за Република Северна Македония. Ето и днес Кирил Петков се опитва да замаже нещата с някакви допълнителни процедури, които не само не създават яснота, а още повече объркват процедурата, по която трябва да се обсъжда казусът. Да не говорим, че тази процедура е "затворена" за българския парламент с подписването на договора и рамковото решение на парламента по-рано.

 

В този смисъл хаотичните движения на правителството ни привеждат в състояние на свободно падане, както твърдя отдавна.

 

Струва ми се, че решението на ГЕРБ-СДС да внесат вот на недоверие е изключително своевременно. От гледна точка на техните избиратели е дори закъсняло, защото избирателите на ГЕРБ са готови и очакват подобна стъпка преди повече от месец. Очевидно политиците са изчакали да узрее ситуацията до степен вотът да получи максимална подкрепа.

 

Анализаторите, които се опитваме да анализираме нещата наистина професионално, бяхме почти сигурни, че няма да чакаме още дълго подобен ход. Неизбежно беше обстоятелствата да се ситуират така, че тази напълно невъзможна за съществуване коалиция, да се срине.

 

Всъщност тя отдавна се беше сринала, но аз не знам поради какви причини партньорите в нея някак успяват да стоят и да търпят. Със сигурност, имат причина. Може би ако мислим извън понятието "далавера", причина може да се търси в интереса на всяка от политическите сили, интересът на лидера и на електората на съответната партия. Очевидно е обаче, че всички споменати интереси са били защитавани в тази по произход нежизнеспособна коалиция.

 

БСП, начело с Корнелия Нинова, например, ясно показа желание да остане до край и така пропусна момента да продължи в следващата вълна на състезание. Вярно, че за самата Нинова друга възможност нямаше. С излизане от управленската коалиция тя би признала, че е допуснала грешка и щеше да бъде изправена пред конгрес за смяна на лидера. А сега за излизане е вече късно.

 

Същото почти се отнася и за "Демократична България" Тя се опитва в момента като част от управление, да показва мускули, а всъщност всеки един ден съвместно управление с БСП отнема избиратели на ДБ.

 

Интуицията в политиката е много важна, а според мен на тези две партии, които споменах, тя ги е напуснала в момента, в който са влезли в коалиция с популистки партии. Докато Слави Трифонов - както и да го оценяваме него и политическата му сила, явно усети, че участието му в коалицията причинява срив, който всеки момент ще премине точката, след която завръщане в политиката е невъзможно.

 

Според мен това го накара да действа и неговото действие разбърка мръсотията. Всъщност в такава погромна ситуация винаги има някой, който се престрашава да действа, да даде старт на разбъркването.

 

Предвид това, че винаги има степени на вината, Трифонов и ИТН може би с тази стъпка могат да получат някакво опрощение от електората си (не, че аз мога да ги оневиня за всичко, което Трифонов и ИТН направиха), но мога да разбера един такъв опит, адресиран към хората, които все пак са им повярвали. Поведението на ИТН от този момент нататък трябва да е много внимателно и много разумно, за да си даде шанс.

 

Наистина е време разделно. Вотът на недоверие в момента ще покаже кой наистина осъзнава накъде ни е тласкало това правителство и кой наистина мисли за демократичните процеси в България и би искал те да бъдат отстоявани. Да не забравяме, че се правеха опити да бъдат превърнати институции в репресивни машини и все още се правят, по определени медии има спицъси със забрани да се канят определени анализатори и да се ползват техните анализи...Това са признаци на пълен тоталитаризъм. Това всъщност е комунизма в цялата му грозота.

 

Коя е най-голямата грешка на това управление?

 

Много е труден този въпрос и не за друго, а защото това правителство така и не направи верен ход в нито една област, но това е следствие и от създаването му, че и преди създаването му - нещо като "родова" обремененост.

 

Начинът на създаване на правителството, начинът, по който са вземани решания, начинът на структуриране на процеса по вземане на решения, от липсата на предварително споразумение, което да е съдържателно, премислено и с допирателни по основни политики.

 

Следствие е и от начина, по който бе избран този министър-председател, от начина на идване на власт в резултат на нелегитимни избори и следователно дълбока неудовлетвореност на много големи групи избиратели. Идване на власт с цената на дискриминация на твърде много избиратели посредством въведеното безалтернативно машинно гласуване, което всъщност прави изборите нелегитимни. 

 

Това налага да бъдат отхвърлени всички практики от 2020 година досега, довели до пълен обществен разпад и тотална поляризация и неудовлетвореност у огромната част от обществото.

 

В такъв случай нека попитам каква е най-голямата грешка на авторите на този проект, който ни управлява?

 

Не само авторите сбъркаха. Много хора сбъркаха. Не предвидиха риска. Много хора не се поучиха от ефектите на популизма. Не проумяха, че популизмът на наша почва може да се изроди в антидемократизъм.

 

Степените на превръщане на популизма в антидемократизъм зависят от различните практики на обществото да се справя с него. Нашето общество изобщо няма такива практики. То е много оголено, пропито с изключително недоверие към политическата система. Виждаме, че хората направо не могат да повярват днес какво им се случва, но не излизат на улицата.

 

А не излизат на улицата, защото при всички предишни излизания са се почувствали излъгани. В момента българите казват с поведението си на политиците: "Оправете се! Ако има някакви политици, които да претендират за нещо - оправете се!".

 

И сега ще кажа нещо, което много хора се страхуват да кажат: ГЕРБ е единствената в момента структурираща политическа сила. Политически субект, с програма, с хора, които са били в управлението и имат управленски опит. Затова и се надявам при наличието на достатъчно много хора с опит при тях, да са си видели грешките, да са анализирали докъде ни докараха тези техни грешки и да имат силата да ги преодолеят.

 

Това е единствената надежда в този момент, която върви с надеждата останалите партии с опит да мислят национално отговорно и умно.

 

Време е да престанем да отричаме опита в политиката. Опитът в политиката се създава десетилетия и е от основно значение за връщане и създаване на инструменти на демокрацията в политиката и обществото, в политическите практики.

 

Да, БСП прави много грешки, но и БСП има все още някаква перспектива именно заради опита си. ДПС - също. Стигаме и до "Възраждане" - Костадин Кокстадинов е човек с много опит. Този човек в момента си прави ПР на принципа на антитезата и този ПР има ефект - без да коментирам посоката на този ПР, защото деструктивната посока е вече въпрос на това как опонентите му ще отговорят.

 

Това, което обяснявам е, че опитът е печеливш за съответните политически субекти. ИТН са изключително обидени и страшно "ударени" от хората, които напуснаха. Вероятно ще подкрепят и те вота на недоверие.

 

Но, преди да приключи животът на този парламент, най-важното нещо е да се прокара законът за смесено гласуване. Иначе машините могат да направят всичко, ако попаднат в ръце на некоректни хора.

 

 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени