Политологът Александър Морозов: Не съществуват добри сценарии за Русия

Русия ще продължи през следващите 20-30 да е силно повлияна от тази война, прогнозира преподавателят в Карловия университет в Прага

Политологът Александър Морозов
Политологът Александър Морозов Източник: Facebook

Още, когато започна войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г., нямах съмнение, че последствията от нея ще бъдат колосални, ще има дългосрочни последици и за двете страни, както и за Европа. Защото това е война в Европа. Беше ясно, че това не е регионален конфликт, това е война с шокиращи измерения. Стана ясно, че Путин води и хибридна война (с Европа, бел. ред.), с "добри" перспективи, като продължава линията от 2014 г. Това заявява в интервю за YouTube канала "Страна и мир" политологът и преподавател в Карловия университет в Прага Александър Морозов. 

 

"Тази агресия бе закономерна, тя се явяваше неизбежно следствие от развитието на путинския режим. Оттогава изминаха повече от 2 години, вероятно това е средата на тази война, вероятно предстоят поне още 2 години. Тя има 4 етапа и вече се виждат дългосрочните измерения на четвъртия етап", заявява експертът. 

 

"Това, което определя хода на войната на първо място е огромната инерция - руското общество, икономика, култура и образование се настройват за дългосрочна подкрепа за войната, на адаптация към войната. Това е нещо дългосрочно, нещо, което не може да бъде спряно мигновено. Особено важно е преустройването на ВПК, как се обезпечава трисменнен режим на работа, как се развиват нови военни производства и се преустройват цели региони, как да се финансира военното производство", добавя Морозов. 

 

"Важно е как се разгръща системата по обезпечаване на социалните придобивки на тези, които участват в цялата тази милитаризирана система. Как се преустройва системата на културата и образованието, как приемат нови форми на цензура. Това е единият фактор

Вторият фактор се състои в това, че Кремъл се сблъсква с нещо, което не го е имало преди. Става дума за много консолидираната подкрепа на Украйна от страна на глобалната общност. Тази подкрепа се формира през 2022 г. и костваше много усилия на европейски и американски политици, включиха са много интелектуалци", добавя той. 


На въпрос дали тази подкрепа не намалява, дали не изчезва готовността на западните общества да бъдат солидарни със сражававащата се с руската агресия Украйна, Александър Морозов отговаря:
"Според мен няма такова нещо. Ако сравним с подобни събития в историята - примерно ирано-иракската война, операцията след това в Ирак - ще видим, че подкрепата не може да има един и същи "градус", това е очевидно, защото се случват и други глобални събития. Но истината е, че вече минаха две години (от началото на руската агресия срещу Киев, бел. ред.) и въпросът за подкрепата на Украйна остава на първите места по важност в световния дневен ред. Продължава линията на конференции в подкрепа на Украйна, където са привлечени не само западни държави, но и държави от глобалния Юг - това е конференцията в Швейцария, която бе предшествана от конференцията в Копенхаген, преди това в Саудитска Арабия".

 

"Плюс това - изработи се нова позиция на ЕС за финансиране на помощта за Украйна. Поставят се основите на институционална подкрепа без значение от евентуална бъдеща смяна на правителства (в държавите от ЕС, бел. ред.). Заявлението на британското правителство за отделянето ежегодно по 3 млрд. евро всяка година, докато Украйна води битката (с Русия, бел. ред.) - това са все събития от този порядък", подчертава политологът. 

 

Продължават да се формират институционални структури за подкрепа на Украйна, които ще действат в близките 1, 2, 5, а може би и 10 години, е неговата прогноза.

 

"Третият елемент на тази война е драматичен. Той се заключава в това, че всички искат мир, всички са изморени от тази война, вкл. Украйна. За Русия не можем да съдим с някаква окончателна определеност, но според мен значителна част от руското население също е изморено от войната и предизвиканото от нея извънредно положение. Тези хора не искат свалянето на "путинизма", удовлетворени са от него, като модел на държавно устройство и начин на живот. Те просто не искат война. И тук трябва да се каже, че не е проблемът в това кой иска мир, а в това, че мирът не може да бъде конструиран по никакъв начин. И препятствията за това са непреодолими и се коренят във факта, че РФ присъедини към себе си 4 украински територии. Това изключва каквато и да е преговорна позиция за постигане на компромис. Мисля, че Путин направи това съвсем целенасочено...Така че който и да излезе с призиви за мир - китайския президент, римският папа, президента на Турция или друг - те нямат никакви възможности да конструират каквато и да е преговорна позиция. Всичко това показва, че пред нас стои дългосрочна война", подчертава преподавателят в Карловия университет в Прага. 

 

"В момента има паритет, Украйна успешно се защитава, Русия има много слаб тактически успех - какъвто имаше Украйна в края на 2022 г. Но този паритет може да се разруши много лесно - с крушение на Русия, или с крушение на украинската страна. В Русия привържениците на войната разчитат на успех на лятното настъпление, което да счупи украинската отбрана и по този начин да постави Украйна в друго положение. Очевидно е, че на това разчита цялата политическа върхушка в Кремъл", допълва анализаторът. 

 

"Пред Путин няма никакви перспектива да завладее цяла Украйна, нито може да свали сегашното управление на страната - това е практически невъзможно. Самата идея в началото за завладяване на цяла Украйна представляваше безумна идея. Такъв сценарий предвиждаше изтласкването от територията на Украйна на 10-20 млн. души, ако не и повече. Това бяха чудовищни планове, но в Москва разчитат на това. Пред Украйна стой дилемата, че тактическият успех във войната също не променя естеството на тази война. В това се заключава цялата трудност на ситуацията", коментира Морозов. 

 

Има ли някаква сила, която може да се включи в тази война и да разруши тази патова ситуация - защо Западът не дава повече оръжие на Украйна, не вкарва войски в Украйна, пита журналистката от YouTube канала "Страна и мир".

 

Политологът Александър Морозов
Политологът Александър Морозов Източник: Facebook

"Ситуацията е следната - държавниците в западните страни се ръководят от няколко императива. Първо, да започнеш война срещу Путин - това означава да станеш съучастник в разпалването на Трета световна война. В момента само Путин е автор на възможна Трета световна война. Всеки друг, който се включи в тази война, ще бъде определен като исторически съавтор на Третата световна война. Никой не желае това. Вторият важен момент се състои в това, че най-перспективното е Русия сама да се откаже от тази война, защото това ще съхрани за дълго перспективите за нормално европейско развитие. Военният разгром на Русия - може да си го представим - ще доведе до това, че територията и населението в дългосрочен план ще се окажат до края на столетието в "ressentiment" (враждебна нагласа на хора, чувстващи се лишени от възможност, бел. ред.). Опитът на 20 век показва това. На политическите ръководители на Запада им е известно много добре, че всички силови действия, които са били необходими в даден момент, после довеждат до обратен резултат. Войната на САЩ във Виетнам до ден-днешев е предмет на най-остри критики, такава е ситуацията и с операцията в Ирак", коментира Александър Морозов.

 

"Няма съмнение, че е възможен удар по Русия, но в ситуация "DEFCON 1" - ако вземете Стратегията за национална сигурност на САЩ, това е червената, най-горна точка на опасност, когато ядрената война е започнала. Отговорът ще бъде безпощаден - в това никой няма съмнение - но като отговор на нападение, а не като инициирано от САЩ нападение. Всички високо оценяват избора на Украйна да се съпротивлява на руската агресия", подчертава Александър Морозов. 

 

"Съществува определена митология относно "необоримия, гигантски Запад", който трябва с военни средства да громи всяка диктатура. Напълно очевидно е, че едно нападение на Запада срещу Русия е същото като нападение над Китай - чудовищна, абсурдна и безсмислена скотобойна. Затова виждаме, че най-предпочитания вариант е Русия доброволно да се откаже от тази война, което да и даде възможност за някакво историческо продължание на нейното съществуване", добавя политологът. 

 

"Проблемът е, че в момента не се виждат никакви сили в Русия, които да се насочват в такава посока. Но това не означава, че през следващите години няма да се появят", казва още Морозов.

 

На въпрос как може да се случи промяната в Русия и имали възможности, експертът отговаря, че такива възможности има. "Едната от тях е "линията Пригожин", дестабилизация и хаос (в Русия, бел. ред.). Това е модел за разрушаване на държавните институции, който включва в процеси на хаос самото население. И метежът на Пригожин показа, че е възможно това. Вторият сценарии е този, при който е възможно група висши офицери да заявят, че това трябва да се прекрати и Русия да се върне към авторитаризъм без война. От гледна точка на лиералния лагер това не са добри сценарии. Но добри сценарии от гледна точка на привържениците на демократизацията на Русия, няма и няма да има. Русия ще продължи през следващите 20-30 да е силно повлияна от тази война. Във всеки случай ръководството на страната ще се осъществува от тази бюрокрация, която е формирана през последните десет години, прогнозира политологът Александър Морозов. 

 

Още от "Интервю"

Полски експерт: Войната физически трябва да бъде прехвърлена в Русия, в противен случай нищо няма да се промени

Много хора смятат, че не сме във война с Русия. Това не е вярно - ние наистина сме във война с Русия, защото Русия е във война с нас, подчертава д-р Даниел Шелиговски

Прочетете повече прочетете повече

Володимир Зеленски: 50 изтребителя F-16 са недостатъчни, няма да променят ситуацията на фронта

Терористичната атака от понеделник срещу детска болница в Киев за пореден път показа, че Путин не иска мир, а единствено да унищожи Украйна и да я принуди да капитулира

Прочетете повече прочетете повече

Зеленски пророчески: Условията на Тръмп няма да доведат до края на войната, а ще позволят на руската армия да се прегруп

Той поиска от западните страни да разрешат използването на ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руските военни летища поради използването от Москва на управляеми авиобомби

Прочетете повече прочетете повече

Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени