Политологът Иво Маев: Коалицията ПП-ДБ е силно дебалансирана в полза на ПП, местните избори ще се решат от твърдите електорати

С малки изключения не виждам партии, извън ГЕРБ и ДПС, които да са вложили в последните години сериозни усилия да поддържат жизнени местните си структури, добави той

Иво Маев
Иво Маев
"Местните избори ще се решат от твърдите електорати - там, където ги има. В този смисъл за за партиите е важно наличието на силни местни структури". Това заяви пред БНР политологът Иво Маев. 
 
"Кои са партиите със силни и жизнени местни структури? С малки изключения не виждам партии, извън ГЕРБ и ДПС, които да са вложили в последните години сериозни усилия да поддържат жизнени местните си структури. Техните основни опоненти - от ПП, още с формирането си заложиха на концепция да създадат дигитална партия и продължават да не обръщат внимание на местните структури. Сега изведнъж се появяват с доминиращ брой кандидати за кметове, без реално да притежават местни структури, очаквайки съществуващите някъде рехави или крехки структури на ДБ да окажат пълна подкрепа и да изнесат кампанията на плещите си", коментира той.
 
Освен това първите големи градове по численост имат кандидати, които са излъчени преимуществено от ПП, подчерта политологът и обясни какво вижда в това: 
 
"Това ни казва, че в тази коалиция - ПП-ДБ, е силно дебалансирана в полза на ПП, без те реално да имат по места онази тежест, от която всяка партия, претендираща да е системна, се нуждае". 
 
"Голямото отстъпление на ДБ е фактът, че в тези 24 големи града - те са получили градове, в които отсега е ясно, че няма да спечелят. Градове, в които например има силно присъствие на ДПС. ДБ ще получи право да излъчи кандидати за кметове в градове като Кърджали, Разград, Търговище, Силистра. Те не могат да ги спечелят по силата на демографски обстоятелства и наличие на традиционен вот за ДПС", продължи коментара си Иво Маев. 
 
По думите му на някои места ПП издига за кандидат-кметове свои депутати, просто защото трябва да издигне някого, а няма хора по места. 
 
Какво показва случаят "Бургас"?
 
"Има разцепление на личностно ниво, но уж има обединение на идеологическо ниво. Дали това е така - аз не съм убеден. Такова малоумно поведение да имаш двама кандидати за кметове на един град на обща листа е уникален за нашите географски ширини". 
 
"ДПС пренасочи усилията си към ромското малцинство, давайки си сметка, че голяма част от неговите традиционни избиратели са напуснали страната, работи в чужбина или когато се провежда местният вот, не се намира на територията на страната. Мисля, че това ще изиграе лоша шега на ДПС. Ще се търсят онези фигури и социални групи, които могат да бъдат наречени твърд електорат", отбеляза още Иво Маев. Според него малко хора ще участват в този вот. 
 
За БСП той посочи, че партията продължава да е изтъкана от вътрешни проблеми. По думите му Ваня Григорова е "недолюбвана" от партийното ръководство в лицето на Корнелия Нинова
 
Не виждам сред кандидатите на "Възраждане" достатъчно влиятелни фигури, които да управляват големи градове, изказа мнението си политологът и добави: 
 
"Ако това се случи, това ще е белег, че партията по някакъв начин се развива. Ако не се случи, ще е белег, че тя стагнира политическото си развитие. Кандидатите на партията са доста по-партийно и популистки оцветени отколкото които и да е други кандидати". 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени