Полк. Любомир Димитров: Атентатът не може да е инсценировка на Гешев, за да се прави на герой - 90% е за сплашване

Съдейки по щетите, мисля че става дума за 300-400 грама взривно вещество, казва той

Мястото, на което избухва взривът срещу Гешев
Мястото, на което избухва взривът срещу Гешев Източник: МВР

Интервю на полк. Любомир Димитров пред "24 часа"
Полк. Димитров е шеф на РДВР Варна до 1996 г. Участвал е с колегите си в емблематични разследвания, свързани с разкриването на извършителите на терористичните актове в Буново, Варна, Пловдив и Сливен. Като оперативен работник участва в операцията през 1983 г., когато Варна за кратко става Виена, за да бъдат заблудени 4-ма терористи, отвлекли самолет, че са постигнали целта.

 

Полк. Димитров, какви са първите ви впечатления от взрива срещу главния прокурор? За сплашване ли е бил, или има елемент на неграмотност?
Според мен е бил за сплашване и веднага ще кажа защо мисля така. Да се обяви още първия ден, че става дума за 3 кг... Това дори не мога да си го представя как е било определено, необходими са експертизи. Ще ви разкажа за случай от 21 ноември 1996 г., когато ми се обадиха към 22 ч, че един от известните босове във Варна - Данчо Марков, е взривен, който контактуваше с всички тогавашни групировки.

 

Той имаше 4-5 квартири, сменяше ги, защото все се пазеше. Тогава на ул. "Отец Паисий”, която бе на 200 м от мен, бе взривен. Аз винаги отивах първи, за да разпределя задачите. Какво се случва? Той отива там с гаджето си.

 

Охранителите минават пеша от първия до петия етаж, за да видят дали някой не го причаква. След това един слиза с асансьора, за да провери, и долу при него се качват Марков и приятелката му. В момента, в който стигат до петия етаж и бодигардът слиза, асансьорът е взривен.

 

Момичето едва оживя. По-късно разказа, че Марков я е прегърнал, тя е останала под него и това донякъде я е предпазило, защото взривът е бил сложен на тавана. Макар и трудно, тя оцеля.

 

Тогава експертите доказаха, че е бил 1,5 кг. Съдейки по щетите тогава и сега, мисля, че при Гешев не става дума за повече от 300-400 грама.

В блока на Марков всички врати на асансьора бяха избити, плюс врати и прозорци по апартаментите. Железата, релсите бяха огънати, нищо не бе останало. Затова си мисля, че ако при Гешев бяха 3 кг, щеше да има ров от поне метър.

 

При Марков какви бяха версиите?
Едната бе, че трима грузинци са били конкуренти на някаква фирма, идват, вземат ги и изчезват. Говореше се, че Марков е замесен, дали е вярно, или не – не знаем. Втората бе, че е отговарял за провалена сериозна кокаинова пратка в Ротердам. Третата, че имал пръст в катастрофата с грузинец.

 

Как бе задействано взривното устройство във Варна?

В службата получихме агентурна информация, която бе докладвана на следствието. Беше от наш агент - чужденец, че руснаци използват тази система – слагат камера, с която се вижда какво става, като устройството приемник може да е на километър и половина. В подходящ момент се натиска копчето.

 

Защо казахте, че първия ден на взрива срещу Гешев трудно може да се определи количеството взрив?

Защото експертизата изисква време. Един човек, който е специалист, може приблизително да определи количеството.

 

Тоест според вас взривът при главния прокурор е за сплашване?

90% - да. Убеден съм, че това не може да е комбинация на Гешев, за да се прави на герой. Още повече, независимо дали атентаторът е имал 200 грама тротил, или 10 кг – трудът е един и същ. С едно и също устройство се взривяват както 100 грама, така и 10 тона - все е с един капсул-детонатор.

 

Ако са искали да го убият, защо не са сложили 5 кг? Според мен експертизите ще покажат, че става дума не за 3 кг, а за не повече от 400-500 грама. Има още нещо, ако са искали да е насочен както трябва, зад пакета е трябвало да има някаква сериозна преграда, бетон, бордюр, за да не може вълната да се разпространи към гората.

 

Може ли и тук да е имало камера за наблюдение, както при Марков?

Тогава имахме оперативна информация, че е руско производство. За тук не се наемам да коментирам, не мога и да го изключа.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени