Посланик Кенет Мертен: Не се намесваме във вътрешната политика на България

Списъкът "Магнитски" е инструмент, разработен от Конгреса на Съединените американски щати преди няколко години, който цели две неща, подчерта американският посланик

Посланикът на САЩ Кенет Мертен
Посланикът на САЩ Кенет Мертен Източник: Zonanews

"Не се намесваме във вътрешнополитическия живот на България. Правим едно и също – застъпваме се за политики, които са важни за нас". Това каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен в интервю за Bulgaria ON AIR.

 

"Като например – за гласувания в ООН и други международни организации, където бихме искали България да ни подкрепя за различни позиции, също и в рамките на НАТО и в други форуми, където членуваме заедно", посочи той.

 

"Това е нормално дипломатическо поведение и комуникираме с различни представители на българската държава. Опитваме се да стимулираме инвестициите тук от страна на американски компании, но това е стандартна дипломатическа дейност. Ние не се намесваме във вътрешната политика. Не казваме на хората какво да правят. Ако бъдем попитани за нашата позиция относно гласуване в ООН, или нещо подобно, обясняваме какво мислим и защо мислим така", подчерта Мертен.

 

"Списъкът "Магнитски" е инструмент, разработен от Конгреса на Съединените американски щати преди няколко години, който цели две неща: позволява на САЩ да идентифицираме личности, които смятаме, че са упражнявали корупционни практики в ущърб на своите общества и да посочва, че тези личности действително са извършвали такива практики. Второто предназначение на списъка "Магнитски" е да функционира като начин да се насърчават личностите да променят своето поведение. Той има известен успех. Той е глобален списък, не е ограничен до определен регион или държава", каза посланикът.

 

Той коментира и дали има ли връзка между списъка "Магнитски" и липсата на безвизово пътуване за САЩ. "Списъкът "Магнитски" не е свързан по никакъв начин с безвизовото пътуване. Надявам се, че България ще изпълни изискванията по време на моя мандат като посланик тук. Не знам дали това ще се случи, но ние работим в тясна връзка със своите български приятели, за да им дадем много ясен план за действие какви са изискванията. Те са еднакви по целия свят", обясни Мертен.

Още от "Интервю"

Последни новини

Най-четени