Посланикът на САЩ в НАТО: За България има две основни заплахи! Първата е Русия, а втората - тероризмът!

Дълбоко оценяваме помощта в сферата на сигурността, която вашата страна оказва на Украйна, добавя Джулиан Смит

Джулиан Смит
Джулиан Смит Източник: Скрийншот видео кадър

САЩ могат да подкрепят Украйна и Израел едновременно, казва в интервю за "24 часа" посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит

 

Посланик Смит, пристигате в България в момент, в който се водят две войни - в Украйна и в Близкия изток. Тези два конфликта по някакъв начин свързани ли са с вашата визита у нас? 
Беше страхотно да се върна в София като посланик на НАТО. Опитах се да посетя много от съюзниците на НАТО и не бях идвала в София от много години. Дойдох, за да предам няколко послания. Първото - искахме да благодарим на България за всичко, което прави в алианса, за всичко, което е направила за Украйна, за многото важни приноси - независимо дали става дума за приемането на бежанци, или за помощта, която е успяла да предостави.

 

Но другото послание, за което исках да се уверя, че е достигнало до всички ясно и отчетливо - знам, че някои страни имат въпроси относно това дали САЩ могат да подкрепят Украйна и Израел едновременно, - и отговорът, който идва от САЩ, е категорично "да". Имаме възможност да направим и двете. Можем да помогнем на Украйна, да отблъснем руската агресия, можем да подкрепим нашите приятели в Израел, които се борят с терористите от "Хамас". Ние сме голяма държава с голям капацитет, но можем и да продължим да обединяваме държави, заинтересовани да подкрепят тези две нации. Снощи (в четвъртък вечерта - б.а.) чухте думите на президента. Мисля, че той много ясно изрази позицията си - ние също - длъжни сме да защитим тези две демокрации, които са подложени на атака от външни сили. И всички ние - независимо дали става дума за САЩ, или България, можем да се обединим и да помогнем на тези страни в момент на нужда.

 

С кого от българското правителство разговаряхте и какви теми обсъдихте?
Имах щастието да се запозная с много хора в София. Успях да разговарям с премиера Николай Денков и президента Румен Радев, имах възможност да се срещна и с министъра на външните работи Мария Габриел и министъра на отбраната Тодор Тагарев. Успях да разговарям и със студенти за това какво мислят за световните събития и за НАТО, което е много интересно. А по-рано участвах и в събитие на Софийския форум за сигурност. По време на това посещение успях да получа различни гледни точки за случващото се тук, за приоритетите на България и за това как тя иска да продължи да дава своя принос за НАТО.

 

В новата Национална отбранителна стратегия на България е записано, че Русия е най-голямата заплаха за националната сигурност на страната. От вашите наблюдения съгласни ли сте, че Москва предизвиква най-голяма опасност не само за България, но и за Европа като цяло? 

Можете да видите Стратегията за национална сигурност на САЩ, в която Русия е посочена като най-сериозната заплаха, пред която сме изправени, въпреки че знам, че в нея Китай също е посочен като заплаха, чиито темпове трябва да имаме предвид. Но можете да разгледате и новата стратегическа концепция. Въведохме я миналата година и в рамките на НАТО. И там за съюзниците от НАТО има две основни заплахи: първата е Русия, а втората - тероризмът. Но ние посочваме и Китай като системно предизвикателство. И независимо дали разглеждате стратегиите за национална сигурност на други държави, или стратегическата концепция на НАТО, ще откриете, че ние - САЩ и съюзниците от НАТО, сме съгласни с вас и с България.

 

През 2022 г. САЩ предложиха на България парична помощ за покупка на оръжия, ако дадем старите си на Украйна, но служебното правителство не предприе действия по това предложение. Валидно ли е то все още и може ли предоставянето на ракети С-300 да бъде компенсирано финансово?

Дълбоко оценяваме помощта в сферата на сигурността, която вашата страна оказва на Украйна, и искаме да помогнем на България при изготвянето на този план за модернизация на нейните сили. Ще има различни компоненти за това - F-16 са в списъка, вярвам, че бойните машини "Страйкър" са нещо, което България също разглежда. Имаше някои забавяния със сигурност заради COVID, имахме проблеми с веригата за доставки. Мисля обаче, че ангажиментът както от страна на САЩ, така и от страна на НАТО, е ясен. Ще разгледаме какво можем да направим като държава, за да продължим да подкрепяме България в процеса на модернизиране на отбранителните ѝ способности, но НАТО търси и начини да помогне страната ви с някои от необходимите елементи на инфраструктурата. Например за F-16 ще е необходима допълнителна инфраструктура, когато пристигнат. И САЩ, и НАТО ще могат да помогнат.

 

Обсъждано ли е разполагането на ПВО батареи на САЩ или други съюзници на територията на България?

България е домакин на многонационален батальон - това е новост. Имахме четири такива батальона, които НАТО създаде в трите балтийски държави и Полша, след като Русия влезе в Крим през 2014 г. Миналата година създадохме още четири - радваме се, че виждаме един от тях тук. Те имат за цел да защитават българите от всякакви външни заплахи. Оценяваме лидерството на Италия - това е страната, която има най-голям брой военнослужещи в бойната група. По отношение на конкретните изисквания към бойната група върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа е вероятно най-добрият човек, с когото може да се разговаря по отношение на всякакви нужди от противовъздушна отбрана, но това е постоянен разговор между съюзниците от НАТО, върховния главнокомандващ на силите на алианса в Европа и страната, която е домакин на бойната група. Едно от нещата, върху които се фокусираме, е да се уверим, че всяка от приемащите страни разполага с необходимата инфраструктура за разширяване или увеличаване на батальона до ниво бригада в случай на потенциална криза. Разговаряхме със съюзниците от НАТО, които участват в бойната група, те са готови да провеждат учения и според мен са провеждали учения за разширяване на батальона до ниво бригада. Но дали ще са необходими допълнителни сили и средства - отново оставям това в ръцете на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

 

Разглеждате ли като перспективна идеята за създаване на общ военноморски флот на България, Румъния и Турция, така че да се заобиколят разпоредбите на Монтрьо и НАТО да разполага с достатъчно силен флот срещу руснаците в Черно море?

Харесва ни идеята за обединяване на усилията на трите съюзника от НАТО - Румъния, България и Турция, да работят по инициативата за обезвреждане на мини. Очевидно това е огромен проблем и степента, в която тези страни са готови да се обединят и да се справят с него, поне отчасти, е нещо, което подкрепяме всички в НАТО. Трябва да видим как инициативата ще се разрасне и развие. Възможно е това да е нещо, с което други държави да могат да помогнат надолу по веригата. Вероятно е твърде рано да се каже с конкретика дали и как ще се развие, но в Алианса видяхме огромен ентусиазъм по отношение на лидерството, което тези страни проявяват по важния въпрос за обезвреждането на мини.

 

Може ли да се надяваме скоро на мир както в Близкия изток, така и в Украйна?

Надявам се и в двата случая да е така. Това със сигурност е намерението на САЩ, ние работим много усилено, за да гарантираме, че можем да го намерим и установим, или че украинците работят с руснаците за някакви бъдещи преговори, за да се придвижат към мир. Това е крайната цел. Разбира се, човекът, който би могъл да донесе мир още днес, е президентът Путин. Той започна войната, той може да я прекрати днес, ако пожелае, но междувременно ние ще продължим да оказваме на украинците помощта, от която се нуждаят, за да победят на бойното поле. Ще работим с украинците и по техния мирен план - те имат мирен план от 10 точки, който ние твърдо подкрепяме, и ще подкрепим други държави, които искат да излязат напред и да действат като посредници между руснаците и украинците. Подкрепихме например усилията на Саудитска Арабия да действа като посредник и ще подкрепим всяко усилие, което виждаме, че придвижва тези две държави към мир, ако то е легитимно и истински ангажира и двете страни.

 

Смятате ли, че България може да помогне по някакъв начин още на Украйна?

Разбира се, надяваме се, че българите ще продължат да приемат бежанци, десетки хиляди от тях са тук и ние оценяваме тази щедрост. Бихме искали страната ви да продължи да предоставя хуманитарна и икономическа помощ, България може да разгледа и допълнителни форми на помощ в областта на сигурността.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени