Проф. Антоанета Христова специално за Zonanews: ПП няма избор. Тя приключва със съществуването си, ако не отговори на очакванията на твърдите си избиратели, а най-твърдите избиратели на ПП са анархисти

"Ние виждаме как в момента ДБ буквално напълно предава позицията дясно-център. Позиционират се спрямо ПП, а ПП се позиционира не просто в ляво, а в най-ляво - по-ляво от БСП", казва проф. Христова

Проф. Антоанета Христова
Проф. Антоанета Христова Източник: Институт за политика

Интервю на Живка Кехайова

 

Проф. Христова, резултатите от изборите на 2 октомври са вече ясни. Как Вие ги тълкувате?

 

Първото, което искам да подчертая е, че голямата манипулация, в която живеем от две години насам, за момента не побеждава. Накараха ни да повярваме, че живеем в революционна ситуация и всичко трябва да се изчегърта.

 

Че хората искат промяна - революция, премахваща всичко старо и устойчиво, всичко, което е било въпрос на развитие до този момент, включително положителното.

 

Че всички авторитети трябва да се унищожат и че абсолютната свобода е по-важна от запазването на стабилността на държавата. Тези свръхмантри, които бяха внушавани повече от 2,5 години, които успяха да привлекат непознаващите реалността, но в никакъв случай не бяха прегърнати от мнозинството граждани, доказаха несъстоятелността си.

 

Да, хората искаха промяна, но не тази, която им предложиха. За мнозинството понятието "промяна" означаваше развитие на онези политики, чрез които да се преодолеят допуснатите грешки. Надграждане, а не разрушаване на постигнатото - не онова, което им стовариха ПП, БСП и ДБ, а именно държава тръгнала към фалит. И това пролича.

 

Затова казвам, че онези, които бяха зад този нескопосен, но амбициозен проект, проект, обслужващ определени хора и интереси, не успяха, засега.

 

Явно активните избиратели не са искали крайно ляво управление, все пак.

 

В никакъв случай. И в никакъв случай не са си представяли така нужната промяна. Това че тази тенденция пролича, не означава обаче, че партиите направиха нужното да разширят подкрепата си.

 

На практика ГЕРБ вдига подкрепата си с около 50 000. И това се случва не защото ГЕРБ направи послания към периферията, а защото тези избиратели сами искаха да се върне устойчивостта като отправна точка за развитие.

 

Моята критика към всички партии до една е, че се направиха затворени кампании, адресирани само до твърдите ядра, от което сега всички ще си патят при опит за сформиране на правителство, защото твърдите ядра не се понасят.

 

Втората ми критика е, че забравиха битката срещу машините. Дали са излъгали до този момент, дали не, е без значение - важното е, че могат да излъжат и затова нямат място у нас, както нямат такова в нормалните демократични държави.

 

Машините отблъсват групи избиратели, поставят избиратели в неравностойно положение. Убедена съм, че избирателната активност щеше да е по-висока, ако всички избиратели се чувстваха сигурни, че могат да гласуват.

 

Да, резултатите са ясни и предстоят много тежки решения - както казах, защото имаме само твърдите избиратели, а там трудно се водят разговори на полето на сходство на базови ценности, дори когато ги има и са факт, заради заложената непоносимост.

 

А едно стабилно правителство, трябва да е стабилно в очите на избирателите, да е способно да разрешава реални проблеми, пък дори и за определено време, а не за пълен мандат. Ако това не се направи, ние продължаваме да се търкаляме с пълна сила към модела, който ни се чертае - президентска република.

 

Проблем е, че медиите продължават да ни пълнят главите със зле скроени псевдоекспертизи и формати, което отново обърква и отчайва хората за ситуацията, в която се намираме.

 

Какъв е варианта и имали в последна сметка вариант за правителство?

 

Много ми е трудно да кажа. В момента за мен най-стабилните партии са ГЕРБ и ДПС. Извън тях е наистина трудно да се преценят възможностите. Виждаме едно изразено желание у "Български възход". Там обаче надничат едни глави, които веднага ще бъдат включени в атака срещу тях.

 

Разбира се, за всеки може да се говори всичко, както видяхме. Важно е дали формациите ще могат да се обединят около значими приоритети. Защото и значимите приоритети за някои не се оказват достатъчно важни. Ние виждаме как в момента ДБ буквално напълно предава позицията център-дясно. Позиционират се спрямо ПП, а "Продължаваме промяната", както вчера Асен Василев ясно обясни, се позиционира не просто в ляво, а в най-ляво - по-ляво от БСП, както каза един колега. 

 

А това изобщо не ги прави проевропейци. Видяхме как вкупом се обединиха около всички политики на БСП. Видяхме как нямаше нищо в дясно-център. Слушах последните изявления на Христо Иванов, който на практика спуска бариера с ГЕРБ с тезата, че сега те с ПП трябва да си платят грешката, че не са създали стабилно мнозинство на промяната, каквото и да значи това.

 

Но ПП няма избор. ПП приключва със съществуването си, ако не отговори на очакванията на твърдите си избиратели, а най-твърдите избиратели на ПП са анархисти. Ако "Продължаваме промяната" нямат анархистични послания, те не могат да просъществуват.

 

Затова ПП трябва да бъдат изключени от каквито и да е формати за справяне на базата на разум с политическите реалности. Политическият профил на избирателите на ПП е на хора, които не само не са обвързани с държавата, те не разбират значението на постигнатото за годините след 1989 и са готови да изхвърлят, заедно с мръсната вода и бебето, а не да развиват демокрацията у нас.

 

 

 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени