Проф. Близнашки: Всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос

Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност, добави той

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки Източник: СУ

Ако искат да преодолеят тази ситуация в НС, трябва да сменят формулата – да отидат към правителство без ярки политически фигури и да постигнат кратко споразумение. Това коментира служебният премиер, август октомври 2014, и конституционалист проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР.

 

"Правителството зависи от онези избори отвъд океана и после да се поиска вот на доверие и да се прецени кога да има нови избори", коментира той.

 

Според него днешната битка за председателското място в НС има друг смисъл - как да изглежда бъдещото правителство:

"Очевидно, че тези, които биха подкрепили правителство - ИТН и БСП, няма да приемат тази партизанска формула. ДПС искат своето парче от баницата. Ако се отива към споделена отговорност, не само министри от ГЕРБ, но и от ДПС, това е смисълът от появата на Пеевски.

 

Най-силно впечатление  на проф. Близнашки е направило мълчанието на държавния глава Румен Радев при откриването на 50-ото НС.

"Те повтарят основните положения от предизборните си платформи, те още не са излезли от кампанията. Но мълчанието на президента беше оглушително. То е знак, че ситуацията действително е тревожна. Нека не забравяме, че всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос. Аз го наричам агония на държавността, това е четвърта година и нещата са на път да се превърнат  трагични", предупреди проф. Близнашки.

 

И коментира, че се е заговорило за "необходимостта от свикване на Велико НС" и "учредяване на Шестата българска държава".

 

"Това означава нов тип република – президентска. Но това е много рискована крачка. Мисля, че няма да тръгне в тази посока, но заплахата остава. Ако сега не се излъчи правителство и се отиде към предсрочни парламентарни избори, ще бъде катастрофа. Сега с голяма мъка ги докараха до 30% гласуващи. Самият Борисов ще загуби много в следваща предизборна кампания", предрича бившият служебен премиер.

 

И прогнозира, че нова сглобка няма да има: 

"ПП-ДБ са на ръба на екзистенц минимума, трябва да мислят как ще оцеляват въобще и няма сила, която да ги вкара в правителство".

 

"ПП-ДБ си имат други грижи, Христо Иванов се прави на мъдрец. САЩ оттегля от Източна Европа – просто престават да хвърлят пари на вятъра. Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност", каза проф. Близнашки и призна, че президентът Росен Плевнелиев му е пробутал Христо Иванов за министър на правосъдието в служебния кабинет.

Още от "Интервю"

Проф. Вили Лилков: В ДПС им беше удобно Пеевски да финансира избори, а хората около Доган да берат плодовете

В БСП отдавна текат интересни процеси, но можем да кажем, че едва сега наблюдаваме вече видимо този разпад, който години наред реално се случваше в БСП

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Пламен Павлов: Не може да твърдиш, че си патриот, и същевременно да си проводник на руските интереси - да бъдеш аг

Макар самият акт да е събитие с нотки на авантюризъм, то се оказва успешно заради противоречията на Великите сили и на крайно отрицателното отношение на Русия, казва професорът историк

Прочетете повече прочетете повече

Висока избирателна активност или нова политическа сила може да спре серията от неуспешни мандати за съставяне на правите

От 2001 година насам тенденцията в българския парламент е да се излъчват коалиционни правителства, като той става все по-раздробен и раздробен, което означава, че или трябва да има широка коалиция, или най-големите партии да се разберат да управляват заедно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени