Проф. Близнашки: Всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос

Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност, добави той

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки Източник: СУ

Ако искат да преодолеят тази ситуация в НС, трябва да сменят формулата – да отидат към правителство без ярки политически фигури и да постигнат кратко споразумение. Това коментира служебният премиер, август октомври 2014, и конституционалист проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР.

 

"Правителството зависи от онези избори отвъд океана и после да се поиска вот на доверие и да се прецени кога да има нови избори", коментира той.

 

Според него днешната битка за председателското място в НС има друг смисъл - как да изглежда бъдещото правителство:

"Очевидно, че тези, които биха подкрепили правителство - ИТН и БСП, няма да приемат тази партизанска формула. ДПС искат своето парче от баницата. Ако се отива към споделена отговорност, не само министри от ГЕРБ, но и от ДПС, това е смисълът от появата на Пеевски.

 

Най-силно впечатление  на проф. Близнашки е направило мълчанието на държавния глава Румен Радев при откриването на 50-ото НС.

"Те повтарят основните положения от предизборните си платформи, те още не са излезли от кампанията. Но мълчанието на президента беше оглушително. То е знак, че ситуацията действително е тревожна. Нека не забравяме, че всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос. Аз го наричам агония на държавността, това е четвърта година и нещата са на път да се превърнат  трагични", предупреди проф. Близнашки.

 

И коментира, че се е заговорило за "необходимостта от свикване на Велико НС" и "учредяване на Шестата българска държава".

 

"Това означава нов тип република – президентска. Но това е много рискована крачка. Мисля, че няма да тръгне в тази посока, но заплахата остава. Ако сега не се излъчи правителство и се отиде към предсрочни парламентарни избори, ще бъде катастрофа. Сега с голяма мъка ги докараха до 30% гласуващи. Самият Борисов ще загуби много в следваща предизборна кампания", предрича бившият служебен премиер.

 

И прогнозира, че нова сглобка няма да има: 

"ПП-ДБ са на ръба на екзистенц минимума, трябва да мислят как ще оцеляват въобще и няма сила, която да ги вкара в правителство".

 

"ПП-ДБ си имат други грижи, Христо Иванов се прави на мъдрец. САЩ оттегля от Източна Европа – просто престават да хвърлят пари на вятъра. Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност", каза проф. Близнашки и призна, че президентът Росен Плевнелиев му е пробутал Христо Иванов за министър на правосъдието в служебния кабинет.

Още от "Интервю"

Полски експерт: Войната физически трябва да бъде прехвърлена в Русия, в противен случай нищо няма да се промени

Много хора смятат, че не сме във война с Русия. Това не е вярно - ние наистина сме във война с Русия, защото Русия е във война с нас, подчертава д-р Даниел Шелиговски

Прочетете повече прочетете повече

Володимир Зеленски: 50 изтребителя F-16 са недостатъчни, няма да променят ситуацията на фронта

Терористичната атака от понеделник срещу детска болница в Киев за пореден път показа, че Путин не иска мир, а единствено да унищожи Украйна и да я принуди да капитулира

Прочетете повече прочетете повече

Зеленски пророчески: Условията на Тръмп няма да доведат до края на войната, а ще позволят на руската армия да се прегруп

Той поиска от западните страни да разрешат използването на ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руските военни летища поради използването от Москва на управляеми авиобомби

Прочетете повече прочетете повече

Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени