Проф. д-р Асен Балтов, втори в листата на ГЕРБ за 23 МИР-София: В тази криза хората са жертва на управленска мимикрия

Най-голямата грешка е, че се допусна различно говорене по темата, създаде се недоверие към размера на кризата, към мерките и към ваксинацията, убеден е проф. Балтов

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов Източник: УМБАЛСМ "Пирогов"
Точно в деня на черния рекорд от 310 починали от коронавируса имаме уговорка за интервю с проф. д-р Асен Балтов. Статистиката от последното денонощие измества фокуса от предизборната програма на ГЕРБ. Констатациите за критичната ситуация от страна на здравно министерство, но без конкретни предложения за решаване на безпрецедентния брой загубили живота си, принуждават проф. Балтов да пести думите си, за да не бъде упрекнат в целенасочено говорене. Като лекар е много притеснен от ситуацията с коронавируса у нас и му личи. А като човек - омерзен от експлоатацията на темата за изборите. Интервю на проф. Асен Балтов пред "Труд".
 
Проф Балтов, очевидно е, че ставаме свидетели, дори жертви, на неспряването на служебното правителство с коронавируса. Кога беше допусната първата фатална грешка от екипа на господин Кацаров?
Цялата политика на служебния министър през последните 6 месеца е неадекватна и неефективна. Господин Кацаров наследи ваксинационния процес при висок интерес от българските граждани - ваксинираха се по 30 хил. дневно. Вместо да ускори този процес, той спря зелените коридори и даде предимство на възрастните хора. Това доведе до разколебаване и отлив при младите, но и при възрастните процентът не се увеличи. Екипът на министерството подцени важността на ваксинирането, което е най-мощното оръжие за справянето с пандемията. Всички станахме свидетели, че през лятото огромната ангажираност на министъра бе насочена към проверки и уволнения в най-големите болници, които изнесоха на гърба си предишните три вълни.
 
Имате ли представа кои са експертите, до които се допитват в здравното министерство при положение, че ежедневно пред медиите излизат доказани вирусолози и критикуват мерките?
За съжаление, така прокламираната от служебното правителство заявка за публичност, прозрачност и компетентност в действията и решенията, по скоро беше и е опит за привличане на електорат за изборите. Свидетели сме на хаос, отказ от носене на отговорност и пълна липса на предвидимост и прозрачност при управлението на здравната криза. Всички помните, че при правителството на Бойко Борисов, когато имаше Национален оперативен щаб (НОЩ) неговите членове, експертите, всички заставахме с лицата си и отговаряхме на въпросите публично поне един път в седмицата. Днес министър Кацаров говори, че слуша експертите си, но освен проф. Мира Кожухарова, други негови експерти не съм чул да говорят публично в това си качество. Трябва обаче ясно да се каже, че експертите дават предложения и мнения, но решенията по управлението се взимат от министъра, той е политически отговорното лице.
 
Проф Аргирова предупреди преди часове, че дори и да се разкрият нови сектори и легла, няма достатъчно медицински сестри и лекари. Кой ще лекува там болните?
Леглата и респираторите не лекуват пациентите, а изнемогналият и преуморен персонал, натоварен с непреставащия поток от нови и нови пациенти. Знаете ли, че една сестра изминава до 12 км на едно дежурство, като добавите и предпазното облекло и маска, може да си представите за каква умора - физическа и психична става дума. За мен в тази ситуация адекватното управление на кризата означава познание и умение да защитиш както живота и здравето на хората, така също и да си загрижен и отговорен към тези, които спасяват човешки животи.
 
Защо, според Вас, България се нареди на последните места по ваксинация, дори и лекари и сестри от "Пирогов" се оказаха без имунизация?
Най-голямата грешка е, че се допусна различно говорене по темата, създаде се недоверие към размера на кризата, към мерките и към ваксинацията. За съжаление, подавайки се на лошо поднесена информация, че ако си преболедувал, вече си защитен завинаги, колегите, които работят постоянно във високорискова среда, явно не си дават сметка, че дори и клетъчният имунитет отслабва при коронавирусната инфекция, а добавяйки и този силно заразен и агресивен Делта вариант, нещата се влошават допълнително. Винаги съм апелирал за ваксиниране. Спомняте си, че членовете на НОЩ и после Бойко Борисов пубично се ваксинирахме. И не, за да си направим евтин пиар, а защото в цивилизованият свят така се прави. Трябва да дадеш личен пример, когато искаш да те следват, така се носи отговорност, така се гради доверие във ваксините. Другото е жалка управленска мимикрия и тежка безотговорност към обществото.
 
Как ще изпращаме болни в чужбина, когато хората умират вече пред болниците?
Това трябва да кажат в министерството на здравеопазването. Едва ли в момента мога да кажа къде и как. За съжаление капацитетът на интензивните легла в момента е почти изчерпан и това трябваше да се предвиди много преди да се случи. Този въпрос трябва да бъде зададен на Стойчо Кацаров, но виждаме, че дори в министерството на здравеопазването в момента не знаят този отговор. В Румъния положението е зле и доколкото знам, нямат възможност за поемане на интензивни случаи. Знаете, че те обявиха, че спешни случаи започват да ги карат в Германия. Проблемът е, че в съседна Гърция също няма достатъчно възможност за отпускане на интензивни легла за лечение на българи.
 
Всичко това, което чуваме и гледаме в момента, не ви ли връща година и нещо назад във времето, когато заедно с всички медици от НОЩ бяхте заклеймени, че плашите хората, че говорите как много ще измрат? Каква грешка допуснахте тогава, че да поемете толкова негативизъм от обществото?
Не беше грешка, бяхме длъжни да сме подготвени и да информираме хората за възможния най-лош сценарий. Искахме да бъдем докрай открити и коректни. В никакъв случай не сме искали да плашим някого. Бяхме длъжни да предвиждаме евентуално най-лошото развитие на кризата, а не да се самоуспокояваме с минаване между капките, че ще ни подмине.
 
Розовите очила обаче дадоха почти половин година безметежност на здравните власти сега, не е ли така?
Сигурно. Но за мое най-голямо съжаление точно в момента започва да се сбъдват точно тези, най-черните сценарии, които искахме и работихме да предотвратим. По време на предишните пикове макар и без ваксини, макар и без никакъв опит, успяхме да въведем алгоритъм на поведение, успяхме да се справим. Гледайки назад във времето, няма как да кажем сега, че ако се хванем за ръце, няма да умират хора, че няма да имаме за денонощие 310 българи.
 
Какво ще се случи през следващите седмици? Ще спре ли тази черна поредица от стотици починали?
Съдейки как са се развивали предишните вълни, може да кажем, че смъртността през следващите седмици за съжаление няма да намалява, допускам, че вероятно случаите ще се увеличат. Свидетели сме, че всеки ден в България все едно пада по един самолет и неговият пилот Стойчо Кацаров не си върши работата, не държи кормилото.
 
Кацаров или господин президентът обаче е пилотът на държавата в момента?
Всъщност, първият пилот в самолета е Радев, а вторият - Кацаров. И екипажът категорично се занимава с всичко друго, но самолетът е оставен на автопилот. Резултатът е изгубените животи - всеки ден имаме катастрофа - така гледаме данните с починали, представете си, на всеки 24 часа все едно се разбива един самолет с българи.
 
Защо решихте точно сега да влезете в политиката, когато срещу Вас беше предприето едно, да си го кажем - бяхте показно махнат, станахте пример за политическо отстраняване? Реванш?
Не, не е реванш. Искам да помогна, с каквото мога. Смятам, че имам експертизата както като лекар, така и като администратор на най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов". А дисциплинарното ми уволнение приемам повече като политическо изчегъртване, както е модерно да се говори и което се случи в първия ден, когато отидох на работа след продължителен болничен.
 
Какво ще отстоявате в 47-ото Народно събрание по управленската програма на ГЕРБ? Какво искате да промените в здравната система, като човек, който всеки ден е започвал деня си с проблемите на лекарите, болните, санитарите, медицинските сестри?
Знаете, че доходите на персонала се вдигнаха буквално тройно през последните 4 години. В "Пирогов" успяхме да обновим базата и оборудването на болницата. За следващия 4-годишен мандат в програмата на ГЕРБ е заложено да увеличим доходите първоначално на 3000-2000-1000 лева за лекар, специалист здравни грижи и санитар, а в края на мандата тези възнаграждения да бъдат удвоени. Обновяване с модерна техника, подобряване на средата, на сградите на болничните заведения. Искаме да постигнем ефективна здравна система и е необходимо да направим по-добра координация на различните нива с личните лекари, работеща връзка между доболничната и болничната помощ. Важно е да имаме мобилни екипи, мобилни аптеки, които да могат да обслужват пациентите навреме. Необходим е и нов начин на финансиране на специализациите и на редките специалности, които да позволят да се запълнят празнините през следващите 4 години. Знаем, че това е дълъг процес, но това са неща от изключителна важност. Смятам, че ще можем да реализираме и създаването на хеликоптерната спешна помощ (HEMS-хеликоптерна спешна медицинска услуга), която не е свързана само със закупуването на 6 или 8 хеликоптера, но и с допълнително изграждане на площадки, създаване на екипи, обучаване на екипи, постоянна готовност за излитане и тн.
 
Като споменахте обучението на младите специалисти, ще приложите ли на национално ниво практиката си от "Пирогов" - да изпращате млади лекари на обучение в чужбина, които след това да се връщат в болниците, които са ги изпратили на специализация?
Това е много важно и трябва максимално бързо да позволим на младите колеги, които завършват, да започнат да специализират, независимо от това къде започват да работят първоначално. Тези, които имат желание, трябва да бъдат подкрепени да правят допълнителни специализации в школи, които са се доказали в Европа. Това предстои. Що се отнася до отдалечените и труднодостъпни райони, младите колеги, които решат да работят там, ще предложим три стълба на финансиране, което допълнително да ги стимулира. Така ще възстановим здравната система в пълен обем.
 
Визитка
Проф. Асен Балтов е роден на 19.09.1966 г. в София. През 1994 г. завършва Медицинския университет. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов”. Работи в спешната болница до декември 2006 г. От края на 2006 до февруари 2013 година е ординатор в Катедра "Ортопедична Травматология и Реконструктивна Хирургия” - ВМА. Членува в EFORT - от 2003 г. ,AO Алумни Асоциация България - от 2005 г., Международна Кюнчер Асоциация - от 2009 г., АО Травма България - от 2010 г. ; АО Травма Европа - от 2011 г. Участвал е в над 100 международни конгреси и срещи с международно участие. Владее руски, френски и английски.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени