Проф. Георги Близнашки: Радевата държава в крайна сметка е една помиярска държава

Много вредно е това, което се направи да се вкарват морални категории в политиката - добро, лошо. Политиката е борба на интереси, добави конституционалистът

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки Източник: СУ

Имаше една история с онова кученце, помиярчето, което се появи на жълтите павета. Това е символът на новата ни държава - Радевата държава в крайна сметка е една помиярска държава. Това е което се получи. Там е източникът на злото! Източникът на злото е в президентството, защото този човек излезе и по най-безотговорен начин размаха юлрука си, без да си дава сметка какво ще последва надолу в обществето. Добрите-лошите, почтените-непочтените - и стана тя една! После почтените се оказаха шарлатани и изобщо нашият политически живот преминава през една много тежка криза. Това каза бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки по Bulgaria ON AIR. 

 

С годините човек започва да разбира, че политическите занимания невинаги носят радост. Не знам дали сте чували за онази велика сентенция на италианския политик Джулит от края на 19 и началото на 20 век, многократно министър-председател и когато се оттегля, една журналистка му задава въпроса дали е трудно да се управлява страна като Италия. Той отговаря "Не, никак, но няма смисъл". Казвам го във връзка с това, че в някои ситуации е най-добре да се изчака да отмине вълната и да настъпи спокойствие.

 

По думите му вече три години продължава хаосът в политическия живот у нас.

"Хаос е по-сложно понятие, по-скоро се получи една безкрайна агония, но при революциите е така - водата се размътва и се получава един водовъртеж, изплуват боклуците и трябва да мине доста време, преди да тръгнат надолу, където им е мястото. За моето поколение демокрацията беше съзнателен избор. Не съм попаднал в политиката инцидентно. Работил съм на високи равнища още преди 10 ноември и това събитие имаше един много голям смисъл - България да стане демократична и цивилизована държава, да се върнем към идеалите на нашето възраждане, времената на Търновската конституция и всичко останало", заяви проф. Близнашки.

 

Във Великото народно събрание, а и след това - между политическите партии имаше едно състезание - да доказват своята привързаност към демократичните ценности и принципи, имаше една надпревара в това отношение, а сега е обратното. Важното е да се доберем до властта, да се докопаме до властта, заяви конституционалистът. 

 

Най-обидното нещо е намесата на външния фактор, сведе всички онези усилия България да бъде свободна и независима държава. На времето аз бях студент за първа година и бях блестящ студент тогава. От Централния комитет ми предложиха да замина за Москва, за да уча международно право, международни отношения, с оглед на една бъдеща кариера и никога няма да забравя чичо ми, който е стожер на фамилията, старият комунист от 20-те години, който дойде при мен и ми каза "Сине, никъде няма да ходиш! Ще дойде време, когато политиката на България ще се прави в София". 

 

Изведнъж се оказа, че всички тези стремежи да поемем съдбата в собствените си ръце, да оттласнем чуждите влияния, разбира се, на първо място руското, то сега се замества от друго, още по-неприятно и арогантна е намесата във вътрешните работи на страната", признава бившият служебен премиер.

 

Проф. Близнашки е категоричен, че намесата във вътрешните работи на страната ни създава огромен дискомфорт.

"Започвам да си задавам въпроса след всички тези усилия, дали в крайна сметка нашият народ е в състояние да живее в условията на демокрация. Това е голямата драма, защото много лесно се поддаваме на внушенията, националното предателство стана официална политика и никой нищо не реагира. По националните медии върви един безкраен парад на глупостта. Какви ли не псевдокоментари, все едно нещата са нормални, а ситуацията е извънредна", възмущава се гостът.

 

Ситуацията е изключително трагична, натискът е огромен да се подмени политическия елит. Няма никаква съпротива. И много грешки се направиха. Не виждам онези политически среди, които са в състояние да демонстрират едно държавническо поведение. Хората бленуват за властта, така си решават собствени проблеми - лични, тяснопартийни. И виждате как се натрупва външният дълг - 50 млрд., догодина още 20 млрд. Вървим към катастрофата с отворени очи, прогнозира той. 

 

Една голяма коалиция между двете партии - първата и втората - е най-доброто нещо, но виждате, че не се случва. Има страх от изкарването на трети списък "Магнитски", България беше отворена за въздействие чрез т.н. глобален акт "Магнитски". Тук намери почва и то със съгласието на държавния глава. От 10-те санкционирани, 8 са българи. Това е абсурд и ще продължи. Не се държим като суверенна държава. Отдавна е казано, че рибата се вмирисва от главата. Чудя се лично аз как да намеря модуса, за да се преживее това подло време. Не случайно 2/3 от българите не гласуват. Аз бях един от онези 109 хиляди българи, които отбелязаха онази последна кутийка "Не подкрепям никого", разкри той. Направих го, защото не мога да свържа идеята за по-добро бъдеще с нито една политическа сила, която е на сцената, добави Близнашки. 

 

Знаете, че аз съм любимец на дипломатическия корпус, често ме канят, за да чуят мнението ми. Преди време разговарях с дипломати за тези новите хора в политиката. И аз им казвам: "Това са неподотвени хора, амбулантни търговци, хванати от улицата. Тази история с харвардските дипломи е напълно фалшива, това не е гаранция, че могат да се справят. И отговорът на дипломата беше: "Те ще се научат". Трябва да ги чакаме да се научат. И стана неудържима дълговата спирала, подчерта професорът. 

 

Много вредно е това, което се направи да се вкарват морални категории в политиката - добро, лошо. Политиката е борба на интереси. Ясно е, че тези, които се захващат с политика не са образците за морално съвършенство. Няма защо да очакваме такива неща, важното е да са достатъчно грамотни, за да отстояват националните интереси. Но в България се получи тази псевдоморалистична вълна, тя ще отмине. Не ви ли прави впечатление, че през последните няколко години, когато започна "борбата с корупцията", корупцията стана вездесъща, тя е повсеместна. Това е нетърпимо, изтъкна проф. Георги Близнашки.


Законът за разследване на главния прокурор, т.н. "законопроект Зарков", е един абсурден законопроект, очевидно е противоконституционен и дори Конституционния съд има даде едно становище, в което ясно описва защо противоречи на конституцията. Това е палиатив. Въпросът е да вземат тези 19 млрд. Трябва много да мразиш родината си, за да включиш подобен закон в Плана за възстановяване и устойчивост, категоричен е конституционалистът. Млади хора, безотговорни, правят кариера за сметка на националните интереси, добави Близнашки.

 

 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени