Проф. Михаил Константинов: Кирил Петков и Асен Василев очевидно нямат много акъл, защото да треснеш едно такова изказване, че няма да участваш в правителство на ГЕРБ или с ГЕРБ, е голяма глупост

Най-същественият фактор за съставяне на правителство у нас е войната в Украйна, добавя той

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов Източник: БГНЕС

"Кирил Петков и Асен Василев очевидно нямат много акъл, защото да треснеш едно такова изказване, че няма да участваш в правителство на ГЕРБ или с ГЕРБ, е голяма глупост. При това да го направиш несъгласувано с коалиционния си партньор. Въпросните лица, казвам го съвсем отговорно, не са особено умни. Защото, ако бяха много умни, нямаше да правят такива категорични изказвания. Двете лица сега може и да видят какво означава Магнитски, па макар и едното от тях да беше похвалено лично от Байдън навремето", коментира за в."Труд" проф. Михаил Константинов. 

 

Най-същественият фактор за съставяне на правителство у нас е войната в Украйна.

"Всичко това изисква монолитно единство на  НАТО, включително и на югоизточния му фланг. Така България добива ключово геополитическо значение и глезотии от типа "има правителство, няма правителство" вече няма да се търпят от натовските ни съюзници. Това е от обективната геополитическа гледна точка. А няма по-силна и по-важна гледна точка за държавите, която да определя тяхното поведение", смята математикът. Той допълва, че през последните 6 месеца ръстът на подкрепата за партията "Възраждане" е 37 %.

 

"За шест месеца партията е увеличила от 27 на 37 депутатите си. Ако бях политически анализатор в щаба на НАТО, щях да взема този факт предвид. Втори факт, който се наблюдава, е поведението на сегашния президент. Няма да го критикувам или да го хваля, но неговото поведение не е пронатовско като ефект. Трети факт е свързан с отношенията Гърция-Турция. В момента те са сравнително добри, благодарение на това, че в двете страни се случиха големи нещастия – земетресението в Турция и влаковата катастрофа в Гърция. Но по принцип отношенията между тези две страни са лоши заради островите в Егейско море. Турция със или без основания смята, че тези острови са разпределени несправедливо. Това е важен фактор в отношенията между тези страни, който не може лесно да бъде отстранен и който отслабва югоизточния фланг на НАТО", припомни проф. Константинов. 

 

Относно сметките за правителство той изчислява, че в 49-тия парламент съвкупността ПП/ДБ + "Възраждане" + БСП има 124 депутати и правителство без една от тези сили не може да се избере.

"И понеже БСП и "Възраждане" не могат да участват по геополитически причини, остава ПП/ДБ да се разцепи на ПП плюс ДБ, така че ДБ да участва", отбелязва бившият шеф на "Информационно обслужване". 

 

Според проф. Константинов ГЕРБ трябва да предложат правителство като получат първия мандат.

"Смятам, че натискът от страна на нашите съюзници е абсолютно оправдан, защото ние не можем да членуваме в ЕС и НАТО и да не си плащаме за сигурността, която те ни дават. Тази сигурност не се постига с членски внос. Прави се с геополитически решения, които често са непопулярни и болезнени. Така се плаща за това, че си защитен, и това е правилно. Друг е въпросът, че и двете страни в украинския конфликт в момента вървят като слепци към пропаст. Навремето бяха намерени решения за Корейската война (макар и временно), за Берлинската криза и за Карибската ракетна криза. Трябва да намерим решение и за войната в Украйна. С малко помощ и от България", уверен е проф. Константинов. 

Още от "Интервю"

Американският посланик в България: България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия

Според него е важно, че "през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени