Проф. Михаил Константинов пред Zonanews: Политиката изглежда обърната с хастара нагоре. Получаваме каквото избираме!

Моят народ иска да му е трудно, убеден е професорът

Михаил Константинов
Михаил Константинов Източник: ИО

Интервю на Живка Кехайова с проф. Михаил Константинов

Г-н Константинов, очертава ли се разлика между заявеното и слученото от Кирил Петков и новото правителство още в тези първи дни?

Всъщност ние не знаем какво е заявено. Знаем само някои общи приказки, без срокове, без каквато и да е конкретика. Това за десните цели с леви мерки е просто фраза, при това не знам дали е оригинална. Тя нищо не значи. Нещо като: "Дайте да дадем" и други подобни. Твърде малко време е минало, за да кажем също какво и изобщо направено ли е нещо. Единствено бих посъветвал младежите да работят правилно и да говорят правилно относно числата. Да не ги наричат цифри, например. Голяма цифра е, да речем, 5 километра. Голямо число е нещо съвсем различно. Не е дребнавост, трябва да се внимава с числата. Трябва да се научат добре да броят, например мостовете по Дунав. Защото, когато вместо две кажеш едно, грешката е 100%. Защото, когато кажеш, че има 8,8 млрд. Ваксинирани с първа игла, а цялото население на Земята е 7, 8 млрд., говориш глупости, а като говориш глупости не ти вярват. Имат поне 20-30 съветника. Да си назначат поне един, който може да чете. От "Гугъл" да чете, от "Уйкипедия" да е – цитатите и фактите, може и да ги грешат, но с числата са изрядни. Какъв вид и структура е това, което наблюдаваме в държавата в момента. Някак странни са нещата. В момента не само у нас, в целия свят политиката изглежда като обърната с хастара нагоре - и в Европа, и в САЩ. Човечеството изглежда полудяло и ако не му дойде навреме акъла, не знам какво ще стане. Това, което се случва щеше да е ужасно смешно, ако не беше страшно. Виждате какво става в Европа с цената на тока. Цените направо полудяха.

 

Защо?

Аз направо ще кажа на който не знае какво се случи. Без Франция, която си пази ядрената енергетика, всички други са напълно полудели. Германците се "простреляха" в двата крака и в ръката като си затвориха ядрените централи, топлоцентралите, а сега се канят да си спрат и т.н. "Северен поток", който горе-долу ги крепи в момента. И ми е много интересно какво ще правят. Щели да разчитат на перки, на солапки и на едно нещо, което аз наричам лайнарки (не знам дали ще го напишете, но е точно) – енергия от отпадна биомаса. Следствието – два дена като няма вятър, и слънце, и ток няма. Токът не може да се складира. Не можеш да си го сложиш в "кофа" и да си го ползваш като има недостиг. На всичкото отгоре ще минават изцяло на електрички – щели да карат само електрически коли, което вече е окончателно някакъв парадокс, защото те нямат енергия да се стоплят, не коли да зареждат. Няма как да стане. Просто ток няма. Между другото, американците почнаха да се осъзнават и тая глупост поне не я правят. Само вкараха наивните европейци в капана и естествено, нямат намерение да ги последват. А европейците с огромен ентусиазъм грабнаха "пистолета" и си се прострелват – в единия крак, в другия... - сами си го правят. Пълен абсурд! На този фон какво да говоря за странностите в българската полтика?

 

А за странното увеличаване на политическата репресия у нас? За Рашков, за назначенията на ченгета на всички нива – например трима в кабинета на новата външна министърка? Защо това се случи?

След съветските танкове, нахлули у нас през 1944 година до падането на този режим 1989 година имаме оправдание. От там натътък всичко, което се случи е по наша вина. Ние така си избираме и вината си е наша. Колкото и да говорим за купуване на гласове, или за фалшификации с машините, изборите у нас общо взето правилно отразяват желанията ни. Истината е, че няма кой знае какви нарушения, особено в мащаб, който реално да повлияе. Получаваме това, което си избираме. Поискали сме Рашков, получихме Рашков. Само ще припомня, че г-н Рашков навремето не беше избран за главен прокурор заради това, че е свързан с комунистическата силова структура. Ами това му е произходът на Рашков, същността му. Какво друго да очакваме от него? Аз пък много бих се учудил, ако той не се държеше точно така. Отговорността е на всички ни. Аз може да съм гласувал за друго, но моят народ така иска – всичко да е по трудния начин, да е по грозния начин. Известно утешение за мен е, че явно не сме по-различни от другите и то от развитите народи. Вижте какво си избраха германците! Ами американците вижте какво си избраха! Една политическа дама в Германия заяви и не на шега, че като няма ток, ще си вземат от контакта. Цяло поколение в Европа израсна с убеждението, че храната идва от супермаркета, водата от крана на чешмата, а електроенергията – от контакта, или копчето. Възможно ли е друго, освен кретенизъм? И у нас е кретенизъм, но ние можем поне да се оправдаваме, че от нас нищо кой знае какво не зависи – каквото искат от нас, това правим – какви коалиции, какви политики, какви национални идеи? Нека да си пожелаем светли християнски празници и да се опитаме да ги отпразнуваме. Вярно, че онези олигофрени от Западна Европа, се опитаха и тях да ни отнемат, да ги отменят. Тази година не успяха, но догодина ще успеят. (Европейската комисия публикува насока, в която се предлага "Коледа" да се замени с "празничен сезон", за да се обърне внимание и на други религиозни общности, бел авт. ). Ще успеят, защото християнската цивилизация загива.

 

До такава степен ли политиките на идентичността, подети от ляволибералния модел са в услуга на глобалните парични потоци, че да се самозатриваме направо с кеф?

Човечеството досега е имало 7-8 велики цивилизации и всяка от тях е минала по очедващо еднакъв път с останалите – раждане, развитие, върхово достижение, отмиране. Дошъл е краят на християнската цивилизация. Дано следващата да не е ужасна! Според мен каквито и усилия да се правят в полза на мюсюлманската цивилизация, следващата ще е от изток – на Китай. Мюсюлманската просто няма мощта на Китайци, на Янонци, на изтока. Нека да е ясно, аз нямам нищо против нашите мюсюлмани в България – изключително лоялни граждани, нямам против и нормалните мюсюлмани по света. Т.е. Не мюсюлманството ме притеснява, а онези различните мюсюлмани, които все повече нахлуват в Европа и които не приличат на описаните от мен. Много им се иска на тези различни мюсюлмани да завладеят Европа, но ще дойдат китайците. Цивилизациите са като хората – раждат се, растат, остаряват, умира.

 

С други думи християнската цивилизация е остаряла и в момента вече я е обхванало старческото малоумие?

Нещо такова. В Африка живеят около 1,2 млрд души. Живеят при невъобразими условия наистина и всички искат до дойдат в Европа. Населението в Африка се увеличава всяка година с 30 млн. И какво прави Европа? Води разговори как да ги пуснем. И Меркел дори я оплеска здраво с емигрантите. Чудим се как и по колко да ги пускаме? Ами няма как Европа да оцелее. Просто няма достатъчно място да поеме такъв поток. Малоумниците в Западна Европа се мъчат да намерят критерии и вярна бройка – няма такива. Истината е, че ако този процес продължи, ще се наложи границите силово да се защитават. Знаем какво значи силово. Какво пък – и в Конституцията ни пише, че е наше задължение да браним родината. Друг е въпросът, че при малко повече мисъл и политическа отговорност можеше да не се стига до там. Всички знаем какво значи силово. Убеден съм, че човечеството ще оцелее в крайна сметка, но християнската цивилизация, едва ли.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени