Проф. Михаил Константинов, специално за Zonanews: Безпочвените обвинения за фалшификация на изборите са подривна дейност

Тежък политически гаф е не упражняването на конституционните права на президента, а определянето на датата 4 април, казва проф. М. Константинов

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов Източник: Zonanews

Проф. Михаил Константинов, председател на Борда на директорите на "Информационно обслужване", отговори в интервю за Zonanews на обвиненията, които отправиха към него по-рано днес от инициативата "Социалисти за развита България" към БСП. Оттам поискаха оставката на проф. Михаил Константинов с множество обвинения и квалификации. От БСП обвиняват председателя на "Информационно обслужване" в куп грехове. Според градацията на бившите комунисти, проф. Константинов правел "неща, които и Коза Ностра не върши". 
Ето какво отговори той по повод тези крайно грозни и напълно недоказани опити за дискредитация и черен PR.

Г-н Константинов, от инициативата "Социалисти за развита България" към БСП искат Вашата оставка, как бихте коментирали това?

Живеем в свободна държава и всеки има право на мнение. Свободата на словото е основата на всички свободи. В името на тази свобода понякога се налага човек да слуша и да чете странни неща.

 

Обвиняват Ви, че хвърляте "куп квалификации срещу опонентите на управляващите, атакува основполагащи държавни институции, обслужва безупречно управляващите и отхвърля всички предложения на опозицията, които биха довели до улесняване гласуването на максимален брой български граждани и упражняването на наблюдение и контрол, като превенция на нарушенията и измамите". Това са много тежки обвинения, част от които съставляват деяния, наказуеми по членове от Наказателния кодекс. Мислите ли, че това е опит за черен PR срещу Вас персонално. И ако да - то защо БСП съучаства в подобен джелатски опит за такъв PR?


Доколкото разбирам, става въпрос за едно мое интервю във в. "Монитор". В горните обвинения няма конкретика и няма как разумно да ги коментирам. Ще се опитам обаче още един път бавно да обясня за какво иде реч в това интервю. Подчертавам, бавно.

За видеонаблюдението на изборния процес – не мога да си представя как то ще подобри сигурността. Със сигурност обаче ще помогне на дилърите на гласове, за да лъжат клиентите си, че ги наблюдават. За гласуването с машини в Европа – има го само за по-малко от 1% от населението. Където го имаше, го изхвърлиха. В Германия го забраниха. За интернет гласуването – има го за по-малко от 1% от населението на Европа. Освен това при такова гласуване няма тайна на вота, с което се нарушава конституцията. За гласуването по пощата – има го в Европа, но при него се нарушава тайната на вота. От дистанционно гласуване (по интернет или по пощата) всички партии много се страхуват. Те си знаят защо.

Основна гаранция за честността на вота е съставът на изборните комисии. Във всички такива комисии (секционни, районни и Централна) управляващата партия е в малцинство. Така е от 1991 г. насам. Ако комисиите се канят да лъжат, то това означава, че опозицията ще лъже себе си. Това е обида към опозицията. Освен това, само часове след края на изборния ден всички секционни протоколи са в облака на ЦИК. И в техния хартиен формат (често доста неграмотен), и във вид на текстов файл, и в машинно четим формат.


От БСП цитират Ваши твърдения и настояват, че атакувате президента за неговото конституционното право да определи датата на изборите, като сте нарекъл "тежък политически гаф и удар срещу католиците и арменците у нас" определянето на датата 4 април т.г. Според БСП , Вие сте отправил "обвинение за компроматна война с жените и децата на противника, каквато и Коза Ностра не правела, очевидно насочено към президента на Република България". Как ще коментирате това?

Тежък политически гаф е не упражняването на конституционните права на президента, а определянето на датата 4 април. Защото тя е крайно неудобна за българските католици и за българските арменци и те това вече го казаха. Да, българската конституция има дефект по отношение на насрочването на редовни парламентарни избори. Този дефект вече се видя на изборите през 2001 г., когато те бяха забавени с два месеца. Конституцията трябва да осигурява 48-месечен цикъл при редовните избори. Нашата конституция допуска 50-месечен цикъл.

Естествено, че безпочвените обвинения за фалшификация на изборите (от кого, от опозицията, дето има мнозинство в комисиите ли?) са подривна дейност.

И да, да се атакуват жените и децата на противника е нещо, което дори и италианската мафия избягва да прави. Или поне по мое време избягваше. Един път мафиотите го нарушиха това правило (убиха дете на магистрат) и после държавата ги попиля.

Всичко това изречено ли е от Вас, или има и вмъкнати, приписани Ви тези. И още - как ще се защитите срещу този опит с ботуши да бъде газена професионалната чест на доказан професионалист като Вас?

 

Аз съм математик. Когато кажа нещо, то е вярно. Може да не казвам всичко (то не е и възможно), но за казаното от мен се подписвам. И няма какво да се защитавам от твърдения, които не се подчиняват на стандартите на логиката. Ако някой иска да водим смислен разговор, има един начин. Който не е съгласен с някое мое твърдение, го цитира точно (както се казва, с кавички). Аз обяснявам защо твърдението е вярно и минаваме нататък. Разбира се, възможно е и аз да сбъркам някъде. Човешко е, но при мен е много малко вероятно.

И накрая, категорично съм съгласен с твърдението, че "Два месеца преди предстоящите парламентарни избори няма по-важни задачи от гарантиране на тяхната прозрачност, честност и представителност". За целта е необходимо да се прекрати подривната дейност срещу българската държавност. За 27 години (1991-2017) българският Конституционен съд е касирал 1 парламентарен партиен мандат от общо 2160. За близо 18 години обработване на изборните резултати, срещу работата на дружеството, което имам честта да представлявам, няма нито едно възражение за достоверността на тази обработка. А това са стотици хиляди документи и десетки милиони числа. Това са фактите.

 

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени