Проф. Михаил Константинов, специално за Zonanews: Никога не е виждана такава шуробаджанащина в управлението, каквато имаше в правителството на Кирил Петков, плюс изключителна некомпетентност

"България се нуждае от достойна и компетентна власт, и това вече е жизнено важно. Никаква друга, освен евроатлантическа ориентация България в момента не може да има" - убеден е Константинов

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов Източник: Zonanews

Интервю на Живка Кехайова

 

Проф. Константинов, логични ли са според Вас резултатите от последните социологически проучвания за нагласите на българите относно вота на 2 октомври?

 

Да, нищо изненадващо. Отдавна социолозите казват, че в следващия парламент ща има между 6 и 8 партии. Логично е ГЕРБ да водят. По-интересно е какво се случва в дъното на таблицата. Отдавна съм го казал - ГЕРБ и ПП общо, вероятно ще вземат около 120 гласа, а точното им разпределение, ще видим след 2 октомври.

 

Ако Кирил Петков и Асен Василев забравят изявленията си и вземат да мислят, ако Бойко Борисов реши да не бъде премиер, дори е възможно едно стабилно правителство.

 

Аз много уважавам Борисов като най-дълго управлявалия български премиер, но в момента той няма реални шансове да стане премиер. Разумно е премиерът на ГЕРБ да бъде друг човек, а той да си ръководи партията и да отстъпи стратегически крачка назад.

 

В противен случай през януари вероятно пак ще сме на избори.

 

Как ще изглежда едно стабилно правителство - политическо, или експертно?

 

Всъщност всяко правителство е политическо. И по Конституция е така дори. Няма значение как ще го кръстим - експертно, или някакво друго. Всяко правителство е политическо и това е най-политическия орган в парламентарната демокрация. Какви ще са хората в него - повече експерти, или повече политици, не променя същността му. Всяко правителство си поставя политическа цел и я следва.

 

За съжаление сме се нагледали на бездарни правителства, особено в последните 2 години. Това просто не може да продължава така. България се нуждае от достойна и компетентна власт, и това вече е жизнено важно.

 

Считате ли, че изборът на гражданите ще е определен във висока степен от евроатлантическата ориентация?

 

Никаква друга, освен евроатлантическа ориентация България в момента не може да има. Тя е общоприето направление. Ние сме стъпили на евроатлантическата писта. Въпросът е ще тичаме ли по нея, ще вървим ли, ще стоим ли.

 

Оказва се, че има сили, които искат преразглеждането на тази ориентамция.

 

Естествено е да ги има. Имало ги е и преди - в условия на демокрация всякакви хора изразяват всякакви нагласи, но преобладаващото мнозинство - поне 2/3, са за евроатлантическия курс на страната.

 

Коя беше основната грешка на правителството на Кирил Петков, защото виждаме регрес и при ПП, и при БСП, за ИТН - да не говорим?

 

Ами аз изобщо не разбрах какво всъщност искат. Каква е стратегическата цел на това управление? Освен, че назначиха всички роднини, ученайки, тъщи, приятели - това е най-шуробаджанашкото правителство, което българия е имала откакто падна комунизма. Никога не е виждана такава шуробаджанащина в управлението, каквато имаше в правителството на Кирил Петков, плюс изключителна некомпетентност.

 

Много трудно мога да се сетя в момента кой от последното правителство, което падна, беше компетентен. Сигурно е имало и компетентни, особено на средното ниво - не може всички да са били идиоти, но тези, които управляваха, бяха забележително некомпетентни и при това не го осъзнаваха. Бяха за сериозно наблюдение тези хора. Те наистина си вярваха, че са еманацията, солта на българското общество. За съжаление и през това трябваше да минем.

 

Всъщност в предизборната си кампания ПП се хвалят, май, единствено с това, че са изпълнявали предизборната програма на БСП...

 

Даже не ги следя. Ясно е, че по време на кампания се лъже. По-скоро трябва да се замислим, какво очакваме като цяло. Какво точно искаме. И да го поискаме ясно.

 

Защо хората дадоха шанс на така откровено некомпетентни, според Вас, политици?

 

Просто в обществото се натрупа умора от управлението на ГЕРБ. То не беше 12 години, разбира се, а точно 3 606 дни - по-малко от 10 години. Но въпреки това хората оставаха с впечатлението, че е управлявал само той и свързваха всичко - и добро, и зло, само с неговата личност. 

 

А в последните 10 години България много се промени. Друго поколение влезе в живота и съответно в политиката. Избирателният корпус се промени много в сравнение с това, което беше след падането на комунизма. Дойдоха едни млади хора, не особено добре ориентирани в това, което се случва и видяхме какво стана.

 

Всички политици у нас трябва да са наясно, че България вече не е същата. Това не е България отпреди 15 години. Сегашната е съвършено различна. Други хора си казват мнението, други хора гласуват и всички ние трябва да се съобразяваме с това. Те ще трябва да си го направят - техния свят. 

 

Ние не им оставяме много добър свят - не говоря само за България, а за съвременния свят като цяло, но ето, вече те трябва да си уреждат живота. Тяхно е бъдещето. Да са живи и здрави, ще направят своите грешки. Можем само да се надяваме, че те ще се учат от тях.

 

Михаил Константинов: Михаил Михайлов Константинов е български учен, математик, професор, бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия, бивш председател на Съвета на директорите на Информационно обслужване АД и, към май 2021 година става негов член.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени