Проф. Пламен Павлов: Не може да твърдиш, че си патриот, и същевременно да си проводник на руските интереси - да бъдеш агент на държава, която ни е обявила за вражеска

Макар самият акт да е събитие с нотки на авантюризъм, то се оказва успешно заради противоречията на Великите сили и на крайно отрицателното отношение на Русия, казва професорът историк

Проф. Пламен Павлов
Проф. Пламен Павлов Източник: Фондация "Българска памет"

"Съединението е плод на "пиянството на един народ" - думите на Иван Вазов са за Априлското въстание, но в много голяма степен важат за акта на Съединението, който е не по-малко екзалтиран и, за щастие, успешен", казва известният историк проф. Пламен Павлов. Не бива да се забравя, че Съединението не е еднократен акт, заявява той. То не започва на 5 срещу 6 септември, а на практика 7 г. по-рано във Велико Търново.

 

"Идеята, че това, което е сторено с Берлинския договор, трябва да бъде колкото се може по-скоро поправено и да се възстанови единството на българската нация, започва с първия комитет "Единство", създаден на 29 август 1878 г. в старата столица Търново. Сред учредителите са Стефан Стамболов, Георги Живков, Христо Иванов Големия и Любен Каравелов, който по това време е много тежко болен от туберкулоза", припомня проф. Павлов.

 

На 13 юли 1878 г. Великите сили - Австро-Унгария, Германия и Великобритания, подписват Берлинския договор, който променя разпоредбите на мирния договор от Сан Стефано от 3 март същата година и определя бъдещето на Балканите. Най-силно ощетена от Берлинския договор е България - нейната територия е между река Дунав, Стара планина и Софийския санджак. Това има отзвук в другите големи български градове и на първо място в Пловдив, тъй като пряко ощетени от решенията на Берлинския конгрес са българите в Тракия - районите, в които е Четвърти окръг на Априлското въстание.

 

"Цялата идея не включва само Княжество България и Източна Румелия. В нея винаги на преден план е и Македония. Днес много често нещата някак се фокусират само в Пловдив, а се забравя за първоначалните замисли на българските революционери да бъде предприета масова революционна акция, която да доведе и до освобождението на Македония", подчертава историкът.

 

"Самата идея за съставянето на Български таен централен революционен комитет начело със Захари Стоянов е дадена от македонски българи, които правят подобен комитет в Асеновград месеци по-рано", допълва той.

Макар Съединението да е събитие с елементи на авантюризъм, то се оказва много успешно заради противоречията на Великите сили и на първо място - крайно отрицателното отношение на Русия. Това положение на разделяне на свободните български земи на едно трибутарно княжество и една автономна провинция не може да бъде прието.

 

"В този контекст има единство между тогавашната българска интелигенция и политическия елит,

без аналог в дотогавашната ни история. Не е било никаква изненада за Великите сили, че българите налагат, макар и против волята на целия останал свят и особено на нашите балкански съседи, подобно решение", обяснява проф. Павлов.

 

Пловдив е център и двигател на събитията, но те са предшествани от бунтовете на младежите в Панагюрище, борбата за обединението на България на чирпанлии, които записват името на града в революционната летопис на съединисткото движение. Това е едно всенародно движение. "На практика целият управляващ елит в Румелия е съединистки и затова партията, която обещава Съединение, а не го извършва, е наричана лъжесъединистка, макар че това е твърде крайно.

 

Самият генерал-губернатор на областта Гаврил Кръстевич, независимо че става жертва на една трагикомична сценка с това как е качен във файтона, охраняван от Недялка Шилева и четниците на Чардафон, казва: "И аз съм българин". Със своята пасивност този доста енергичен човек и добър администратор също подпомага този акт", твърди проф. Павлов. И се връща към македонската връзка, която е изключително силна, а в последно време напълно се игнорира.

 

"Самата идея за подобно действие е дадена от Спиро Костов - един македонски българин на служба в Пловдив. Той е полицейският началник на Голямо Конаре. Негов колега по военна линия пък е Чардафон - Продан Тишков. В акцията са въвлечени много македонски българи. Трайко Китанчев, който е учител в Пловдив, бъдещият голям държавник Андрей Ляпчев, тогава ученик в Ловешката гимназия и пратеник на комитета в Панагюрище, където се запалва фитилът на събитията още на 2 септември", казва професорът.  

 

В защитата на Съединението по време на Сръбско-българската война се откроява и ролята на капитан Коста Паница. Той е търновец, но се смята за неформалния лидер на македонските харамии. Тогава действат много хайдушки чети от Македония, които носят ятагани и задават команди на турски.

 

Така наплашват сръбската войска, защото ги приемат за част от турската армия, дошла на помощ на българите, обяснява още за историческия акт проф. Павлов. "При преговорите с РСМ двустранната комисия, която виждаме, че вече не работи по вина на Скопие, търсеше общи дати за чествания. Една от общите дати е 6 септември и в това не бива да има съмнение", казва Пламен Павлов. Много е силна връзката на радетелите за обединение с националното революционно движение отпреди Освобождението. Неслучайно лидер на комитета е Захари Стоянов, един от апостолите на Априлското въстание.

 

Другата голяма фигура е Иван Андонов, също съратник на Левски и участник в Старозагорското и Априлското въстание. Това несъмнено е една млада политическа класа. "Много често днес нашите политици се оправдават с това, че някои от тях били млади и нямали опит. Нищо подобно! На тяхната възраст някои от тези, за които говорим, даже не са живи. Захари Стоянов умира на 39 г., а Стамболов - на 41 г.", обяснява професорът. В Княжеството настроенията за съединение също са били много силни и те са подхранвани всяка година от съборите на Бузлуджа.

 

"Тези събори, които днес една от българските партии развява като свой байрак, всъщност са се организирали всяка година в памет на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и са събирали младежи от двете страни на Балкана.

Ние има защо да се гордеем с това събитие, плод на всенароден подем и единение. То винаги ще остане една от най-светлите дати в историята ни. Но то на практика не постига първоначалните стремежи на своите създатели и участници за освобождение и на Македония.

 

Смята се като една поредна, разбира се, много важна крачка към национално обединение, което, за съжаление, така и не се състоя. Основната вина имат не толкова българските политици и цар Фердинанд, който ние сме свикнали да обвиняваме, колкото геополитическите процеси в световен мащаб. Световните войни решиха до голяма степен въпроса във вреда на България". Това е оценката на професора за събитията от 6 септември 1885 г.

 

Според него самият факт, че всяка година в Пловдив се събират хиляди хора от цяла България, че всичко това остава живо в народната памет, че му се търси нов смисъл, е достатъчно стимулиращ. "От друга страна, Съединението показва, че националните интереси наистина са над всичко. Те са и над интересите на Русия.

"В момента политически спекуланти у нас, псевдонационалисти, национални предатели свързват патриотизма с варварския режим на Владимир Путин.

 

Не може да твърдиш, че си патриот, и същевременно да си проводник на руските интереси - да бъдеш агент на държава, която ни е обявила за вражеска. В случая това означава да подкрепяме нападнатата страна. Неизбежно и тази година на преден план ще се изтъпанят разни политици, ще спекулират с датата, забравяйки, че всъщност тази национална енергия беше насочена от хора, които преди всичко бяха русофоби, т.е. хора, които защитават българските интереси от посегателствата на външни сили, включително и на "освободителката" Русия, която се компрометира веднъж завинаги с отношението си към Съединението. Макар че по-късно самата Русия осъзнава грешките си и има немалка роля в узаконяването на Съединението", подчертава проф. Пламен Павлов.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Не може да твърдиш, че си патриот, и същевременно да си проводник на руските интереси - да бъдеш аг

Макар самият акт да е събитие с нотки на авантюризъм, то се оказва успешно заради противоречията на Великите сили и на крайно отрицателното отношение на Русия, казва професорът историк

Прочетете повече прочетете повече

Висока избирателна активност или нова политическа сила може да спре серията от неуспешни мандати за съставяне на правите

От 2001 година насам тенденцията в българския парламент е да се излъчват коалиционни правителства, като той става все по-раздробен и раздробен, което означава, че или трябва да има широка коалиция, или най-големите партии да се разберат да управляват заедно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени