Проф. Тагарев пред Politico: Присъединяваме се към "снарядната коалиция" в помощ на Украйна

Новото правителство на България има намерение решително да помогне на Киев, за разлика от своите предшественици

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: 24 часа

България възнамерява да се присъедини към общоевропейската програма за доставката на боеприпаси за Украйна, с които страната да отблъсне руската агресия. Това заяви в интервю за  Politico новият военен министър на страната Тодор Тагарев.

 

Още през май т.г. ЕС окончателно потвърди решението си за изпращането на Украйна на 1 млн. 155 мм снаряди и ракети. Снарядите ще бъдат предоставени от собствените запаси на държавите-участнички в инициативата, а от бюджета на ЕС ще им бъде предоставена компенсация в общ размер от 1 млрд. евро. Освен това, още 1 млрд. евро ще бъдат похарчени за придобиването на новопроизведени боеприпаси за Украйна. 

 

До този момент България беше една от двете страни в ЕС (другата е неутралната във военно отношение Ирландия), които не се бяха присъединили към тази програма. 

 

"Категорично ще се присъединим към тази коалиция. Мисля, че можем да обезпечим част от необходимите боеприпаси на Украйна. Няма политическо решение, но ние беусловно ще положим всички усилия и аз вярвам, че ще намерим начин", заяви българският министър на отбраната. 

 

Politico отбелязва, че това заявление свидетелства за рязка промяна във външната политика на България, след като на власт застана новото правителство.

 

По думите на Тагарев, важността на участието на България в "снарядната коалиция" се състои в това, че "традиционно, от съветски времена, се е специализирала в производството на стрелково оръжие, леки въоръжения и боеприпаси". 

 

Според мнението на проф. Тагарев, изразено пред авторитетното американско издание, "Украйна трябва да бъде приета в НАТО, когато условията позволят това". Той добави, че е силно обезпокоен от влиянието на Москва в България и обмисля създаванто на нови специализирани подразделения за борба с дезинформационните наративи на Русия. 

 

"Трябва се противопоставим ефективно на руската пропаганда, на дезинформационните кампании и всякакви други видове влияние, които имаме в страната. Руският посланик (в София, бел. ред.), както и някои политически партии и влиятелни политици говорят в един глас - и това не е гласът на нашите съюзници", заяви проф. Тагарев. 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени