Психиатър анализира състоянието и поведението на диктатора Путин: "Страхува се от народа си, затова е толкова яростен срещу Украйна и украинците"

Поведението му има класически епилептидни черти, коментира психиатърът Роман Долински

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Россия24

При руския диктатор Владимир Путин може да се  забележи епилептоидно разстройство на личността, но не се забелязват признаци на класическа епилептоидност. Това заявява практикуващият психиатър Роман Долински в интервю за интернет изданието HB.

 

Специалистът е категоричен, че при Путин са ясно забележими отсъствието на емпатия, жестокост към близкото обкръжение, недоверие, убеждението, че е прав този, който е по-силен и агресивен. 

"Това са черти, свойствени на асоциалните психопати. Поради това при Путин са забележими признаците преди всичко на тези две разстройства на личността. Що се касае до неговото поведение, то аз бих казал, че то в последно време съществено се промени. Работата е там, че разстройството на личността - това е нещо, което съпровожда човек през целия живот. И ако преди Путин можеше по някакъв начин да го компенсира или неговото обкръжение му създаваше определен имидж, то с увеличаването на неговите неуспахи, остаряването и прогресиращите болести, неговите личностни черти се обострят. Именно това виждаме сега и чуваме в неговите изказвания, демонстриращи извънмерна агресивност, която той вече не може да скрие", добавя Роман Долински. 

 

На въпрос как възникват подобни заболявания като разстройството на личността при Путин, психиатърът отговоря, че става дума за състояние, което се формира с развитието на характера до 18-20 г. При това има голямо значение наследствения фактор и нервнофизиологическите особености, но такова разстройство се формира и при определено възпитание, особено когато се касае за социални психопати. "Известно е, че Путин е бил "проблемно дете", получил е улично възпитание, израснал е в проблемно семейство, подлаган е на издевателства като малък, а когато пораства започва да се самоутвърждава за сметка на по-слабите от него", добавя психиатърът Роман Долински. 

 

Той си обяснява войнстващата ненавист и агресивност на диктатора Путин към Украйна и украинците с неговия страх, че примера на Украйна може да бъде последван от руския народ. "Путин фактически се бои от народа си. Оттам е тази ярост, жестокост, параноидалност и подозрителност към всеки. Епилептоидните му черти се проявяват в това, че той иска всичко, което го заобикаля да е така, както той е решил и в никакъв случай другояче. Има такава изкривена форма на педантичност. Има педанти, които насочват своята взискателност преди всичко към себе си. Докато епилептоидите са педанти, които заявяват изискванията си преди всичко към обкпъжаващия свят и хората, които ги заобикалят (...) Това са хора, които смятат, че само те са прави. Те не могат да възприемат хаотичността на света, не търпят критика и реагират бурно на нея, защото критиката към тях нарушава онази картина на подреденост, която те искат да наложат на околните", коментира Долински. 

 

Психиатърът обяснява постоянните лъжи на Путин и склонността му да отрича очевидни факти като съзнателно поведение, което се опитва да защити своите фикс идеи, онези "свръхценни" за него идеи, които са намерили своето обосноваване в действителни събития. Путин ги обагря в силна емоционална окраска и те напълно са обсебили вниманието му. 

 

"При Путин са се оформили няколко свръхценни идеи, една от които е убеждението, че трябва да завладее Украйна. Той е фиксиран върху това и не може да скрие емоциите си, които често вземат връх. Това е много видимо при него - не случайно често казват, че Путин има поглед на маниак. Но думата "маниак" е много битова, по-скоро става дума за маниакален синдром или мания и това е друго. Това е по-скоро поглед на човек, който много е потънал в една отделна идея, която отдавна е откъсната от реалния живот, но човекът, който е обсебен от нея е готов на всичко заради тази идея", добавя той. 

 

На въпрос откъде идва това зацикляне  на военнопрестъпника Путин върху различни символи и исторически дати, психиатърът Долински отговаря:
"Има хора склонни към мислене в символи. Но това не се отнася до Путин. При него "символизмът" е различен: той превръща в нещо сакрално отдавна отминали дати или исторически фигури. Неговият символизъм е много ограничен, всичко се върти около остарели граждански и военни тържества с патос и щампи - "дедите ни са воювали", "защитаваме своите", "нашата родина ще му даде да се разбере на този проклет Запад" и вс ев този род. Все едно и също, но то се разширява и ретранслира (...) Работата е там, че той не е способен да създаде някаква идеология. Даже идеологиите на нацизма/фашизма,с които политолозите уподобяват идеологията на "путинизма" и "рашизма", са въплътени в путинската пропаганда без система и непоследователно. Видно е, че той няма достатъчно интелектуални способности за това, а и особеностите на характера му не способстват за това", подчертава Роман Долински. 

Още от "Интервю"

Георги Търновалийски специално за Zonanews: Корнелия Нинова си е направила един Национален съвет, който ползва като гуме

"На страната е нужна силна лява партия. В момента БСП не е тази нужна на България партия, заради Нинова и тясното ръководство", анализира Търновалийски

Прочетете повече прочетете повече

Владислав Горанов: Вероятно другата пролет пак ще сме на избори. Лошото е, че не виждам много принципни играчи на полит

"От височината на президентството ще е дребнаво, ако Радев тръгне да се саморазправя с тези, които той субсидира със своя авторитет, но и не бива да допуска тяхната сметка да се пише на неговото правителство и да мълчи", казва Горанов

Прочетете повече прочетете повече

Весела Лечева: Не е нормално да протегнем коалиционна ръка към наш идеологически противник като ДБ или към ПП

Според нея, "този тежък и дълъг танц с "Демократична България" и с хора, които са те посочвали за голямото зло, няма как да се разбере от нашите членове и симпатизанти"

Прочетете повече прочетете повече

Димитър Дъбов-БСП, специално за Zonanews: Логично отиде към края си едно изключително неуспешно управление с участието н

"Няма видими белези президентът да е свалил тази коалиция, но имаше видими белези, че той я лансира и сложи на власт, а те се самосвалиха" - казва Дъбов

Прочетете повече прочетете повече

Петър Чобанов: Кабинетът в оставка няма усет за това, какво представлява държавата и какво означава защита на националн

"Дали ще го квалифицираме като проруско управление, то е силно хаотично и дори да са имали други намерения, това, което виждаме като резултати се разминава с тези намерения", обобщи Чобанов работата на отиващия си кабинет

Прочетете повече прочетете повече

Петър Николов специално за Zonanews: За "Продължаваме промяната" властта е като детска игра. Те дори не съзнават, че от

ИТН, ДБ и БСП са уплашени от бъдещ или твърде нисък изборен резултат, или направо от падане под 4%. Съответно нито могат да дефинират някакъв национален интерес, нито пък да надскочат личните и партийните си интереси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени