Психиатърът Любомир Канов: Това са барабаните на чекистите, които идват отново, изпълзяват отнякъде, но този път приказно богати

Така че сега пагонът е завзел всички капии, така да се каже

Д-р Любомир Канов
Д-р Любомир Канов

Д-р Любомир Канов, политзатворник преди 10 ноември 1989 г., емигрант в САЩ, писател и публицист: " Това, което се случва с "Труд"  е изключително позорно действие. Лично аз имам силна антипатия към така наречения професор Минеков. По други причини, но това беше черешката на тортата, според мен. Минеков се гордее, че го сравняват с Бойко Рашков, за него това било чест. Какви времена"!

 

Живели сте и преди 10 ноември 1989 г. Имаше ли тогава такива репресии

Репресиите бяха толкова тотални, че неща, като днешните дори не можеха да се откроят. Затова изглежда толкова отвратително и отблъскващо сега. Мога да го сравня само с ефекта на все още стърчащия паметник на съветската армия като нещо толкова омерзително.

 

Но Бойко Рашков ще остане и в редовното правителство...

Това ме кара да изтръпвам, защото това са барабаните на чекистите, които идват отново, изпълзяват отнякъде. Само че този път чекистите са приказно богати, с по 20 апартамента и 12 клозета. Така че тази червена конна армия напредва, като в романа на Платонов, където един беше възседнал коня "Пролетарска сила". Въобще такива напеви, които са доста тревожни.

 

Вижда се дългата ръка на президента в съставянето на това правителство. Ще бъде ли все пак то парламентарно или ще си остане президентско, както служебното?

Още навремето Тодор Живков, когато е говорил доверително пред свои хора, винаги е казвал, че пагонът в една държава трябва да бъде нахранен. Така че сега пагонът е завзел всички капии, така да се каже, в силовите ведомства. Което предполагам го кара да мисли, че всъщност държи цялата власт в знаменателно вдигнатия си нагоре юмрук. Защото който държи пагона, държи всичко.

 

Доколкото знам, Рашков увеличаваше заплатите на милиционерите, за да им се хареса. Освен това те успешно смениха всички началници на различните служби и ги замениха със свои хора. Така че това е един фактически тих преврат в областта на силовите ведомства под командата на Радев.

 

Как си обяснявате от психологическа гледна точка това, че Радев беше преизбран с голямо мнозинство?

Как можаха българите след 1989 г. да гласуват за комунистическата партия? Защо българите са единствените, които обратно на целия свят на "да" клатят главата си? И по много други причини може да се говори за народопсихологията. Действително много малко хора са гласували, може би една част от тях, предимно жени, харесват един по-строг мъж, който да ги командва и гласуват в такава посока.

 

Да не говорим за онези, които гласувайки за този човек си отмъщават на Борисов. По съвсем лични причини сякаш, защото физическата им омраза към него е толкова силна и непреодолима, че биха гласували за всеки, който се сражава с него.

 

Но и в САЩ жените са избрали Джон Кенеди!

Той просто е изглеждал по-фотогеничен и усмихнат, докато Никсън е бил болнав и изпотен. Човек, който направи едно коремно възлизане, може би изглежда помъжествен от един професор...

Вашият коментар за четирипартийната коалиция, която се готви да ни управлява? На каква идейна основа се изгражда, на какви принципи?

На принципите на Граучо Маркс: "Това са моите принципи, ако не ви харесват, имам и други".

 

Как ще съжителстват ДСБ и БСП в тази коалиция?

Няма да съжителстват. Моята прогноза е, че в момента откъм БСП/БКП се раздават силни къчове в посока на останалите и пукнатините със сигурност ще се разширяват. Просто тази коалиция е едно бебе, заченато в грях. Не знам колко ще издържи.

 

Всяка партия ще си има свои министри, те пък ще си назначават свои хора, ще се чистят 30 на сто от администрацията. В същото време ще има нови министерства и суперминистерства. Тази чистка как ще се отрази?

Администрацията няма как да се намали, докато държавата ще бъде парцелирана между многото министерства, което, разбира се, няма да допринесе за нейното функциониране. Защото не могат да се ръководят министерства с различни идеологии и цели в главата и това да представлява единна държавна политика.

 

Въпреки че според мен наивно или умишлено тези млади хора от "Продължаваме промяната" могат да определят стратегия, която да бъде обща за всички. И съобразно изпълняването на тази стратегия да се преценяват отделните министерства. Знаейки колко е опърничав българският нрав и колко онзи, който се докопа дори и до малка власт много бързо загубва човешкия си облик, не предричам особена дълготрайност на този проект.

 

В деня след изборите излязохме със заглавие . Има ли такива признаци, според вас?

България по-скоро е обект криминална власт, на овластени от беззаконието хора. Така че има една диктатура на криминалитета, която не можа да бъде успешно елиминирана. И това е видно много повече в провинцията, където отделни кръгове на милиционер, прокурор, съдия, кмет и прочие, представляват диктатурата върху малкия местен анклав, някакво графство, така да се каже. И в този смисъл има такава диктатура, но тя не е в самото държавно устройство или поне засега не е така.

 

Докога според вас българският народ ще продължава да търси спасители - царя, Борисов, сега Кирил и Асен?

Нашият народ има дълга традиция в героичното митологизиране на хора. Типичен пример за това са песните за Крали Марко, който фактически е бил васал на султаните и се е бил срещу християните във Влашко. Така или иначе, в народната митология той скача с коня си от "Копитото" на Витоша върху Стара планина. Очакваме винаги някакъв героичен свръхиндивид да ни свърши работата - това е характерно за манталитета на българите.

 

Което пък натоварва с непрекъснати надежди за избавяне от беди някой митичен образ, някой херой. Това сега са поредните хора, които в случая имат облика на западни хора - с друга лексика, с друг начин на формулиране на нещата. Което е приятно, само по себе си. Но има и манталитетни реалности, които за съжаление не са преодолими толкова бързо и лесно. Пък и не знам дали тези хора се водят от някакъв наивен реализъм, или имат някакви други адженди, т. е дневен ред.

 

Ще поживеем, ще видим първите им стъпки във властта. Вашето мнение като лекар за служебния министър на здравеопазването?

От един служебен министър не може да се очаква нищо съществено. Това, което той казва, сякаш е истина - че епидемията по своята собствена логика постепенно стихва - такава е просто еволюцията на един вирус. Ако омикрон стана доминиращ, което най-вероятно ще стане, този процес ще се ускори неколкократно и тази епидемия ще мине през всички хора по един или друг начин, ваксинирани или не. И това ще реши въпросът без това да бъде непременно вина на министерството или на някой друг.

 

Политиците, между другото, се чувстват задължени да действат в условията на недостатъчна информация при тази епидемия, просто да изглеждат като защитаващи своето население. Иначе биха били упреквани в бездействие. И в този процес според мен се извършват изключително много глупости в световен мащаб. Хареса ми това, че министърът иска да превърне правителствената болница в детска и е направил стъпки в последните дни на своето министерстване това да се случи.

 

Но има голяма съпротива срещу това негово решение...

Има, разбира се. Срещу всичко има съпротива. По-важен е новият министър на здравеопазването, която ще бъде фармацевт, какво ще направи. Тя също беше обект на някакви несправедливи обвинения, според мен, в миналото. Но всичко носи белега на някаква импровизация.

 

Още не започнали работа и депутатите бяха упрекнати в двоен стандарт - те решиха, че в сградата на парламента може да се влезе без зелени сертификати, докато такива се изискват за всички други обществени сгради? Не трябва ли те да дадат пример?

Да, добре би било да дадат пример. Макар че, честно казано, зеленият сертификат е не много умно измислена система за функциониране. Не знам доколко е полезно цялото това начинание. По-скоро зеленият сертификат е знак на лоялност към някаква установена политика и народните представители трябва да я спазват, защото иначе изглежда неприлично.

 

Кирил Петков обеща да изчегърта първо Цацаров, после Гешев и накрая - Фандъкова. Това не е ли заплаха за демокрацията?

Този комунистически бяс по изчегъртване и превръщането на хората в бивши хора... Даже бих казал, че при Минеков това е съпроводено с обилно слюноотделяне. Това е наистина много отблъскващо и плашещо, ако това е осъществимо. А най-печалното е, че нашите така наречени демократи от "Да, България" или "Не, България" - и аз вече не знам - с тяхното съдействие се извършват тези безчинства. Виждаме бившият правосъден министър с усърдието на един анимационен герой - Уди Кълвача - да дълбае върху темата Гешев със скорост от 50 херца в секунда. Това е почти налудност.

 

След всичко казано - вие оптимист ли сте за България, доктор Канов?

Парадоксално - да. И то заради една друга особена черта на българина - неговото твърдоглавие, желанието му да отстоява някои ценности на своя си традиционен начин на живот срещу това, което се задава от ляво, от Запад, и което е опустошително.

 

Говорим за левия либерализъм? Ще намери ли той почва у нас?

Много е интензивно желанието на левичарите да превземат този път света и да установят някаква ЛГБТ лява диктатура - новата диктатура на неомарксистите. Но пак ми се струва, че в България още има доста твърдоглави комунисти от сталински тип и може би тук тази идеология ще срещне някакъв отпор.

Източник: "Труд"

 

Любомир Канов е роден на 29 октомври 1944 г. в Банкя. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинска академия в София. Работи в психиатричните болници в Лом, Курило, Карлуково, Градския психиатричен диспансер в София. През 1977 г. е арестуван и осъден с обвинение за "опит за бягство" и "подривна дейност срещу социалистическия строй". Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Eмигрира през 1984 г. Автор e на книгите "Човекът кукувица", "Парейдолии", "Ходисей", "Между двете хемисфери", "Вселената според Гуидо" и "Стрела от тръстика". Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки. Известно време се занимава с производство на вино от наследствените лозя, след като е възстановена собствеността върху земеделските земи след 1989 г. Неговата марка печели международни награди.

Вижте още

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени