Радослав Сикорски: Путин трябва да разбере, че НАТО също има ядрено оръжие. Денят, в който употреби ядрено оръжие, ще бъде последния му ден

Сикорски е бивш председател на полския Сейм и настоящ евродепутат

Радослав Сикорски
Радослав Сикорски Източник: Newspix

Интервю на Радослав Сикорски пред сайта "Гордон" и журналиста Дмитрий Гордон

 

Бившият председател на полския Сейм и депутат в ЕП Радослав Сикорски разкрива в това интервю, че още през 2008 г. Путин е иска да раздели Украйна, описва какви грешки е извършил Кремъл, започвайки въоръжена агресия срещу Украйна, обяснява защо НАТО не желае да се включи във войната и защо той самият е против полски миротворци да бъдат изпратени в Украйна. Сикорски говори още за международната военна подкрепа за Украйна, заплахата от ядрена зима и вероятният изход от войната. 


 

Г-н Сикорски, вие сте опитен и известен политик. Бяха председател на полския Сейм, министър на отбраната, министър на външните работи на Полша, а сега сте депутат в Европарламента. И което е особено важно за нас - верен и дългогодишен приятел на Украйна, за което специално Ви благодарим.

Не, аз Ви благодаря за това, че Украйна защитава западната цивилизация в момента. Цяла Европа и свободният свят са в дълг към Вас. Надявам се, че в Полша ще продължим да се грижим за Вашите жени и деца и ще продължим да Ви подкрепяме с всички сили. 

 

Преди войната вие казахте: "Русия е сериен изнасилвач, но ако нападне ще получи удар в слабините", Украйна в момента е единствената страна в света, която удря Путин по слабините. Кой от световните лидери е способен на това и би ли могъл да го направи?

Мисля, че Украйна добре се справя с това, а Вашият президент е лидер не само на Украйна, но и на целия свят. Украйна се справя даже много по-добре, отколкото си мислех. Имате всички шансове да победите този насилник и да му дадете урок, който той да запомни завинаги. Да спре това, което прави. Много хора, вкл. и аз, предупреждавахме Русия да не прави това, но урокът, който Вие й преподавате - това е много по-добре. 

 

Преди войната в интервю за Сергей Сидоренко Вие казахте, цитирам: "В случай на нападение срещу Вас, Русия ще воюва не с Украйна, а с НАТО". Ние вече месец воюваме с Русия. Сами. Сгрешихте ли в прогнозата си или не?
Аз нямах предвид, че НАТО ще предприеме непосредствено участие във войната. Това, което имах предвид е, че преди войната Украйна получаваше стратегически разузнавателни данни, а сега и тактически такива. Путин си мислеше, че ще има качествено надмощие във военното осведомяване. А на практика се оказа, че Украйна има по-добри свръзки, армията й е по-добре координирана и САЩ им предоставят разузнавателни данни в реално време, което е особено важно. В този смисъл войната много се отличава от онова, което Путин очакваше. 

 

Какво трябва да се случи, за да помогне НАТО реално  и да се включи в нашата борба с Русия?
НАТО не желае да се включва в тази война, защото Украйна не е нейн член. Но НАТО и държавите от НАТО вече Ви снабдиха с неколкохиляди противотанкови оръжия, не знам точния брой и на противовъздушните системи. Имате финансова поддръжка както от САЩ, така и от ЕС. Повярвайте ми, не сте сами в тази битка, както беше Полша през 1939 г. Вие спечелихте информационната война. Спечелихте съчувствието на целия свят и гласуването по време на Генералната Асамблея на ООН е най-доброто доказателство. Но НАТО е съюз, който защитава своите членове, а Вие не успяхте навреме да се присъедините към него.

 

Европа и САЩ се страхуват, много се струхавут от трета световна война. Те разбират ли, че Путин вече я води в Украйна? Кой от западните лидери е осъзнал този факти?
Войната в Украна може да прерасне в световна, но засега не е такава. Много ще зависи от това докъде Путин е готов да изостря ситуацията. Например, дали ще приложи оръжия за масово поразяване. Също така, доколко Китай е готов да поддържа Путин, например с боеприпаси. Войната в момента е ужасна, но тя може да стане още по-ужасна. 

 

Разбират ли западните лидери, че след Украйна Путин ще поведе война и срещу държави от НАТО, защото руският народ поддържа това и по руските пропагандни канали открито говорят, че след Украйна трябва да се проведат подобни "военни операции" и срещу Полша, балтийските страни и така нататък?
Подобни заявления потвърждават, че ако има държава, която да се нуждае от денацификация и дерадикализация, във възпитание в условията на мир и толерантност със съседите, то това не е Украйна, а големи части от руското население, вкл. техните медии и училищна програма. Трябва да ви кажа обаче нещо. Урокът, който западните лидери научават от това, което се случва в Украйна не е, че Путин ще продължи и ще нападне НАТО, а това, че армията му е удивително зле координирана, допотопна и неефективна. Разбира се, напрежението остава, но Вие ни давате жизнено необходимо време за превъоръжаване.

 

Един от лидерите на Bellingcat Христо Грозев неотдавна в интервю за Алес Бацман заяви, че има информация за много вероятен ядрен удар по Полша, че Путин е готов на това. Вчера имаше заявляние на екскомандващия силите на НАТО в Европа ген. Кларк, който каза същото нещо. Доколко е вероятно това?
Президентът на САЩ пристигна в Полша, в Жешув, който се намира в югоизточната част на Полша, където се намира 82-ра въздушно-десантна дивизия на Съединените щати. Това е предполагаемото място, където пристига американската помощ и бива изпращана за Украйна. 

Очаквам от президента Байдън потвърждание, че, първо - Украйна ще бъде подкрепяна с доставки не само до прекратяването на руската агресия, а докато те напълно напуснат територията на Украйна. Второ, територията на НАТО ще бъде защитавана с всички сили на Алианса. И трето, че всяко използване на оръжие за масово поразяване ще има тежки последици. Путин трябва да разбере, че и НАТО има ядрено оръжие. И денят, когато той използа ядрено оръжие, ще бъде последният му ден.

 

Искам да благодаря във Ваше лице на Полша и на всички поляци, които толкова много помагат на украинците. Ние никога няма да забравим тази помощ и това, което поляците и Полша правят за нас в това трудно време. Кажете, моля, Полша ще ни изпрати ли миротворци?

Що се касае до помощта - да, поляците се сплотиха и ние разбираме, че Вие се сражавате за нас. Поради това най-малкото, което можем да направим е да защитим Вашите жени и деца. Колкото до миротворците - това е сложен въпрос. Миротворци обикновено биват изпращани, когато вече е постигнат мир. Когато войната е завършила и е нужно да се сложи граница между воювалите доскоро страни (...) Трябва да Ви кажа, че аз не подкрепям изпращането на полски войски като миротворци. Поради сериозни исторически причини. Ние с Вас бяхме 400 години една държава. Ние също имаме сложни етапи в своята история. И не бихме желали руснаците да представят полските войници в неблагоприятна светлина. 

 

Ако се стигне до миротворческа операция в Украйна, мисля, че трябва да бъдат ангажирани други държави, а Полша да помага със своите логистични бази. За да не ни заподозре нито един украинец в каквито и да е егоистични мотиви. И за да не даваме на руската пропагандна машина да създава каквото и да било недоверие между нашите нации.

 

Г-н Сикорски, приписват Ви твърдението, че Путин бил предлагал през 2008 г. на тогавашния полски премиер Доналд Туск, да разделят Украйна. Нещо от рода на - нека поляците вземат Лвов, Ивано-Франковск, Търнопол; румънците да си вземат Буковина и Черновци, а унгарците - Закарпатието. Имаше ли нещо подобно, Путин действително ли е казал на Туск това?
Присъствах на срещата на НАТО през 2008 г., когато Путин заяви, че Украйна е изкуствена държава, събрана от различни парчета, принадлежащи на други страни. Даже получих речта му от руската делегация. Извиках тогавашния министър на отбраната на Украйна при мен и му дадох тази реч. Мислех, че тя ще му помогне в борбата за по-голям отбранителен бюджет. Две неща се случиха след това - първо, получих писмо от заместник-председателя на руската Дума Владимир Жириновски. Той често беше ползван за пробване на умопобъркани идеи. В писмото си той конкретно предлагашеПолша да вземе участие в разделянето на Украйна. Разбира се, ние даже не върнахме отговор. 


Путин, по време на официалните беседи пов време на неговото посещение в Полша през 2008 г. намекна следното: "Вие знаете, че Лвов е полски град, може би си струва нещо да се направи по въпроса?". Това беше по-скоро намек, отколкото предложение. Но на нас това ни напомни думите на Херман Гьоринг от 1939 г.: "Не се вълнувайте за загубата на Гданск и загубата на изход към Балтийско море. Черно море също е море". Думите на Путин бяха на подобно ниво. Путин много би искал да привлече и други държави в противостоянието с Полша. Нещо подобно би унищожило НАТО и той прекрасно разбира това. 

 

Днес Путин е наричан по-различни начини: и фашист, и лидер на фашистка държава, и терорист, сериен убиец, военнопрестъпник. Кой е за Вас днешният Путин?

Всички ние сме имали отношения с Путин преди години, когато той беше лидер с добра репутация. И Вие знаете, че имаше презареждане на нашите отношения с Русия, което беше успешно, трябва да го признаем. Аз вече споменах, че през 2008 г. Путин дойде в Гданск, за да отбележим началото на Втората световна война. И той беше там тогава, за да поправи сталинската версия, че Втората световна война е започнала с операцията "Барбароса". Путин е първият руски управник, посетил Каниската гора на 7 април 2010 г., мястото, където са разстреляни полските офицери. Установихме локално безвизово движение между Северна Полша и Калининградска област. Работихме по проекти за възстановяване на църкви. Имаше визита на руския патриарх, който сега така яростно подкрепя нахлуването в Украйна (...)

 

Мисля, че през 2011 г., когато в Москва имаше протести срещу негов нов мандат, Путин реши, е Западът е враг, че демокрацията е заплаха и че повече няма да продължава интеграцията със Запада.  Реши, че ще създаде Евразийски съюз като противотежест на Запада и в този смисъл реши, че Украйна - цяла Украйна - трябва да е част от този съюз. И беше готов да плати за това. Помните ли, той предложи на Янукович 15 млрд. долара? Но това не проработи. Поради това сега се опитва да постигне тази цел със сила. 

 

Г-н Сикорски, как така се получи, че целият свят стана заложник на един маниакален човек? И защо светът търпи това?Защо чака момента, в който Путин ще разкъса планетата на парчета. 
Не мисля, че ще успее. На първо място, защото Вие се защитавате толкова храбро и ефективно. Това е, което толкова удиви хората по света. Не само Вашата храброст - всички знаят, че украинците са храбреци. Но това, че Вие наистина спряхте настъплението му. Повечето смятаха, че Вие ще загубите и ще преминете към водене на партизанска война. Но видимо е, че Путин не може да спечели. И аз мисля, че армията му е в деградация. Ще му трябва поне десетилетие, за да я възстанови и това при положение, че икономиката му беше наред. Но тя е разрушена. Аз мисля, че той ще остане в историята като човек, започнал една жестока и необоснована война, човек, направил Русия китайски васал.

 

Какво трябва да се направи с Путин, какво наказание заслужава?
Най-лекият способ би бил, ако някой "московки Брут" го унищожи. Но ако оцелее, въпросът е ще може ли да преживее успеха на Украйна? Аз съм уверен, че не. Защото руският елит страшно се е озлобил срещу него. И на трето място, САЩ го обявиха за военен престъпник. Аз написах писмо до председателя на Европарламента, подписано от десетки евродепутати, с настояване ЕП също да го обяви за военнопрестъпник. 


За започване на съд в Хага е нужно решение на Съвета за безопасност на ООН, поради което аз също подкрепям отстраняването на Русия от Съвета за сигурност. Тъй като Съветът за сигурност не може да играе ролята на имунитет за военни престъпници. Може би ще се наложи да се направи специален трибунал. Това, което прави той в Украйна, не трябва да остава безнаказано. Путин, както и всички други, които са въвлечени в извършването на военни престъпления - хората, командващи обсадата на Мариупол и други украински градове, хората планирали всичко това, са онези, които направиха възможно това престъпление срещу човечеството. Започването на непровокирана война - това вече само по себе си е престъпление срещу човечеството. Всички те трябва да попаднат под санкции и трябва да се сблъскат с последиците от действията си.

 

Ще Ви задам един последен въпрос. Кога ще завърши войната и ще победи ли Украйна?
Войната ще завърши, когато Украйна победи. И под победа аз имам предвид нанасянето на такива катастрофални загуби на руската армия, че тя или ще претърпи крах, или ще се откаже от "операцията". 

 

Благодаря Ви, г-н Сикорски, за това интервю, много Ви благодаря. 
Няма за какво. Слава на Украйна!

 

Слава на героите!

 

Превод: Zonanews

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени