Румен Ненков: Радев нарушава Конституцията

Румен Ненков разкритикува мълчанието на ръководителите на съдебната власт, което е доказателство, че те не са преодолели страха си

Румен Ненков
Румен Ненков Източник: КС
Президентът нарушава Конституцията като не връчва мандата на втората политическа сила в момента. Когато не е предвиден срок, задължението се дължи незабавно. Това заяви пред БГНЕС бившият конституционен съдия Румен Ненков. "По отношение на втория мандат президентът вече е в забава. Да се говори, че той разполага с някакво време е противно на Конституцията. Това е нарушение. Когато няма единен срок, то конституционното задължение подлежи на незабавно изпълнение. Всички други приказки означават нарушение на Конституцията", подчерта той. Според Ненков "най-лошото е, че в България хората с власт продължават да не уважават Конституцията".
 
"Когато властимащите не уважават Основния закон, тогава горко на народа, защото той никога няма да живее добре", категоричен е съдията. Но това не е единственото нарушение на Конституцията, което става в наши дни, посочи Ненков. "Песимист съм, защото се намира житейско оправдание на всяко нарушение на Конституцията. Не вярвам, че това е полезно за държавата", каза той. Според Ненков е недопустимо, когато един министър, който е и възпитаник на Харвард, да заявява по телевизията, че ще внася искане, което е отхвърлено от съда, докато не се намери някой съдия да му го уважи.
 
"Това не може да го каже западен възпитаник. Това показва пълно пренебрежение към независимостта на съда и разделението на властите. В една демократична и правова държава той трябва да си тръгне веднага", подчерта Румен Ненков. Той не вижда да се прави и нещо срещу корупцията. "Смяната на едно лице с друго не означава нищо. Целият ми живот мина само в смяната на лица под измислената формула, че се сменя системата. Фактически системата не се смени", заяви съдията.
 
Румен Ненков разкритикува мълчанието на ръководителите на съдебната власт, което е доказателство, че те не са преодолели страха си. "Те продължават да се съобразяват със силните на деня. Ние вървим към по-зле, а не към по-добре, независимо, че се издигна лозунга "Не на страха!", обобщи съдия Румен Ненков.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени