Румен Петков: Кирил Петков е професионален измамник

Действията на служебното правителство във връзка със заседналия кораб са управленска катастрофа

Румен Петков
Румен Петков Източник: Zonanews

Интервю на Биляна Веселинова, "Труд"

 

Господин Петков, от АБВ продължавате да настоявате да бъде публично показана декларацията, с която Кирил Петков казва, че отговаря на условията за служебен министър, но защо няма реакция по искането Ви? 
Публичната измама в нормалното общество буди отвращение, а у нас като че ли се радваме. Имам предвид професионалният лъжец и измамник Кирил Петков. Той онагля до степен да иска Конституционният съд да го конституира като страна. На големия артист му трябва голяма сцена и той използва сцената на правителството, за да блесне чрез медиите, а сега иска по-голямата сцена на Конституционния съд. Метреси като Кирил Петков имат едно място и то в България е отдавна затворено. Но хронологията е следната - на 10 юли Кирил Петков подписва пред медиите меморандум с онзи албанец, маскиран като немец за завода в Ловеч. На 15 юли правителството взема решение да упълномощи Кирил Петков да подпише такъв меморандум и на въпроса, който аз зададох до министъра на икономиката Кирил Петков, той отговаря, че меморандумът е подписан на 20 юли. Значи, на 10 юли е подписал салфетка или нещо друго? Питам и настоящия министър на икономиката, в чиято енергия вярвам, какво е подписал на 10 юли пред медиите. Второ, Кирил Петков на 13 август обяви, че се е консултирал с конституционен съдия относно казуса с двойното си гражданство и конституционният съдия го е посъветвал, че няма никакъв проблем. А сега иска да отиде в Конституционния съд - лъжец. Не се е консултирал с никой конституционен съдия. Аз апелирам оттогава до сега да каже с кой конституционен съдия се е консултирал, но той мълчи, защото няма такъв. И България трябва да разбере, че лъжците нямат място в обществения живот. И в публичните регистри на България до ден днешен Кирил Петков е български и канадски гражданин. И това е лесно проверимо, т. е. българската държава не е информирана за нищо като решение от канадска страна. Конституционният съд задължи Кирил Петков да представи до 9 октомври документите, с които разполага. Той като че ли не е представил още нищо, той иска само да плува в медийната лекота. Ще помоля всички, които ме интервюират, в т. ч. онова жалко момиче, което се кипри насред военната ни разузнавателна служба, да престанат да притискат медиите. Апелирам към българските медии, изправете се до и със българския народ.

 

Как обаче се случи така, че буквално под носа на президента, под носа на служебния премиер, изведнъж се оказа, че служебни министри и техни заместници са ползвали едва ли не като инкубатор Министерския съвет, за да организират политическата си кампания за новите предсрочни парламентарни избори? 
Започваме с това, че Кирчо и Кокорчо измамиха президента, и завършваме с това, че президентът допусна да бъде измамен. Неприлично е да затъваме нататък в коментарите, но има министри, които будят сериозни смущения. Аз съм любител на мекия израз, но такива са служебните министри на енергетиката, на здравеопазването. Но не може да си слуга на Тихчо или да си министър на енергетиката и да се оправдаваш пред солидни фигури "Аз съм тук без да го искам, имам малки деца, не ставам за тук". Излез по майчинство бе колега, предложих го в предния мандат, но излез в майчинство сега и престани да позориш най-будния сектор на България в продължение на 50 години.

 

Откъде по региони ще вземат лица за своите листи, когато и социолозите обясняват, че в тази формация се наблюдава някаква политическа всеядност и от ляво, и от дясно?
Да започнем с почтеността. Единият е лъжец и измамник, имам предвид Кирил Петков. И то лъжец и измамник с мащабите на престъпник, защото всеки, който престъпва българската Конституция, а в случая имаме и попълване на документ с невярно съдържание, е престъпник. Точка. И се обръщам към медиите, да престанем да създаваме уют на престъпниците. Не е "голяма работа" въпросът с гражданството, господа, от тази или онази телевизия. Не така скъпи неправителствени организации. По този начин самият Кирчо, както му казват близките му, които по каква причина са му близки, аз като средно информиран български гражданин имам известна представа, та той каза "Аз не се чувствам виновен". А ако питаме онзи, който отнесе трите жени в Стара Загора дали се чувства виновен и той също каже, че не се чувства виновен? Къде отиваме? Има ли престъпление? Има. Точка. Повдигане на обвинение, арест, присъда. Всичко останало е участие в шантаж на българското общество. А каква ще бъде шайката, единият ще разнася продукти, другият ще разнася поща, третият ще разнася присъди - всеки от тях ще разнася по нещо, но всеки от тях ще получи това, което заслужава.

 

Но вече са обявени публично и бъдещите партньори в управлението - в лицето на Мая Манолова, вдясно ще са "Демократична България", а коалиция "БСП за България" отсъства като лява формация в говоренето им.
Единственият партньор, който Кирил Петков заслужава, е килията. Той е престъпник. Но ако Мая Манолова иска да си общува с престъпници, ох, грях ми е на душата, познавам я от по-малко от 20 години. Интересен ми е постът, който ще бъде предложен на Татяна Дончева. Ох, нея я познавам повече от 20 години.

 

Защо коалиция "БСП за България" отсъства като лява формация в говоренето им?
Вижте, хигиената в политическото общуване за мен е номер едно. Политическите обиди, грубости и изолации безмерни, са недопустими. Аз съм в нерядко случаи недобър пример за политическо говорене. Но когато зачеркваш 200 000 избиратели, 300 000 избиратели, 500 000 избиратели априори, това също не буди въодушевление в обществото, у трезвомислещия, у нормалния гражданин. Пак казвам, когато непочтеният лъжец, мошеник и измамник говори, че допуска до себе си само почтените, разговорът трябва да приключи преди да е започнал. Имам един любим ръководител - проф. Андрей Бунджулов. Преди много години той ми обясняваше, че народната памет трае три месеца. Преди немного месеци се убедих, че в България тя не трае и 40 дни. Да се обърнем към историята си, за да погледнем утрешните дни.

 

Така ли да си обясним еуфорията около "Има такъв народ" и сега при "Продължаваме промяната"?
Еуфорията през 90-те беше напълно понятна в началото. И оттам нататък като се почна една значима веселба - дойде Царят, оправи ни за 800 дни, след него се появиха достолепните типове от Новото време, голяма част от тях мои приятели, апропо и проф. Анастас Герджиков, водач на листата в 25 МИР-София през 2005 година. След това се яви ГЕРБ. Всичко това е ново, и ново, и ново. Моят градски Слави Трифонов, когото дълбоко уважавам и на когото се възхищавам от гледна точка на волята, на енергията и жизнеспособността в трудни за него условия, но не считам, че политиката е неговото голямо амплоа. И сега, разбира се, Кирчо и Кьор, пардон, Кокорчо. И те са нови. За кого са нови? Единият с успешния си бизнес има всичко на всичко 80 хил. лева. Този успешен бизнесмен или парите си ги държи у баба си, или не е успешен. Скъпи драги сънародници, да видим истината. И да спрем да изпитваме удоволствие като ни мамят. Като става дума за Канада - Майкъл Капустин, момчето от Канада, го хванахме, че ограби двайсетина хиляди българи с няколко десетки милиона долара. При мен е идвал канадският посланик навремето "Вие трябва да ни го върнете". И аз казах на канадския посланик да затвори вратата от външната страна, защото ние искаме този грабител да върне парите на българските граждани. Е, сега още един канадец. Аз ще покажа друг един българин, живеещ в Канада - голям човек. Истински. Станахме приятели случайно. Той не открадна нищо, двете му деца са родени в Канада, но знаят чудесно български. Поканил съм ги в Плевен.

 

Всеки ден от половин месец наблюдаваме ситуацията с кораба "Vera Su" до брега на "Яйлата". Как оценявате действията на служебното правителство по спасителната операция?
Като управленска катастрофа. През 2007 година, и се гордея с този факт, в България се ситуира в Бургас център за пълен контрол на Черно море. Българското правителство, президентът Първанов тогава, отстояхме България да е центъра. Всеки плавателен съд с мащабите на лодка, се идентифицира и се държи под контрол всяка секунда на цялата акватория на Черно море, не само на българската част и то от нашия, от европейския център. Да бъде допуснат да влезе по този начин кораба "Vera Su" за мен е абсурд. Още повече че ние, като държава, имаме едни от най-бързите катери, които закупихме през 2007-2008 година. Морска администрация не искам и да коментирам, защото ако състоянието на екипажа е било неадекватно в часовете на засядането, при Морска администрация е било два пъти по-неадекватно. Причините не мога да ги коментирам.


Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Бил е кмет на родния си град, министър на вътрешните работи, три мандата народен представител от БСП. Един от съучредителите на партия АБВ. От третия конгрес на АБВ е председател на партията. Семеен, с двама сина.

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени