Руският публицист Андрей Пионтковски: Ако Русия използва ядрено оръжие, САЩ ще изпепелят цялата руска военна групировка в Украйна

Путин готви масова разправа с руските генерали

Андрей Пионтковски
Андрей Пионтковски Източник: Twitter

Известният руски политолог и публицист Андрей Пионтковски в интервю за УНИАН разказва за това какво се крие зад ядрения шантаж на Путин, защо руският диктатор готви масова разправа с генералитета и каква вътрешна битка се води в Белия дом. Публикуваме интервюто му със съкращения.

 

Американският президент Джо Байдън преди дни заяви, че ако Русия използва ядрено оръжие, САЩ ще извършат "Армагедон". Според вас - какво може да се случи?

Той не каза точно това. Там думата"Армагедон" не беше казана. На мен тези разговори за ядреното оръжие вече ми омръзнаха. Още повече, че това е блъф на един, който наскоро навърши юбилей (Путин, който на 7 октомври навърши 70 г, бел. ред.). По тези теми аз говоря вече няколко месеца. Моята гледна точка винаги е била, че вероятността Путин да използва тактическо ядрено оръжие е много малка. Имам три аргумента в подкрепа на тази моя гледна точка и след нещата, които се случиха през последните дни, вкл. заявленията на Байдън, Съливан и Блинкен, а така също и отговорът на Москва, моята увереност, че това е нещо малковероятно, се усилва. 


Първо: подобен удар не би имал никакво военно значение. Това е просто едно чудовищно престъпление. Да предположим, че унищожат с него някакъв украински град. Ще загинат десетки, а може би и стотици хиляди хора. И какво, Украйна ще спре да се съпротивлява? Западът ще престане да я подкрепя? Нищо подобно. Тъкмо напротив - ще има обратна реакция. Такъв удар е безсмислен от военна гледна точка. Ядреният удар не решава нито един военен проблем на Русия. 


Второ: след подобен удар ще последва много сериозно наказание. Американските военни неколкократно предупредиха за това руските си колеги - председателят на Обединения комитет на началник щабовете на ВС на САЩ генерал Марк Мили говори по този повод с началника на ГЩ на руската армия Валерий Герасимов, а Остин (военният министър на САЩ, бел. ред.) говори за това с Шолц. Байдън миналата седмица три пъти каза: "Путин - недей, недей, недей". 


За да няма никакви съмнения. Когато Путин по време на своята безумна ескалация от 19 септември насам, когато той обяви мобилизация, взриви тръбопроводи и отново заплаши с ядрено оръжие, американците в неделя, 2 октомври, специално пуснаха Съливан (съветник по националната сигурност, бел. ред.) и Блинкен. Ние вече свикнахме, че тези хора отразяват разминаващи се гледни точки в американската администрация. Остин и Блинкен са верни приятели на Украйна. Остин на 25 юни повтори, че целта на САЩ в тази война е победата на Украйна, пълно възстановяване н анейната териториална цялост и отслабването на Русия до такава степен, че тя никога повече да не може да извърши подобна агресия. Той повтаря това през цялото време. 

 

На следващия ден се изказа Съливан и уточни, че целта на САЩ е да не допуснат поражение за Украйна. Това не е само стилистична разлика. Тя има практическо значение. При всеки пакет с помощ Съливан се опитва или частично да съкрати помощта, или да извади от нея определена критично важна част. Понакога му се отдава. На всички вече омръзна тази дискусия ще бъдат ли дадени или не на Украйна ракути ATACMS за HIMARS с далекобойност 300 км. В администрацията на Байдън има противоречия и борба. 

 

За да няма никакво съмнение в Кремъл относно реакцията на САЩ в случай на използване от Русия на ядрено оръжие, Байдън ги пусна и двамата - и Съливан, и Блинкен, за да изпратят напълно ясно съобщение на Кремъл (...) Съливан обеща на Русия в случай, че извърши ядрен удар срещу Украйна катастрофални последици, а Блинкен - ужасяващи такива (...) 

 

Официалните лица не можеха да навлязат в подробности, но генералите от резерва Ходжис и Петреъс на следващия ден обясниха всичко. През първия половин час (след руски ядрен удар, бел. ред.) ще бъде унищожен руския Черноморски флот и всички негови бази на брега. Ако това не предизвика необходимото впечатление на Москва, то в течение на няколко дни ще бъде изпепелена цялата руска военна групировка, която се намира на територията на Украйна. САЩ в никакъв случай няма да отговорят с ядрено оръжие, тъй като това е безсмислено терористично престъпление. Те ще накажат руснаците много по-болезнено като използват огромното си конвенционално превъзходство. Освен това, ще нанесат удари по тези места, откъдето са изстреляни ядрените бойни глави. Като недвусмислено намекнаха на Путин, че и той ще си изпати. Преведено на прост език това означава, че просто ще го убият. Това остави необходимото впечатление в Москва и ядрената реторика беше рязко съкратена. Практически въпросът е приключен. 

 

Това са два аргумента, които изтъкнах: първият - че ядреният удар е безсмислен от военна гледна точка; вторият - след него ще последва сурово наказание. Тук някой би могъл да ми възрази, че Путин е луд, нали той каза: "Всички ще умрат, а ние ще отидем в рая". Но Путин не е шахид, той много обича живота. Спомнете си само с каква безумна параноя той се пазеше по време на ковида -  настояваше Макрон да прави тест преди срещите, всички тези дълги маси и седмични карантини за депутатите (...) Той много се обича и се цени.  


Третата причина - той няма пред себе си копче, което да натисне. Да се използва стратегическо ядрено оръжие е по-сложно, отколкото да се приложи тактическо. За това е нужна цяла серия от заповеди. Цяото това оръжие се намира в складове. Американското разузнаване наблюдава всички тези премествания, а то трябва да бъде доставено. В тази операция ще бъдат ангажирани поне двадесетина офицари и всички те би трябвало да са луди (...)

 

Как мислите, ще повлияят ли тези противоречия на предоставянето на въоръжение на Украйна по ленд-лийза?
По този въпрос много добре писа генерл Залужни (командващият на украинската армия, бел. ред.) в своята статия с генерал Забродски (първи заместник-председател на Комисията на Върховната рада на Украйна по национална сигурност, бел. ред.). Тя е насочена към американските им колеги. Мисля, че тя е написана по молба на ген. Мили и Остин, за да засили техните позиции. Залужни пише, че единствената сила на руската военна машина е нейната безнаказаност, нейното двадесетократно преимущество в средствата за огнево въздействие (...)

 

Всичко започна при Обама - даваха само медицински палатки и в никакъв случей не "Джавелини" (притовотанкови ракети, бел. ред.) - да не провокирали Путин. Тогава агентите на Путин настяваха: "Ако дадете "Джавелини", руснаците ще започнат ядрена война". Е, и - сега бяха дадени и "Джавелини", и "Стингери" бяха дадени, беше дадено и тежко въоръжение. Американците засега отказват да отговорят дали са дали на Украйна ATACMS. Хипотезата ми е, че известно количество е дадено, но, първо - украинските военни трябва да се запознаят (с тези ракети, бел.ред.)...

 

Видяхте ли обърщението на украинския министър на отбраната Алексей Резников към руската армия?
Не само го видях, но и го препостнах многократно. 

 

Как го оценявате от гледна точка на влиянието върху руската армия? Ще го чуят ли, ще достигне ли до тях и ще им повлияе ли?
Подобни сигнали Залужни даваше и в обърщенията си към Герасимов. Това са много навременни и правилни послания, вкл. в подтекста, че той е наясно със ситуацията в Москва. Не искам да идеализирам руските военни, те иззвършиха огромно количество военни престъпления. За разлика от генерал Залужни, аз нямам такова високо мнение за техните интелектуални способности, но виждаме, че срещу тях е пусната от Путин кампания за очерняне. Пуснаха срещу тях Кадиров, Пригожин, говорителят на Думата Володин и онези мерзавци, които наричат "военни кореспонденти". Тях ще ги съдят за дейнията им колективно. 

 

Кой е виновен: фюрерът или генералите?
Русия търпи поражение. Тя вече претърпя колосално военно поражения. Ако до края на месеца украинците успеят да освободят Херсон, това ще бъде пълна катастрофа на руската държава и власт. Кое е виновен: фюрерът или генералите? Фюрерът разгърна кампанията, очерняща генералите. Това е призив към тях да сложат оръжие и да се отстранят, изчаквайки момента, когато ще започне чудовищна разправа с тях. Същото, което Сталин извърши с генерал Павлов след поражението през 1941 г. (...) Оказва се, че руската армия няма нищо: нито чорапи, нито боти, нито униформи, нито въоръжение - всичко е окрадено. В тази ситуация руската пропаганда поставя въпроса, че "великият Путин е подведен от генералите". Готви се масова разправа с генералите (...) Путин готви ужасна касапница за руските генерали...

 

Какво ги чака тези генерали? Или те ще вземат нещата в свои ръце, или ...?
Подтъкстът на изказването на министър Резников е именно такъв. Давайте, момчета, или ще ви приключат, или ще прекратите тази престъпна война. Мисля, че много от тях са се замислили. 

 

Ще им стигне ли смелост на руските генерали? Всички говорят за аморфността на руското общество и обкръжението на Путин.
При всички положения с такива настроения е трудно да се води война. Путин вече внесе разкол сред тях и създаде цяла пирамида от противоречия. Кои са всички тези нещастни бягащи от мобилизацията? Всички са хора от средната класа, имат пари, връзки - всички изчезнаха от Русия. Една казват цифрата 200 хиляди, други - 700 хиляди. Много са. Средната руска класа си замина. Мобилизират на фронта работници и селяни. Това ще им създаде огромен проблем след войната. Половината от тези мобилизираните ще бъдат убити, другата половина по някакъв начин ще оцеле и със своите автомати ще се върне в руските градове. Представяте ли си какво ще направят там? Същото, което са направили руските войници през 1917 г. в Петроград, когато са напуснали фронта и са дошли да потърсят сметка на тези, които са ги изпратили. Путин създаде колосално количество проблеми в Русия. 

 

Той изпадна в ярост на форума в Самарканд, когато видя, че го презират уж най-близките му съюзници. На челото му бе изписано "лузър" и към него се отнасяха по съответния начин. И когато се върна, той обърна всичко наопаки - направи няколко резки стъпки по вдигане на залозите и в посока на срива на всички възможни договорености - това са мобилизация, референдумите и анексията, ядрения шантаж и даже взриви двата "Северни потока", с надеждата, че ще "накараме Европа да мръзне". Последната му фатална грешка бе, че пусна две от псетата си - Кадиров и Пригожин - срещу генералитета. 

 

Има още един неприятен подарък за 70-годишнината на Владимир Владимирович - това е осмият пакет санкции, които бяха приети от УС, както и ограниченията на цените на нефта. Този пакет ще започне да действа от декември- Каква е вашата прогноза - доколко този нов пакет санкции ще отслаби възможностите на Русия да води война?
Да отслабят възможностите на Русия да води война могат Въоръжените сили на Украйна. Всичко ще се реши до декември. Аз вече не се интересувам от тези пакети със санкции. За мен е много по-важно кога ще дойдат ракетите ATACMS и танковете Leopard. Това е хиляда пъти по-важно, от всякакви санкции на УС, макар че в дългосрочен план те са правилно решение. Ще се разпадне цялата икономика на Русия. Но сега всичко се решава на бойното поле. Въоръжените сили на Украйна печелят победи, единственият въпрос е кога - до зимата или през пролетта? Това се решава сега. Всичко зависи от темповете на доставката на далекобойни ракети. 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени