Шефът на БНБ: Има потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране

БНБ задължи търговските банки и клоновете, извършващи дейност в страната, да следят за минимум 6 показателя при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни имоти

Димитър Радев
Димитър Радев Източник: БГНЕС

"Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране". Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред БТА, след като централната банка обяви в началото на седмицата, че задължава търговските банки и клоновете, извършващи дейност в страната, да следят за минимум шест показателя при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни имоти.

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews



Вижте цялото интервю:

Г-н Радев, последното решение на УС на БНБ за прилагането на показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на ипотечни кредити предизвикаха оживени и невинаги еднозначни коментари.
Ние предоставихме подробна информация по темата, но първоначалните реакции са напълно нормални, като се има предвид, че БНБ за първи път прилага подобен подход.

В какво всъщност се изразява този подход?
Ние ескалираме нашите действия по отношение на ипотечното кредитиране, като преминаваме от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане.

Какво налага подобна ескалация?
Ние не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск свързан с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира.

Но вие не налагате задължителни нива на показателите за ипотечно кредитиране.
Точно така, но създаваме необходимата формална рамка и механизми да го направим, ако това се наложи. Подобен подход е напълно в духа на доктрината на БНБ да подготвя сектора за работа при неблагоприятни развития на кредитния пазар, дори вероятността от подобни развития да изглежда минимална в момента.

Как това ще се отрази на кредитополучателите?
В масовия случай и в краткосрочен план те няма да бъдат сериозно засегнати.

А на банките?
Ние сме в активна комуникация с банките по тази тема през последната година. Техните действия и техните показатели са свидетелство за адекватна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и по отношение на коментираното решение на БНБ, с което се поставя надзорен акцент върху ипотечното кредитиране.

Още от "Интервю"

Последни новини

Най-четени