Шефът на MI-6 Ричард Мур: Предупредихме Путин какво го очаква, ако нахлуе в Украйна

Той е бивш посланик в Турция и заемаше позицията на политически директор в Министерството на външните работи на Великобритания, преди да оглави британското външнополитическо разузнаване

Ричард Мур
Ричард Мур Източник: Foreign Office

"Русия е обективно отслабваща сила, икономически и демографски. Това е място с изключително ограничени възможности, извънредно сложно място". Това казва в  интервю  за в. "Сънди Таймс" новият директор на MI6 Ричард Мур. На стената на своя обширен кабинет, новият шеф на британското външно разузнаване е окачил портет на един от най-важните агенти, които е имала неговата служба по време на Студената война. Портретът е на чужденец, който поради морални подбуди е избрал да шпионира собствената си страна в полза на Великобритания. MI-6 никога не е обявявала неговата самоличност. 

 

Мур, който е на 57 години, е седемнадесетият директор на британското външно разузнаване, наследник на създадената преди 112 години тайна разузнавателна служба на Британската империя. Той е единственият служител на MI-6, чиято самоличност е публична. Нека припомним, че самата MI-6 е обявена за несъществуваща официално от 1992 г. Ричард Мур оглави MI-6 на 1 октомври 2020 г. Той е бивш посланик в Турция и заемаше позицията на политически директор в Министерството на външните работи на Великобритания, преди да оглави британското външнополитическо разузнаване. 

 

"Русия е обективно отслабваща сила, икономически и демографски. Това е място с изключително ограничени възможности, извънредно сложно място. И е ясно, че начинът, по който те се отнасят към Алексей Навални, който е подкрепен от хиляди протестиращи в цяла Русия, среща сериозна степен на недоволство лично към господин Путин", категоричен е шефът на MI-6 Ричард Мур.


"Великобритания и САЩ имат възможността да предадат позицията си на руските власти поради факта, че каналите за комуникация между страните продължават да съществуват", отчете топ разузнавачът.

Мур добави, че Великобритания и САЩ са предупредили Русия, че ще бъде изправена пред "сериозни последици", ако руските сили нахлуят в Украйна. Той разкри, че са предупредили Путин по свои канали за сериозните последици, които може да има за него и Русия, ако атакуват Украйна. "На руснаците им стана абсолютно ясна нашата позиция. Те нямат никакви съмнения каква е и позицията на Байдън по въпроса", каментира Мур. 

 

По отношение на предполагаемото участие на Москва в експлозиите на складовете за боеприпаси през 2014 г. в Чехия, Мур споделя следното:
"Когато виждаш пообен модел на безразсъдно поведение и след това видиш какво се случва около Украйна, съвсем естествено е това да предизвика у нас безпокойство. Ето защо ние координираме своите действия толкова тясно с нашите съюзници, за да гарантираме, че даваме ясни сигнали на президента на Русия Владимир Путин", завявяа Мур, без да навлезе в подробности за какви "сигнали" става дума. 

 

"Не вдигнах телефона, но имам средства да се свържа и да предам на руското ръководство това, от което се нуждая. Ние седим до тях в Съвета за сигурност на ООН като постоянни членове. Имаме възможността да бъдем във връзка с тях ", казава още шефът на MI-6. 

 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени