Шефът на украинското военно разузнаване: Готвим настъпление през пролетта и освобождаване на територии от Крим до Донбас

Обещавам, че свсеки данъкоплатец в САЩ ще може да види къде отиде всеки цент, заяви той относно многомилиардната американска помощ

Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов
Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов Източник: Украинская правда

Целта на Украйна във войната, която Русия започна срещу нея на 24 февруари 2022 г., е да достигне границите от 1991 г. Това заяви началникът на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната Кирил Буданов в интервю за ABC News.

 

Ръководителят на украинското разузнаване каза, че през пролетта Украйна планира сериозна офанзива - през март битките ще бъдат "най-горещите". Тогава, според Буданов, ще има още "освобождаване на територии и нанасяне на окончателно поражение на Руската федерация".

 

Това ще стане "в цяла Украйна - от Крим до Донбас", добави шефът на ГУРМО. Буданов изрази увереност, че Украйна ще постигне целта си - "да се върне в границите от 1991 г.", както го признават всички субекти на международното право.

 

Вероятно ще има още удари на руска територия, добави Буданов в интервю от Киев, без да казва конкретно дали Украйна ще стои зад тях.

 

Украйна не е поела отговорност за атаката на 26 декември срещу руската военновъздушна база "Енгелс", която се намира на повече от 800 мили от украинската граница, но Буданов призна, че се "радва да види" подобна атака. Той добави, че атаките ще идват "все по-дълбоко и по-дълбоко" в Русия, но ще може да коментира отговорността на страната си за атаките едва след края на войната.

 

А на въпрос за атаките срещу Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г., Буданов каза: "Крим е украинска територия, можем да използваме всяко оръжие на наша територия".
 
В края на декември Буданов се появи публично в Бахмут в Донецка област, където е най-горещата точка от 800-километровата фронтова линия. Това, което е видял, го е шокира. "Войниците ми показаха място, където труповете са струпани като нещо, което бихте видели във филм", каза той.
 
"Има стотици мъртви тела, които просто гният на открито, на места са натрупани върху други тела като импровизирани стени - когато руските войски атакуват това поле, те използват тези тела за прикритие, като щит", продължи той . "Но това не работи. Там има действително цели полета с мъртви тела".
 
Буданов каза, че оръжията на Русия се изчерпват, което я принуждава да прибегне до "по-евтини" като произведените в Иран дронове-камикадзе "Шахед", които посяха страх и паника сред населението. Техеран отрича да доставя дронове на Русия, въпреки че Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че Русия е купила стотици от тях.
 
Русия изстреля 84 дрона срещу Украйна през първите два дни на 2023 г., като всички те бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана. САЩ обявиха, че ще доставят система за противоракетна отбрана Patriot на Украйна в края на декември, с което общата военна помощ на администрацията на Байдън за Украйна доближи 22 милиарда долара.
 
Президентът Джо Байдън наскоро подписа законопроект за правителствено финансиране на стойност 1,7 трилиона долара, който включва 47 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна. "Искам да изразя благодарност за цялата помощ, която получихме, и да помоля да тази помощ да продължиа", подчета Буданов.
 
Той се обръща към американските граждани: "Обещавам, че свсеки данъкоплатец в САЩ ще може да види къде отиде всеки цент. Ще променим този свят заедно".
 
Буданов каза още, че в Украйна очакват американските бронирани бойни машини Bradley да бъдат изпратени скоро: "Ние ги чакаме. Очакваме ги с нетърпение. Това значително ще подобри боеспособността на нашите части".
 
Буданов прогнозира, че очаква битката да бъде "най-гореща" през март, добавяйки, че Украйна планира голямо настъпление през пролетта. "Това, което ще видим е освобождаване на повече територии и нанасяне на окончателно поражение на Руската федерация", каза той.
 
"Това ще се случи в цяла Украйна, от Крим до Донбас", допълни ръководителят на украинското военно разузнаване. 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени