Социологът от "Тренд" Евелина Славкова: Обществото е изнервено, иска диалог

Според нея местните избори наесен се явяват сериозна спирачка за сформирането на кабинет

Евелина Славкова
Евелина Славкова Източник: БГНЕС

Близките резултатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ показват, че гражданите искат диалог. Разбирателството между тях ще е много трудно, заради анти-ГЕРБ риториката, която е в основата на създаването на "Продължаваме промяната". Обществото поставя като водещ проблем политическата криза наред с инфлацията и обедняването. Сформирането на едно стабилно правителство ще вдъхне някаква надежда на българина. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът и съосновател на "Тренд" Евелина Славкова.

 

"От проучване на ТРЕНД през месец януари по отношение на проблемите, които трябва да бъдат решени, след инфлацията и обедняването, идва политическата криза. Предполагам или поне се надявам политическите формации да калкулират обществените нагласи, че едно стабилно правителство би вдъхнало някаква надежда на българското общество в тази политическа криза, в която се намираме", заяви социологът.

 

Славкова уточни, че през изминалата седмица "Тренд" публикува редовното си проучване, което показа паритет между двете коалиции: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с лек превес на коалицията ПП-ДБ от 0,9%. "В петък, преди изборите на 2-ри април, ще публикуваме и последното си предизборно проучване, така че ще видим с по-голяма яснота дали и в каква посока кампаниите са променили съотношението на силите", каза социологът.

 

Към момента 5 политически сили влизат в 49-то НС и това са: ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и БСП. "В последните дни е финалният спринт, който политическите партии правят, така че ще видим дали ще има някаква динамика най-вече в контекста за първа политическа сила, както и близките резултати между "Възраждане" и ДПС – съответно дали тук ще има интрига и дали някоя от малките политически сили, като "Български възход", Левицата и ИТН, които са над 3% ще успеят да прескочат 4% бариера", поясни Евелина Славкова.

 

На въпроса дали се очаква бъдещ консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Славкова подчерта, че това е хипотезата, която в най-голяма степен има шанс за бъдещ кабинет. "Втората хипотеза е да отидем на избори, а третата е да се състави правителство между ГЕРБ, ДПС и БСП. Всяка една от тях има вероятност да се случи и да не се случи почти по равно. Трябва обаче да имаме предвид, че очакванията на гражданите след изборите на 2-ри октомври бяха, че реално ПП и ГЕРБ ще водят разговори за кабинет, а такъв диалог не се осъществи, даже напротив конфликтите между тях се задълбочиха", припомни социологът.

 

Тя смята, че в тази предизборна кампания се действа по същия начин – "не се търси някакъв път и създаване на разказ към избирателите за съставяне на кабинет, а близките резултати говорят, че гражданите искат диалог".

 

Според нея местните избори наесен също се явяват сериозна спирачка за сформирането на кабинет. "Това е така заради вътрешнопартийните интереси на коалициите. ГЕРБ-СДС имат интерес към коалиция с ПП-ДБ, защото това ще прелегитимира ГЕРБ и ще има особена тежест за местните избори, но от друга страна ПП-ДБ нямат интерес от такава коалиция отново заради местните избори. При ПП анти-ГЕРБ реториката е в основата на създаването на партията и те трудно ще намерят обяснения пред своите избиратели, че на национално ниво управляват с тези, които наричат корумпирани, а на местно искат да ги победят", изтъкна Славкова.

 

"Затова смятам, че хипотезата за разбирателство между двете политически формации е сложна, тя разбира се зависи от много обстоятелства, за които ние нямаме информация. Разбира се хипотезата да отидем отново на избори, от сегашна гледна точка, изглежда много по-вероятна", каза съоснователят на "Тренд".

Още от "Интервю"

Последни новини

Най-четени